Pregled - šport, 18. 9. (nedelja)

Ljubljana, 18. septembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo, 18. septembra.

BERLIN - Košarkarji Španije so novi evropski prvaki. V finalu v Berlinu so premagali Francijo z 88:76 (23:14, 47:37, 66:57). Za Španijo je to četrta zlata medalja na evropskih prvenstvih, Francija pa se je morala zadovoljiti s tretjim srebrom. Najboljši strelec pri Španiji je bil Juancho Hernangomez, ki je dosegel 27 točk ob metu 7:9 za tri točke. V tekmi za tretje mesto je Nemčija premagala Poljsko z 82:69 in osvojila tretjo medaljo na evropskih prvenstvih; 1993 je bila zlata, 2005 pa srebrna.

MELBOURNE - Norvežan Tobias Foss je svetovni kolesarski prvak v vožnji na čas na svetovnem prvenstvu v Wollongonu. Na 34,2 km dolgi trasi je ugnal drugega Švicarja Stafana Künga in tretjega Belgijca Remca Evenepoela. Edini slovenski predstavnik Tadej Pogačar je s solidno vožnjo zasedel šesto mesto. Nizozemska kolesarka Ellen van Dijk je svetovna prvakinja v vožnji na čas. V avstralskem Wollongonu je na 34,2 km dolgi trasi ugnala drugouvrščeno domačinko Grace Brown in tretjo Švicarko Marlen Reusser. Edina slovenska predstavnica Urška Žigart je zasedla 28. mesto.

LJUBLJANA - Na današnjih tekmah kroga Prve lige Telemach je Bravo ugnal Gorico z 2:0, v Domžalah so se zmage s 5:0 proti Radomljam veselili Mariborčani, v večernem obračunu pa so Celjani odpravili Domžale z 2:1. Na lestvici še naprej prepričljivo bodi Olimpija, ki je v soboto s 3:2 slavila v Murski Soboti. Celjani zaostajajo devet točk, Koprčani osem, Mariborčani na četrtem mestu pa že 13.

LJUBLJANA - Taekwondoist Patrik Divković je danes v Ljubljani na odprtem prvenstvu Slovenije, svetovnem pokalu na najvišji ravni G2, ubranil zmago z zadnjega predkoronskega tekmovanja pred dvema letoma in pol. V kategoriji do 87 kg je za končni uspeh potreboval tri zmage. V dvorani Tivoli je najprej premagal Erola Nucija iz BiH, nato v polfinalu Kitajca Kaija Wuja in v finalu brez boja Iranca, ki nastopa za Srbijo, Mahdija Khodabakhshija. Ta je zaradi poškodbe mišice predal obračun.

IZMIR - Slovenska jadralca Tina Mrak in Jakob Božič sta se na evropskem prvenstvu v razredu 470 v turškem Cesmeju na prvem velikem skupnem tekmovanju uvrstila v regato za medalje in prvenstvo končala na 10. mestu. Osvojila sta 96 točk, v regati najboljše deseterice EP pa sta bila šesta. Naslov sta osvojila Šveda Anton Dahlberg in Lovisa Karlsson.

RUSE - Lokostrelski klub Kamnik v sestavi Oskar Gnidovec, Luka Arnež in Žiga Ravnikar je v Bolgariji, v Rusah, osvojil naslov evropskih klubskih prvakov, je na Facebooku sporočila Lokostrelska zveza Slovenije. Kamničani so v kvalifikacijah zasedli tretje mesto in se podali v dvoboje znotraj skupine C, v kateri so bili še Francozi (Stade Clermontiois) in dva bolgarska kluba . S tremi zmagami so se uvrstili v polfinale. V polfinalu so najprej premagali Francoze iz kluba Mouans Sartoux, nato pa v velikem finalu še po kvalifikacijah še tretjo francosko ekipo iz Rennesa, ki je bil najboljši v kvalifikacijah.

SLOVENJ GRADEC - Rokometaši Slovenj Gradca so na povratni tekmi uvodnega kroga evropskega pokala EHF po podaljšku premagali izraelsko ekipo Maccabi Rishon Lezion z 38:32 (34:30, 15:13) in se uvrstili v drugi krog. Prvo tekmo so izgubili s 27:31.

PORTOROŽ - Slovenska moška teniška reprezentanca si je zagotovila nastop v kvalifikacijah za I. svetovno skupino Davisovega pokala. Potem ko so varovanci kapetana Grege Žemlje po petkovih posamičnih obračunih vodili z 2:0, sta odločilno tretjo točko vknjižila Aljaž Bedene in Blaž Kavčič v konkurenci dvojic. Oba poslavljajoča se slovenska teniška igralca sta se danes dopoldne pomerila proti Kennethu Raismi in Mattiasu Siimarju in slavila s 6:3, 3:6, 6:1.

PORTOROŽ - Slovenska teniška igralka Katarina Srebotnik se je v Portorožu uradno poslovila od profesionalne kariere, v kateri je osvojila šest grand slamov med dvojicami ter bila dvakrat 20. igralka lestvice WTA. V karieri je dobila štiri turnirje na najvišji ravni in pustila nepozaben pečat v slovenskem tenisu. Tenisu, ki ga je oboževala od sedmega leta. V Portorožu je po letu dni stopila pred predstavnike slovenskih medijev in obelodanila razloge, ki so jo v nekaj zadnjih zahtevnih letih pripeljali do slovesa od tenisa. Na tiskovni konferenci so jo poleg družine spremljali tudi njena nekdanja trenerka Biljana Veselinović iz Srbije, legenda slovenskega tenisa Mima Jaušovec, ki je spremljala Srebotnikovo skozi večji del kariere, ter visoki predstavniki Teniške zveze Slovenije.

PORTOROŽ - Čehinja Katerina Siniakova je zmagovalka turnirja WTA Zavarovalnica Sava v Portorožu. Na turnirju serije WTA 250 z nagradnim skladom 251.750 ameriških dolarjev je na zadnji stopnički za četrto lovoriko v karieri ugnala Kazahstanko Jeleno Ribakino s 6:7 (4), 7:6 (5), 6:4. Dvoboj je trajal tri ure in šest minut. V konkurenci dvojic sta slavili Ukrajinka Marta Kostjuk in Čehinja Tereza Martincova. V finalu sta z premagali špansko-slovaško navezo Cristina Bucsa/Tereza Mihalikova s 6:4, 6:0.

CHENNAI - Linda Fruhvirtova je zmagovalka turnirja serije WTA 250 v indijskem Chennaiju. Sedemnajstletna Čehinja je v finalu ugnala izkušeno Poljakinjo Magdo Linette s 4:6, 6:3, 6:4 in se podpisala pod uspeh kariere.

RAČICE - V Račicah na Češkem se je danes začelo svetovno prvenstvo v veslanju. Med štirimi slovenskimi posadkami je izstopal le izolski lahki skifist Rajko Hrvat, ki je v predtekmovanju zasedel drugo mesto in se neposredno prebil v četrtfinale. Ostali trije čolni bodo morali v ponedeljkov repasaž.

RAŠNOV - Slovenski smučarski skakalci, Nika Prevc, Patrik Vitez, Urša Bogataj in Peter Prevc, so danes osvojili drugo mesto v konkurenci mešanih parov na tekmi poletne velike nagrade v smučarskih skokih v Rašnovu. Zmagala je Avstrija, tretje mesto so zasedli Norvežani.

ALCANIZ - Italijan Francesco Bagnaia (Ducati) je na dirki svetovnega prvenstva za VN Aragonije v Alcanizu osvojil drugo mesto v elitnem razredu motoGP. Vodilni v SP, Francoz Fabio Quartararo (Yamaha), je odstopil, tako da je zdaj njegova prednost v SP le še deset točk. Zmagal je Italijan Enea Bastianini (Ducati Gresini). Čeprav je osrednje zanimanje veljalo vodilnima v SP, pa se tudi danes tretji Espargaro vztrajno bliža in ima pravzaprav tudi še povsem realne možnosti, da se vplete v boj za prestižno lovoriko. V šibkejših razredih moto2 in moto3 sta zmagala Španca. V moto2 Pedro Acosta, v najšibkejšem pa je bil zmagovalec Izan Guevara.

ag/alz/jz/am/tb/ad/lr/zza/zzb/ic/ag
© STA, 2022