Pregled - šport, 1. 10. (sobota)

Ljubljana, 1. oktobra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v soboto, 1. oktobra.

CHANGDU - Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca ostaja neporažena na ekipnem svetovnem prvenstvu v Chengduju. Po petkovi zmagi nad Portorikom s 3:1., so Slovenci še bolj dominantno predstavo prikazali v današnjem drugem krogu, ko so s 3:0 ugnali Tajsko. Slovenci so z dvema zmagama vodilni v skupini. Slovenci bodo v nedeljo prosti, za konec skupinskega dela tekmovanja pa slovenske igralce v ponedeljek čaka še tekma z branilko naslova Kitajsko in v torek z ZDA.

LJUBLJANA - Slovenska ženska rokometna reprezentanca je na pripravljalni tekmi v Ljubljani premagala Madžarsko z 21:19. Slovenske rokometašice so v treh dneh v okviru tedna Evropske rokometne zveze odigrale še drugo medsebojno tekmo z Madžarkami. Po četrtkovem neodločenem izidu v Celju, kjer je bilo 22:22, so izbranke črnogorskega strokovnjaka na slovenski klopi Dragana Adžića danes v Stožicah na kolena položile vzhodne sosede. Na današnji tekmi sta bili v slovenski izbrani vrsti najbolj učinkoviti Tamara Mavsar z devetimi in Nina Zulić s štirimi goli, izkazala pa se je tudi vratarka Maja Vojnović, ki je zbrala 12 obramb.

LJUBLJANA - V današnjih treh tekmah Prve lige Telemach je vodilna Olimpija z 1:0 premagala Tabor Sežano, Domžale in Mura sta se razšla z neodločenim izidom 2:2, Koper pa je z zmago nad Bravom z 2:0 vsaj začasno spet prebil na drugo mesto, za Olimpijo zaostaja devet točk.

BOLOGNA - V Italiji potekajo pripravljalne dirke za zadnji kolesarski spomenik sezone, dirko po Lombardiji. Na današnji dirki Giro del'Emilia je nastopil tudi slovenski as Tadej Pogačar, ki je zasedel drugo mesto. Na zahtevni 187 kilometrov - v zaključku dirke so tekmovalci morali petkrat premagati vzpon na San Luco, dolgi progi je bil močnejši Španec Enric Mas, ki je imel na koncu 12 sekund prednosti pred dvakratnim zmagovalcem Toura. Na tretje in četrto mesto sta osvojila veterana, Italijan Domenico Pozzovivo in Španec Alejandro Valverde. Na dirki, ki jo je že dvakrat dobil Primož Roglič, a letos lanske zmage na njej ni branil, je bil Pogačar edini slovenski predstavnik.

LABIN - Jonas Vingegaard, zmagovalec letošnje kolesarske dirke po Franciji, bo očitno dobil tudi dirko po Hrvaški. V današnji, peti etapi od Opatije do Labina, ki je vsebovala kar šest kategoriziranih vzponov in še krajšega zaključnega, je še drugič na dirki pokoril konkurenco in ima pred zadnjo, ravninsko etapo osem sekund prednosti. Kolesar ekipe Jumbo-Visma ima tako prednost pred Matejem Mohoričem, ki se je v težki etapi spet odlično držal. Z zaostankom dveh sekund je zasedel tretje mesto, v skupnem seštevku pa se pomaknil za mesto naprej in je zdaj drugi.

SOMBOTEL - Slovenska telovadka Teja Belak je že na prvi tekmi po premoru zaradi nesrečne poškodbe na avgustovskem evropskem prvenstvu spet skočila na zmagovalni oder. Na svetovnem izzivu v Sombotelu je na preskoku z oceno 13,216 točke osvojila srebrno kolajno. Zmagala je Američanka Addison Fatta z oceno 13,366.
Za izkušeno Belakovo je bil nastop na Madžarskem prvi po poškodbi noge med nastopom na EP. Po vrnitvi iz Münchna je morala prisilno počivati tri tedne, nato pa je še dva tedna trenirala z bolečinami v gležnju.

PODČETRTEK - Judoistka Ana Škrabl je na domači tekmi evropskega pokala v Podčetrtku osvojila bronasto odličje. V odločilni tekmi za kolajno je v slovenskem obračunu po podaljšku ugnala Niko Tomc, ki je bila na koncu peta. Do petega mesta se je prebil tudi Tobias Fürst Črtanec. Ta se je najprej uvrstil v polfinale, neuspešen pa je bil v popoldanskem delu v boju za odličja. Zlato kolajno je osvojil Azerbajdžanec Tofig Mamadov.

PARMA - Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je skupaj z Nizozemko Arantxo Rus izgubila današnji finalni dvoboj na turnirju WTA v Parmi z nagradnim skladom 251.750 dolarjev. Od slovensko-nizozemske naveze je bila boljša češka kombinacija Anastasia Detiuc-Miriam Kolodziejova, ki je po uri in 12 minutah zmagala z 1:6, 6:3 in 10:8. Zmagovalki finala dvojic sta prejeli ček v višini 9680, poraženki pa 5400 evrov. Med posameznicami je Zidanškova izgubila že v prvem krogu, potem ko je morala priznati premoč švicarski kvalifikantki Simoni Waltert, ki je zmagala s 6:4 in 6:4.

KLINGENTHAL - Slovenski smučarski skakalci so na finalu poletne velike nagrade v nemškem Klingenthalu na tekmi mešanih ekip zasedli tretje mesto z 884,4 točke.Na zmagovalni oder so se povzpeli z zgolj sedmimi ocenami, saj je žirija tekmovanja prvi skok Eme Klinec zaradi neustreznega dresa diskvalificirala. Zmagali so Norvežani 937 točkami pred Nemci z 898,7 točke. S svojimi današnjimi skoki sem zelo zadovoljna. Glede na to, da gre za veliko skakalnico, morda nisem pričakovala, da bom tako dobro skakala. Na koncu sem zelo vesela današnjega dne, je po tekmi dejala dvakratna olimpijska prvakinja Bogatajeva. V nedeljo bosta na sporedu še finalni tekmi v posamičnih konkurencah.

SYDNEY - Košarkarice Združenih držav Amerike so svetovne prvakinje. Ameriške igralke so v finalu svetovnega prvenstva v košarki za ženske v Sydneyju v Avstraliji za kar 22 točk premagale ekipo Kitajske, s 83:61, ter osvojile četrti zaporedni naslov svetovnih prvakinj in skupno enajstega. Najboljša v vrsti svetovnih prvakinj je bila A'ja Wilson, ki je dosegla 19 točk, Kelsey Plum je dodala 17 točk, Jewell Loyd pa 11. Kitajke je premagala ekipa, ki je svoj tekmovalni niz brez poraza podaljšala na 30 zaporednih tekem.

SINGAPUR - Nedeljsko dirko svetovnega prvenstva formule 1 v Singapurju bo s prvega mesta začel Ferrarijev voznik Monačan Charles Leclerc. Njegov največji tekmec v sezoni in vodilni v seštevku SP Nizozemec Max Verstappen z Red Bullom pa je danes v kvalifikacijah dosegel šele osmo izhodišče. S prvim mestom na nočni mestni dirki je Monačan dobil pomembno prednost v boju s Verstappnom, ki ima sicer v seštevku sezone že zelo veliko zalogo pred tekmeci. V prvi vrsti bo ob Leclercu drugi Red Bullov voznik Mehičan Sergio Perez, iz druge bosta startala Britanec Lewis Hamilton z Mercedesom in drugi Ferrarijev dirkač Španec Carlos Sainz.
Verstappen bo že v Singapurju imel prvo priložnost za obrambo lanskega naslova prvaka, vendar mora za tak dosežek zmagati in obenem dobiti vsaj 22 točk več kot Leclerc.

BURIRAM - Italijanski dirkač Marco Bezzecchi je zmagovalec kvalifikacij v elitnem razredu motoGP pred VN Tajske. To je tudi prvi tako imenovani pole position za ekipo italijanske legende Valentina Rossija. Ob Bezzecchiju bosta nedeljsko dirko s prve vrste začela še Jorge Martin in Francesco Bagnaia. Vodilni v skupnem skupnem seštevku, Francoz Fabio Quartararo, ki ima pred Bagnaio štiri dirke pred koncem 18 točk prednosti, bo startal s četrtega mesta. V nedeljo bo zaradi koronavirusa Tajska prvič po letu 2019 zopet priča dirki v najelitnejšem razredu motociklizma.

ic/ad/tb/ag/lr/zza/am/nem/ic
© STA, 2022