Pregled - Slovenija, 18. 9. (nedelja)

Ljubljana, 18. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 18. septembra.

OSILNICA/KOSTEL/ČRNOMELJ - Razmere v Osilnici in Kostelu se po dveh dnevih padavin, ki so povzročile obilne poplave, umirjajo, saj se Kolpa z okoliškimi pritoki počasi vrača nazaj v strugo. Po besedah županje Alenke Kovač je v Osilnici stekla temeljitejša sanacija in pregled škode. Tudi v Kostelu se po besedah podžupana Mirana Briškija trenutno ukvarjajo s podrobnim pregledom stanja. Dostop do Osilnice je še vedno mogoč le preko Hrvaške, dostop prek Strme rebri ostaja zaprt. V obeh občinah je treba prekuhavati vodo. Ukrep prekuhavanja vode velja tudi za Črnomelj.

LJUBLJANA/LOGATEC - Center za obveščanje je v soboto v zvezi z vremenskim dogajanjem po celotni Sloveniji prejel prijave o 95 dogodkih v 39 občinah. Aktiviranih je bilo 48 prostovoljnih gasilskih društev in šest poklicnih enot. Gasilci so med drugim črpali vodo iz gasilskega doma v Dobličah v občini Črnomelj, nakupovalnega centra v Sinji Gorici v občini Vrhnika in iz doma za starejše v Logatcu. Razmere se sicer povsod umirjajo.

LONDON/LJUBLJANA - Številni tuji voditelji, med njimi slovenski predsednik Borut Pahor, se zbirajo v Londonu, kjer se bodo v ponedeljek udeležili pogreba pokojne britanske kraljice Elizabete II. Pred tem so se pokojni monarhinji popoldne poklonili v žalnem mimohodu ob njeni krsti, zvečer pa jih je sprejel novi kralj Karel III.

CELJE - Na celjskem sejmišču se je zaključil 54. Mednarodni sejem obrti in podjetništva (Mos). Organizatorji so sporočili, da so s sejmom izredno zadovoljni, saj so presegli cilj privabiti 60.000 obiskovalcev. Rdeča nit sejma, na katerem se je predstavilo okoli 600 razstavljavcev, je bila trajnostna prihodnost s poudarkom na samooskrbi.

LJUBLJANA - V soboto so v Sloveniji ob 413 PCR-testih in 2055 hitrih antigenskih testih potrdili 764 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Po oceni inštituta je v državi 25.585 aktivnih primerov okužbe, kar je 252 več kot dan prej.

NOVO MESTO - Na stičišču Pugljeve ulice in Župančičevega sprehajališča v Novem mestu so odkrili obeležje, ki so ga postavili ob 100-letnici Knafelčeve planinske markacije. Iznajditelj markacije z rdečim kolobarjem in sredinsko belo piko Alojz Knafelc, leta 1922 načelnik markacijskega odbora Slovenskega planinskega društva, se je namreč rodil v Novem mestu.

BOHINJ - Turistično društvo Bohinj je pripravilo tradicionalni Kravji bal. Gre za najstarejšo prireditev v Bohinju, ki je bila do petdesetih let prejšnjega stoletja predvsem praznik za domačine, ki so se skupaj s planšarji in gostinci veselili ob koncu turistične in pašne sezone. Danes je Kravji bal ena izmed največjih prireditev v Bohinju.

mo/vpu/mo
© STA, 2022