Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 23. septembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

DONECK/MOSKVA - Na ozemljih na vzhodu in jugu Ukrajine, ki so v celoti ali delno pod nadzorom ruskih sil, so se začeli referendumi o priključitvi Rusiji, ki so jih Kijev in zahodni zavezniki obsodili kot nezakonito prilaščanje ozemlja. Referendumi v regijah Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje naj bi trajali do torka, ko bodo začeli s preštevanjem glasov.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Ruse v četrtek pozval, naj se uprejo delni mobilizaciji, ki jo je odredil ruski voditelj Vladimir Putin, njegova odločitev pa je sprožila številne proteste in spodbudila množične odhode iz države. Ruse je Zelenski pri tem pozval, naj protestirajo, bežijo ali se predajo ukrajinski vojski. Očital jim je tudi, da so sokrivi za zločine v Ukrajini.

TEL AVIV - Izrael beleži najštevilčnejše priseljevanje Judov v zadnjih dveh desetletjih, pri čemer tri četrtine prišlekov v zadnjih 12 mesecih predstavljajo Rusi in Ukrajinci, je v četrtek sporočilo izraelsko ministrstvo za priseljevanje. Po navedbah izraelskih medijev se je ta proces še pospešil, odkar je bil v Rusiji izdan ukaz o delni mobilizaciji.

DUNAJ - Preganjanje civilne družbe je v Rusiji doseglo novo raven, v poročilu ocenjuje Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Zatiranje opozicije, medijev in neodvisnih organizacij je zadnje mesece doseglo nov vrhunec, je ob predstavitvi poročila v četrtek na Dunaju dejala pravnica Angelika Nussberger. Priporočila je še, naj Svet Združenih narodov za človekove pravice imenuje posebnega opazovalca za Rusijo.

BRUSELJ - Evropski organ za vrednostne papirje in trge (Esma) je v četrtek v pismu Evropski komisiji podprl vzpostavitev t. i. samodejnih zaščitnih mehanizmov za preprečitev velikega nihanja cen elektrike. Mehanizmi, za katere se zavzema tudi Slovenija, morajo biti po mnenju Esme začasni in namenjeni zgolj trgovanju s terminskimi pogodbami.

RIM - Italijanske desne stranke so tri dni pred parlamentarnimi volitvami na zaključnem zborovanju v Rimu pokazale svojo enotnost. "Pripravljeni smo. Boste videli v nedeljo" je več tisoč zbranim privržencem v četrtek zvečer sporočila vodja postfašističnih Bratov Italije in najverjetnejša nova premierka Giorgia Meloni.

MADRID - Levousmerjena španska vlada želi zmanjšati breme visoke inflacije za prebivalstvo z začasnim davkom na bogastvo. "Ko govorimo o bogatih, govorimo o milijonarjih," je za televizijo La Sexta dejala španska ministrica za finance Maria Jesus Montero. Podrobnosti o tem, kdaj prihodnje leto naj bi uvedli davek, kako dolgo naj bi veljal in kakšna bo davčna stopnja, vlada v Madridu še ni razkrila.

PARIZ - Gozdni požari v Franciji so v letošnjem poletju uničili 65.000 hektarjev površin, je dejala tiskovna predstavnica tamkajšnje žandarmerije. Po njenih navedbah je bilo doslej v zvezi s požari pridržanih 48 oseb, od katerih je bilo 12 za svoja dejanja obsojenih, eden tudi na dvoletno zaporno kazen. Strokovnjaki ocenjujejo, da je okoli 30 odstotkov vseh požarov namerno podtaknjenih.

NEW YORK - V zatrtju protestov v Iranu, ki so izbruhnili po smrti mlade Kurdinje v policijskem pridržanju zaradi kršenja strogih islamskih pravil oblačenja, je doslej umrlo najmanj 36 ljudi, je sporočila skupina za človekove pravice s sedežem v New Yorku. Protesti so izbruhnili pred tednom dni in se hitro razširili po vsej državi.

BUSAN - Spričo naraščajočih napetosti na Korejskem polotoku so ZDA v Južno Korejo poslale letalonosilko USS Ronald Reagan, ki je prispela v Busan na jugovzhodu države. Prihod ladje je strateškega pomena za odnose med ZDA in Južno Korejo. Državi naj bi v prihodnje izvedli tudi skupno vojaško vajo.

BEJRUT - V nesreči čolna z migranti, ki se je prevrnil v bližini obale Sirije, je umrlo več kot 50 ljudi, so sporočili sirski in libanonski viri. Na čolnu, ki je pred dnevi odrinil iz sosednjega Libanona proti Evropi, je bilo po navedbah sirskih oblasti do 150 ljudi.

lkr/sg/blm/mc/akt/msc/rpe/lkr
© STA, 2022