Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 30. septembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

CHENGDU - Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca je v prvem krogu ekipnega svetovnega prvenstva v Chengduju premagala Portoriko s 3:1. V drugi tekmi prvega kroga skupine 1 so bile ZDA s 3:2 boljše od Tajske, s katero se bodo Darko Jorgić, Deni Kožul, Peter Hribar in Tilen Cvetko pomerili v soboto ob 10. uri po srednjeevropskem času. Najboljši slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić, osmi igralec svetovne lestvice, je svojo nalogo v prvem dvoboju opravil brezhibno. Igra je bila dovolj dobra, da Daniel Gonzalez (112.) ni mogel ogroziti njegove zmage. Dobro je nastopil tudi Deni Kožul (155.), ki je v prvih dveh nizih nadigral najboljšega portoriškega igralca, Briana Afanadorja (69.). Peter Hribar (321.) je proti Angelu Naranju (186.) vodil z 1:0 in 9:6 v drugem nizu, nato pa je prišlo do padca v njegovi igri in poraza. Za končno zmago je nato poskrbel Jorgić, ki je bil proti Afanadorju v končnicah dovolj zbran, da ni prišlo do kakšnega presenečenja. Slovenija se bo v soboto pomerila s Tajsko, v nedeljo bo prosta, za konec skupinskega dela tekmovanja pa jo v ponedeljek čaka še tekma z branilko naslova Kitajsko in v torek z ZDA.

SEUL - Potem ko si je Norvežan Casper Ruud, številka 2 na svetu, z zmago v osmini finala teniškega turnirja ATP v Seulu že priigral nastop na velikem finalu sezone, je danes izpadel v Južni Koreji. Na osrednjem igrišču je prvega nosilca v treh nizih, s 6:2, 3:6 in 6:2 premagal Japonec Yoshihito Nishioka. Ne glede na današnji poraz pa bo Ruud še drugič zaporedoma zaigral na velikem finalu najboljših igralcev sezone. Za razliko od Ruuda pa mesta na finalu ATP še nima zagotovljenega britanska številka 1, Cameron Norrie. Ta je moral manj kot uro, preden bi moral zaigrati v četrtfinalu, odpovedal nastop na odprtem prvenstvu Koreje v Seulu. Osmi igralec sveta je predal dvoboj zaradi bolezni.

AUCKLAND - Estonski dirkač Ott Tänak (Hyundai) je po drugem dnevu obdržal vodstvo na reliju po Novi Zelandiji, 11. dirki svetovnega prvenstva WRC v sezoni. Vodilni v SP Finec Kalle Rovanperä, ki si lahko že ta konec tedna pribori naslov svetovnega prvaka, pa je napredoval na četrto mesto. Svetovni prvak iz leta 2019 in trenutno drugi v skupni razvrstitvi SP je imel prednost že po uvodnem dnevu, po drugem je ta tesna pred tremi vozniki Toyote, Britancem Elfynom Evansom (+0,2 sekunde), Francozom Sebastienom Ogierjem (6,7) in Rovanperäjem (7,2). Rovanperä, ki bo v soboto dopolnil 22 let, lahko postane najmlajši svetovni prvak v reliju, če bo v nedeljo tekmo po Nov Zelandiji končal z osmimi točkami prednosti pred Tänakom.

LOZANA - Mednarodna šahovska zveza (Fide) bo preiskala obtožbe petkratnega svetovnega prvaka Magnusa Carlsena, ki jih je Norvežan usmeril proti Američanu Hansu Niemannu. Njena komisija za fair play bo ustanovila posebno tričlansko skupino, ki bo preiskala primer, je sporočila zveza Fide. Pri tem lahko za potrebe preiskave krovna mednarodna zveza najame tudi zunanje strokovnjake. V začetku meseca je prišlo do prvega incidenta med Carlsenom in Niemannom. Na pokalu Sinquefield v St. Louisu je superzvezdnik Carlsen presenetljivo izgubil proti ameriškemu najstniku in se prvič v karieri umaknil s turnirja. Takrat je posredno Carlsen prvič obtožil Niemanna goljufije, saj naj bi si pomagal z elektroniko. Prejšnji teden pa se je njuna partija končala le po nekaj sekundah, saj je Norvežan odstopil po samo eni potezi in brez komentarja zapustil videoklepet, v katerem je potekal dvoboj.

BANGKOK - Velika nagrada Indije bo prvič v zgodovini na koledarju svetovnega prvenstva v motoGP že od leta 2023, je danes objavila agencija Dorna, ki ki trži svetovno prvenstvo v motociklizmu. Dirka motociklistov bo na nekdanjem dirkališču formule 1 (2011 - 2013) na južnem delu New Delhija. Indija predstavlja ključni trg za širitev športa, so še povedali organizatorji, in navedli populacijo 1,4 milijarde ljudi in več kot 200 milijonov motociklov.

NEW YORK - Nekdanjega predsednika salvadorske nogometne zveze Reynalda Vasqueza je ameriško pravosodje v četrtek obsodilo na 16 mesecev zapora, ker je prejemal podkupnine v okviru afere Fifagate. Šestinšestdesetletni Vasquez je po izročitvi januarja 2021 priznal krivdo za te obtožbe korupcije. Ameriški tožilci trdijo, da so Vasquez in drugi vodilni ali nekdanji funkcionarji salvadorske zveze prejeli približno 350.000 dolarjev podkupnin v zvezi s prodajo pravic za prenos in trženje kvalifikacij Salvadorja za svetovno prvenstvo 2018 ter prijateljskih tekem.

SAO PAULO - Brazilski nogometni superzvezdnik Neymar je v videoposnetku, ki ga je objavil na TikToku, tri dni pred volitvami za predsednika izrazil podporo trenutnemu predsedniku Brazilije Jairu Bolsonaru, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Bolsonara pogosto primerjajo z nekdanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Na volitvah se za predsednika sicer poteguje 11 kandidatov, največ možnosti za izvolitev pa imata sodeč po anketah nekdanji levičarski predsednik Lula da Silva, ki bi dobil 47 odstotkov glasov, in skrajno desno usmerjeni Bolsonaro s 33 odstotki.

jz/zza/jz
© STA, 2022