Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 22. septembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

NEW YORK - Zunanji ministri EU so se sinoči sestali na izrednem srečanju, ki ga je sklical visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Ostro so obsodili poteze Rusije. Borrell je na novinarski konferenci po srečanju sporočil, da so se ministri dogovorili o uvedbi novih sankcij proti Rusiji in nadaljevanju dobav orožja Ukrajini.

NEW YORK - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem nagovoru 77. zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku na daljavo iz domovine pozval svet, naj kaznuje Rusijo za agresijo na njegovo državo. Zahteval je ustanovitev posebnega sodišča, sklada za poplačilo škode in tudi odvzem stalnega sedeža Rusije v Varnostnem svetu ZN.

NEW YORK - Zunanji ministri držav članic skupine G7 so v sredo Rusijo obtožili namernega stopnjevanja napetosti, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin ukazal delno vojaško mobilizacijo rezervistov za bojevanje v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Napovedali so tudi nove sankcije proti Rusiji.

KIJEV/MOSKVA - Ukrajina in Moskva sta v sredo izvedli najobsežnejšo izmenjavo ujetnikov doslej. V zameno za tesnega zaveznika Kremlja Viktorja Medvedčuka in 55 drugih ujetnikov je Moskva Kijevu izročila več kot 200 Ukrajincev, med katerimi so tudi borci iz Mariupolja in deset tujcev. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pozdravil uspešno izmenjavo in se zahvalil Turčiji in Savdski Arabiji, ki sta pri tem posredovali.

MOSKVA - Rusi, ki bežijo pred mobilizacijo, v Estoniji in Latviji ne morejo računati na azil, Litva in Poljska odločitve o tem še nista sporočili. Iz Finske so v sredo poročali o povečanem prometu na meji z Rusijo. Po napovedi vpoklica v vojsko s strani predsednika Vladimirja Putina so v Rusiji sicer poskočile cene letalskih kart, številni poleti so bili v trenutku razprodani.

NEW YORK - Z Rusijo in Ukrajino sedaj potekajo "resnična pogajanja" o vzpostavitvi varnega območja oziroma območja brez spopadov okoli jedrske elektrarne Zaporožje, je v sredo sporočil prvi mož Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi. Ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN se je na to temo pogovarjal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom in njegovim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebo.

NEW YORK - Britanska premierka Liz Truss je v sredo na zasedanju Generalne skupščine ZN v New Yorku obljubila, da bo njena vlada še naprej pošiljala orožje Ukrajini, vse dokler Rusija ne bo poražena. Poleg tega je na srečanju z izraelskim kolegom Jairjem Lapidom sporočila, da London razmišlja o selitvi britanskega veleposlaništva iz Tel Aviva v Jeruzalem.

NEW YORK - Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je v sredo opozoril, da je čas za ukrepanje glede povračila škode zaradi podnebnih sprememb, še posebej v državah v razvoju. Na zasedanju Generalne skupščine ZN v New Yorku je pozval države k ukrepom glede štirih najpomembnejših vprašanj do naslednje podnebne konference.

WASHINGTON - Predstavniški dom ameriškega kongresa je v sredo z 229 glasovi proti 203 potrdil predlog zakona, ki bo formaliziral pravila glede potrjevanja izida predsedniških volitev v ZDA. Demokrate je na glasovanju podprlo tudi devet republikancev, ki se novembra ne bodo več potegovali za položaj.

NEW YORK - Newyorška pravosodna ministrica Letitia James je v sredo na Manhattnu vložila civilno tožbo proti Donaldu Trumpu in njegovemu podjetju, tričlanski senat zveznega prizivnega sodišča v v Atlanti pa je kmalu zatem sklenil, da se lahko zvezna preiskava zaradi odtujitve tajnih dokumentov iz Bele hiše nadaljuje.

CIUDAD DE MEXICO - Mehiko je znova stresel močan potres z magnitudo 6,9, v katerem sta umrli najmanj dve osebi. Epicenter potresa je bil blizu pacifiške obale, okoli 84 kilometrov južno od mesta Coalcoman v zvezni državi Michoacan, ki jo je že v začetku tedna prizadel potres z magnitudo 7,7, v katerem sta umrla dva človeka.

BUDIMPEŠTA - Madžarski premier Viktor Orban je pozval članice Evropske unije, naj najkasneje do konca leta ukinejo sankcije proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino. Po pisanju provladnega časnika Magyar Nemzet je Orban na kongresu svoje stranke Fidesz v sredo zvečer še poudaril, da so sankcije proti Moskvi Evropejcem vsilili bruseljski birokrati.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Borzni indeksi po Evropi so v uvodnem delu današnjega trgovanja padli in tako sledili padcem v Aziji in New Yorku, potem ko je ameriška centralna banka Federal Reserve znova zvišala obrestne mere in precej zmanjšala napoved gospodarske rasti.

TOKIO - Delniški indeksi na borzah v Aziji so danes padli, tako kot že v sredo v ZDA, potem ko je ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) znova zvišala obrestne mere in precej zmanjšala napoved gospodarske rasti.

lkr/msc/mc/sk/vr/jav/rbi/jb/rp/lkr
© STA, 2022