Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 30. septembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek zvečer podpisal odloka, s katerima je Rusija priznala "državno suverenost in neodvisnost" ukrajinskih regij Zaporožje in Herson. To je storil pred današnjim podpisom pogodb, s katerimi si bo Rusija priključila štiri vzhodne in južne ukrajinske regije - Zaporožje in Herson ter samooklicani ljudski republiki Doneck in Lugansk.

KIJEV - Konvoj civilnih avtomobilov v regiji Zaporožje na jugu Ukrajine je bil tarča obstreljevanja, v katerem je bilo po navedbah ukrajinske strani ubitih najmanj 23 ljudi, še 28 pa je bilo ranjenih. Ukrajina za napad obtožuje Rusijo, ta pa krivdo pripisuje Kijevu. Do napada naj bi prišlo, ko je konvoj poskušal vstopiti na območje, ki ga trenutno zasedajo ruske in proruske sile.

TAMPA - Orkan Ian, ki je ameriško zvezno državo Florida prizadel v sredo, je terjal smrtne žrtve, a guverner Ron DeSantis v četrtek še ni mogel potrditi števila. Ameriški mediji so poročali o 12 smrtnih žrtvah. Poplavne vode so ujele številne ljudi, ki niso sledili ukazu o evakuaciji, pkrog 2,6 milijona ljudi je bilo do četrtka še vedno brez elektrike.

WASHINGTON - ZDA ne bodo nikoli priznale poskusov Rusije, da si priključi dele ukrajinskega ozemlja, je v četrtek zatrdil ameriški predsednik Joe Biden. Podobno je bil pred danes predvideno razglasitvijo Kremlja o priključitvi štirih regij kritičen tudi zunanji minister Antony Blinken. Senat je medtem odobril 12 milijard dolarjev nove pomoči Ukrajini.

RIO DE JANEIRO - Glavna kandidata za položaj predsednika Brazilije, sedanji skrajno desni predsednik države Jair Bolsonaro in njegov levičarski predhodnik Lula da Silva sta v zadnjem televizijskem soočenju pred nedeljskimi volitvami v četrtek zvečer v razgreti debati izmenjevala ostre napade in se obtoževala korupcije, nepotizma in laganja.

MOSKVA/ISTANBUL - Ruski predsednik Vladimir Putin je v četrtek v telefonskem pogovoru s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom uhajanje plina na plinovodih Severni tok označil za mednarodni terorizem. Ruske oblasti menijo, da za sabotažo plinovodov stojijo ZDA. Turški predsednik je medtem Putina pozval k zmanjšanju napetosti v Ukrajini.

PODGORICA - Črna gora je v četrtek za nezaželene osebe razglasila še šest diplomatov z ruskega veleposlaništva v Podgorici. Izgon diplomatov črnogorski mediji povezujejo s četrtkovimi hišnimi preiskavami v prestolnici zaradi suma vohunjenja za Rusijo. Preiskave, ki potekajo v sodelovanju z mednarodnimi partnerji, je potrdilo tudi posebno državno tožilstvo.

KABUL - V izobraževalnem centru v Kabulu se je razstrelil samomorilski napadalec, pri čemer je po podatkih policije umrlo 19 ljudi, 27 pa jih je bilo ranjenih. Nekateri viri poročajo o 32 mrtvih in 40 ranjenih. Napad se je zgodil v času, ko so se mladi pripravljali na sprejemne izpite za univerzo. Med žrtvami po poročanju lokalnih medijev prevladujejo ženske.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je na prvem vrhu z voditelji tihomorskih otoških držav v Beli hiši v četrtek napovedal 810 milijonov dolarjev pomoči in tesnejše partnerstvo s strateško pomembno regijo, v kateri se vse bolj uveljavlja Kitajska. Izrazil je namero trajne zavezanosti, ker da sta varnost ZDA in sveta odvisna od njihove varnosti.

RIM - Italijanom od sobote dalje ne bo več treba nositi zaščitnih mask v javnem prevozu, je v četrtek pozno zvečer sporočilo italijansko ministrstvo za zdravje. Bodo pa maske še najmanj do 31. oktobra obvezne v bolnišnicah in domovih za starejše. Število okužb z novim koronavirusom sicer v vseh italijanskih deželah narašča.

SARAJEVO - Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini Christian Schmidt je v pogovoru za nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) napovedal, da bo po nedeljskih splošnih volitvah v BiH vztrajal pri spremembah volilne zakonodaje. Te bo sprejel ne glede na nasprotovanja v državi, a je zagotovil, da bodo v skladu z ustavo BiH.

BEJRUT - Libanonski poslanci v četrtek v prvem poskusu niso uspeli izvoliti novega predsednika države, ki bi zasedel stolček Michela Aouna, čigar mandat poteče 31. oktobra. Gre še za eno točko razhajanja v parlamentu, ki od majskih volitev ni uspel potrditi nove vlade, medtem ko se Libanonci soočajo s poglabljajočo se gospodarsko krizo.

LONDON - Prvega srečanja nove evropske skupine držav, Evropske politične skupnosti (EPS), ki bo prihodnji četrtek v Pragi, se bo po poročanju britanskih medijev udeležila tudi britanska premierka Liz Truss. Zanimali naj bi jo predvsem področji migracij in energetike, ki sta tudi na dnevnem redu srečanja.

WASHINGTON - Šest republikanskih zveznih držav ZDA je v četrtek na zveznem sodišču v Missouriju vložilo tožbo proti vladi predsednika Joeja Bidna zaradi delnega odpisa študentskih posojil za več deset milijonov Američanov. Tožniki trdijo, da je vlada s tem presegla svoja pooblastila.

HELSINKI - Finski jedrski reaktor Olkiluoto 3 je dosegel polno zmogljivost in tako postal najmočnejši objekt za proizvodnjo električne energije v Evropi, je sporočil upravljavec elektrarne Olkiluoto, družba TVO. Jedrska elektrarna na jugozahodni obali Finske je z močjo 1600 megavatov zdaj tudi tretja najmočnejša elektrarna na svetu, so navedli.

spo/spo
© STA, 2022