Pregled - svet, 1. 10. (sobota)

Ljubljana, 1. oktobra - Pregled dogodkov v svetu v soboto, 10. oktobra.

DONECK - Ruske sile so se umaknile iz strateško pomembnega mesta Liman na vzhodu Ukrajine, je potrdil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov. Po njegovih besedah so s tem želeli preprečiti, da bi približno 5000 ruskih vojakov ostalo ujetih za ukrajinsko bojno črto. Iz obrambnega ministrstva v Kijevu so potrdili, da njihove sile že vstopajo v Liman.

NEW YORK - Rusija je v petek v Varnostnem svetu ZN pričakovano vložila veto na predlog resolucije ZDA in Albanije, ki bi obsodila rusko priključitev štirih ukrajinskih regij. Proti je glasovala le Rusija, Kitajska pa se je skupaj z Indijo vzdržala. Vzdržala sta se tudi Brazilija in Gabon. ZDA so osnutek resolucije Varnostnega sveta vložile skupaj z Albanijo nekaj ur po tem, ko je ruski predsednik Vladimir Putin sporočil, da si je Moskva priključila ukrajinske regije Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje, kjer so pred tem potekali mednarodno nepriznani referendumi.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v petek zatrdil, da se ZDA in zveza Nato ne bodo pustili ustrahovati ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Ponovil je, da bo Nato branil vsak centimeter svojega ozemlja. Biden je ob tem omenil glasovanje v kongresu, ki je odobril dodatnih 12,3 milijarde dolarjev vojaške pomoči Ukrajini, in dejal, da bodo ostali na isti poti.

ZAPOROŽJE - Predsednik ukrajinskega operaterja jedrskih elektrarn Energoatom je obtožil ruske sile ugrabitve šefa jedrske elektrarne v Zaporožju. Kot je zapisal vodja Energoatoma Petro Kotin, so vojaki Igorja Murašova, ki med rusko okupacijo vodi največjo evropsko nuklearko, izvlekli iz avta in ga s prevezanimi očmi prepeljali na neznano lokacijo. Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je sporočila, da je stopila v stik z ruskimi oblastmi, ki so potrdile, da je bil Murašov "začasno pridržan" in pripeljan na zaslišanje.

ZAPOROŽJE - Konvoj civilnih avtomobilov v regiji Zaporožje na jugu Ukrajine je bil v petek tarča obstreljevanja. Po navedbah ukrajinske strani je število žrtev naraslo, in sicer je v napadu umrlo najmanj 30 ljudi, vsaj 88 pa jih je bilo ranjenih. Ukrajina za napad obtožuje Rusijo, ta pa krivdo pripisuje Kijevu.

OUAGADOUGOU - Oborožene sile Burkine Faso so v petek izvedle državni udar in odstavile predsednika Paul-Henrija Sandaogoja Damibo, ki je ta stolček zasedel v podobnem državnem udaru pred osmimi meseci. Vojaki so udar razglasili prek javne radiotelevizije, kot razlog za svoja dejanja pa navedli neuspešen boj dosedanjih oblasti z islamističnimi uporniki. Uniformirani vojaki so dejali, da vodenje države prevzema 34-letni poveljnik Ibrahim Traore.

KABUL - V petkovem napadu na šolo v zahodnem delu afganistanske prestolnice Kabul je umrlo najmanj 35 ljudi, še vsaj 82 pa jih je ranjenih, so sporočili iz misije Združenih narodov v Afganistanu. Napad se je zgodil, ko je več sto učencev reševalo teste za pripravo na sprejemne izpite, napadalec pa je vstopil v eno izmed učilnic in se tam razstrelil. Soseska v kateri se nahaja šola je pretežno šiitska enklava, kjer živi manjšinska skupnost Hazarov.

SOFIJA - S slovesnostjo v bolgarski prestolnici je začel delovati nov povezovalni plinovod med Grčijo in Bolgarijo. Ta infrastrukturni podvig je v Sofiji pozdravila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki ga je označila za pomemben korak v smeri zmanjševanja odvisnosti od ruskega plina. 182-kilometrski plinovod med grškim krajem Komotini in bolgarsko Staro Zagoro, ki ga je finančno podprla EU, povezuje Bolgarijo s plinovodom, ki vodi od Azerbajdžana prek Turčije in Grčije do Italije.

RIM - Rusko državno energetsko podjetje Gazprom je ustavilo dobavo plina italijanskemu Eniju, kar so pripisali težavam s transportom plina čez Avstrijo, so sporočili iz italijanskega energetskega podjetja. Kot so zapisali v izjavi za javnost, bo pretok prek tranzitne točke v Trbižu, prek katere Italija uvozi večino ruskega plina, posledično ničen.

CHARLESTON - Medtem ko so na Floridi šele začeli z odpravljanjem posledic orkana Iana, je ta v petek pustošil še po obali Južne Karoline, kjer je podiral pomole in poplavljal ulice. Ian je v sredo in četrtek povzročil katastrofalno škodo na Floridi, kjer je umrlo najmanj 23 ljudi, več tisoč pa jih je ostalo ujetih v poplavljenih domovih. Ocene škode na Floridi se gibljejo okrog 100 milijard dolarjev, kar pomeni, da bo Ian četrti najdražji orkan v zgodovini ZDA.

VARŠAVA - Poljska je na meji z Belorusijo dokončala gradnjo ograje, je na Twitterju zapisal direktor oddelka za nacionalno varnost Stanislaw Zaryn in dodal, da je "poljska meja danes najbolje zaščitena v Evropi". Pregrada je dolga 186 kilometrov, kar je sicer manj kot polovica skupne dolžine meje, sestoji pa iz petmetrske ograje ter bodeče žice. Skupni stroški ograje na meji so znašali približno 1,6 milijarde poljskih zlotov (330 milijonov evrov).

LUXEMBOURG - Irec Tony Murphy je postal predsednik evropskega računskega sodišča. Na tem položaju je nasledil Klaus-Heinerja Lehneja, ki je sodišču predsedoval od oktobra 2016. Po izvolitvi za triletni mandat je Murphy dejal, da se želi osredotočiti na kontinuiteto delovanja sodišča in zagotoviti večjo odgovornost in transparentnost pri delovanju EU.

akt/akt
© STA, 2022