Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 21. septembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je odredil delno vojaško mobilizacijo. Ustrezen odlok je že podpisal, ukrep začne veljati danes. Obrambni minister Sergej Šojgu je sporočil, da bodo mobilizirali 300.000 oseb. Putin je dejal, da bo Rusija uporabila vsa sredstva, vključno z jedrskimi, da se zaščiti. Zahod želi po njegovih besedah uničiti Rusijo, zato gre za njeno obrambo in obrambo Donbasa.

TEHERAN - Iranska vlada še ni uspela zajeziti velikih protestov, ki so po smrti 22-letnice med policijskim pridržanjem zaradi kršenja strogih islamskih pravil oblačenja za ženske v torek zvečer potekali že peto noč zapored. Potekali so v okoli 15 mestih, tudi v prestolnici Teheran in drugih večjih mestih. Doslej so protesti zahtevali tri življenja med protestniki, ubit je bil tudi policist. Mnogo ljudi je bilo poškodovanih.

ZAPOROŽJE - Ukrajinski operater jedrskih elektrarn Energoatom je Rusijo obtožil vnovičnega obstreljevanja jedrske elektrarne Zaporožje na jugu Ukrajine. V napadu naj bi bil poškodovan električni vod, zaradi česar se je ustavilo delovanje več transformatorjev šestega reaktorja in so se zagnali generatorji.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v torek zahvalil zahodnim državam, ker so obsodile namero o organizaciji referendumov o priključitvi Rusiji v ukrajinskih separatističnih regijah. Dejal je, da napoved referendumov ne spreminja stališča Kijeva, in pozval k enotnosti.

NEW YORK - Svet obeležuje mednarodni dan miru. Tema letošnjega dne miru, ki poteka v senci vojne v Ukrajini, je "odpravimo rasizem, zgradimo mir". Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v poslanici ob tej priložnosti poudaril, da je le mir plemenita in nujna pot, ki vodi do boljšega in bolj pravičnega sveta za vse ljudi.

BERLIN - Nemška država bo postala večinska lastnica največjega uvoznika plina v državi, družbe Uniper, je odločila vlada v Berlinu. S tem želi vlada nasloviti energetsko krizo, ki jo povzroča odločitev Rusije o ustavitvi dobav plina. Doslej največji lastnik Uniperja finski Fortum je sporočil, da bo Berlin v Uniper vložil osem milijard evrov, še za 500 milijonov evrov pa bo odkupil Fortumov lastniški delež.

TOKIO - Blizu urada japonskega premierja v Tokiu se je starejši moški zažgal v znak protesta proti državnemu pogrebu za v atentatu ubitega bivšega premierja Shinza Abeja. Policija incidenta, o katerem so poročali mediji, ni želela potrditi, iz vlade pa so sporočili, da je pred uradom premierja policist pogasil moškega, ki se je zažgal. Pogreb Abeja, nekdanjega japonskega premierja z najdaljšim stažem, bo 27. septembra.

SYDNEY - Na avstralski Tasmaniji je nasedla jata okoli 230 kitov, pri čemer oblasti navajajo, da jih je približno polovica že poginila. Na prizorišče so prispeli reševalci, vendar bo reševanje zaradi plitvega zaliva težavno. Oblasti pričakujejo, da bo čez noč poginilo še več kitov. Gre sicer za mrke pliskavke.

spo/spo
© STA, 2022