Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 22. septembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

LJUBLJANA - Za predstavniki slovenske ekipe v hitrih disciplinah alpskega smučanja je zelo uspešen sklop priprav na južni polobli. Po vrnitvi iz Argentine so na današnji novinarski konferenci v Ljubljani predstavili vtise. Ti so zelo dobri, tako da lahko z velikim optimizmom pričakujejo novo tekmovalno sezono svetovnega pokala v alpskem smučanju. V La Parvi v Čilu so pod budnim očesom trenerja Grega Koštomaja trenirali izkušena Martin Čater, prvi slovenski as smukaške ekipe, Miha Hrobat ter mladi Nejc Naraločnik in novinec Rok Ažnoh, ki je sploh prvič treniral v Južni Ameriki. Vsega skupaj so v Južni Ameriki preživeli 28 dni. Priprave v Argentini so prvič lahko izpeljali po letu 2019 in premoru zaradi novega koronavirusa. V času zdravstvene krize so trenirali na evropskih ledenikih. Sezona v hitrih disciplinah se bo tokrat prvič začela že konec oktobra, s premiernima smukaškima tekmama v Zermattu. Pred uvodnima smukoma na povsem novi še nepreizkušeni progi s startom na 4000 metrih nad morjem bodo vadili v začetku oktobra na ledeniku Saas Fee v Švici in nato mogoče tudi v Zermattu.

SYDNEY - Kolesarsko svetovno prvenstvo leta 2027 bo v departmaju Haut-Savoie, Visoka Savoja, gostila Francija, sporočilo Mednarodne kolesarske zveze s kongresa, ki poteka ob robu letošnjega prvenstva v avstralskem Wollongongu, povzema francoska tiskovna agencija AFP. Za takoimenovano super svetovno prvenstvo, ki bo v predolimpijskem letu združevalo vse discipline, od cestnega kolesarstva, do BMX-a, gorskega kolesarstva in tudi tekmovanj invalidov, so se ob Francozih potegovali tudi Nizozemci. Prvenstvo, ki bo nudilo tekmovanje v 19 disciplinah, bo na sporedu med 19. in 26. septembrom. Osrednja dirka bo seveda moška cestna dirka, ki bo potekala na enaki trasi kot leta 1980, ko je svetovni prvak postal Francoz Bernard Hinault. Leto prej bo gostitelj svetovnega prvenstva Montreal. Že pred tem pa je bilo znano, da bo SP 2023 v Glasgowu, 2024 v Zürichu in 2025 v Ruandi.

CHICAGO - Slovenski košarkarski reprezentant Goran Dragić bo v novi sezoni severnoameriške lige NBA igral za ekipo Chicago Bulls. Kot kaže, pa bo ta sezono morala začeti brez branilca Lonza Balla, ki je prestal artroskopijo na levem kolenu in ga čaka od štiri do šest tednov počitka, je sporočila ekipa. Štiriindvajsetletnik je nazadnje igral januarja, nato pa si je poškodoval meniskus in so takrat dolžino okrevanja ocenili na šest do osem tednov. Toda bolečina ni pojemala in je zato izpustil tudi zadnje mesece prejšnje sezone.

MOSKVA - Ruskih in beloruskih judoistov ne bo na svetovnem prvenstvu, ki ga bo oktobra letos gostil Taškent v Uzbekistanu. Izvršni odbor Mednarodne judo zveza je zaradi vojaške agresije Rusije v Ukrajini podaljšal suspenz za tekmovalce obeh držav, ki velja na vseh tekmovanjih, do konca leta. Svetovno prvenstvo v Taškentu bo na sporedu med 6. in 13. oktobrom, na njem pa bo nastopilo tudi devet slovenskih judoistov.

PHOENIX - Lastnik moštva v severnoameriški košarkarski ligi NBA Phoenix Suns, Robert Sarver, ki ga je liga NBA kaznovala z globo v višini 10 milijonov dolarjev in enoletno prepovedjo delovanja v košarki zaradi rasističnih pripomb in zaničevanja žensk na delovnem mestu, je v sredo dejal, da bo prodal klub. Predstavniki PayPala, glavnega sponzorja arizonskih sonc, so sporočili, da ne bodo obnovili pogodbe z ekipo, če bo Sarver še vedno vpleten v delovanje kluba. Sarverjeve težave so se začele novembra lani, ko je novičarski portal ESPN objavil zelo obremenilno poročilo, ki ga je pozneje potrdila tudi notranja preiskava NBA. Kot so ugotovili, je Sarver petkrat uporabil žaljivo besedo za temnopolte Američane, ponižujoč jezik je uporabljal tudi v komunikaciji z uslužbenkami.

am/ag/lr/am
© STA, 2022