Tedenski pregled - Slovenija od 16. 9. do 22. 9.

Ljubljana, 23. septembra - V tednu, ko se je uradno začela kampanja za predsedniške volitve, sta bili vloženi prvi interpelaciji proti ministricam iz aktualne vlade. Vlada poskuša z novimi ukrepi pomagati pri soočanju prebivalcev in gospodarstva z draginjo. Vrstijo pa se napovedi stavk.

PETEK, 16. september

LJUBLJANA - Vlada je 15. 9. sprejela predlog o odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja zaradi kršitve zakona o zunanjih zadevah. Kajzer je nepooblaščeno poslal zaupno depešo ministrstva predsedniku SDS Janezu Janši, ta pa je posnetek zaslona objavil na Twitterju. Predsednik republike Borut Pahor je 20. 9. podpisal ukaz o njegovem odpoklicu. A odločitev vlade za odpoklic je označil za nesorazmeren ukrep, zunanji ministrici Tanji Fajon oz. vladi pa očital, da se ni z njim posvetovala pred sprejeto odločitvijo.

LJUBLJANA/OSILNICA/KOSTEL - Močno deževje, ki se je začelo 15.9., je povzročalo veliko težav. Med drugim so narasle nekatere reke in pritoki, sprožilo se je tudi več manjših zemeljskih plazov. Poplavljale so reke Kolpa, Sora, Logaščica s pritoki, Ljubljanica s pritoki in Idrijca. Najhuje je bilo v občinah Osilnica in Kostel, poškodovane so bile ceste in vodovodi. Dostop do Osilnice je bil do 19. 9. mogoč le s hrvaške strani. Vrata je do vključno 19. 9. zaradi vdora vode zaprla Narodna galerija v Ljubljani. V ujmi je po prvih ocenah nastalo za 7,7 milijona evrov škode, kar pomeni, da bodo izpolnjeni pogoji za pomoč države.

CELJE - Po razkritju zamenjave identitete bolnikov v celjski bolnišnici so na ministrstvu za zdravje uvedli sistemski nadzor, k nadzorom pa pozvali tudi ZZZS, inšpektorate in zdravniško zbornico. Primer preiskuje tudi policija. V domu starejših občanov v Loki pri Zidanem mostu in ZD Sevnica, kjer so opravili prevoz bolnikov, so odgovornost za dogodek zavrnili. Svet celjske bolnišnice se je 20. 9. seznanil z ugotovitvami izrednega internega strokovnega nadzora, ki je pokazal, da je do zamenjave prišlo v triažnem prostoru urgentnega centra celjske bolnišnice ob predaji bolnikov med reševalcema ZD Sevnica v triažo. Svet bolnišnice ob tem ni sprejel ponujenega odstopa direktorja bolnišnice Aleksandra Svetelška in strokovnega direktorja Franca Vindišarja.

BRUSELJ/LJUBLJANA - Evropska komisija je predstavila predlog akta o svobodi medijev, ki bo na evropski ravni zagotovil zaščito neodvisnosti in uredniške samostojnosti medijev. V Društvu novinarjev Slovenije so pozdravili odločitev Evropske komisije, da končno vzpostavi minimalne standarde zaščite medijske pluralnosti, novinarske neodvisnosti in javnih medijev.

NOVA GORICA - Sindikat igralniških delavcev Slovenije je napovedal stavko v Hitu zaradi slabega socialno ekonomskega položaja igralniških delavcev, ki se bo začela 30. 9. ter potekala ob vikendih vse do konca leta. Vodstvo Hita razlogov za stavko ne vidi, opozarja tudi na vse višje stroške poslovanja, bodo pa stekla pogajanja s predstavniki sindikata.

LJUBLJANA - Požar, ki je na Krasu divjal med 17. 7. in 1. 8., je po ugotovitvah državne komisije za ocenjevanje škode po naravnih in drugih nesrečah povzročil za 26,9 milijona evrov škode na stvareh. Glede na gradiva, pripravljena za obravnavo na seji vlade, je največja škoda v višini 25 milijonov evrov v gozdovih.

LJUBLJANA - Agencija za varstvo konkurence je prižgala zeleno luč vstopu Slovenskih železnic v lastništvo skupine Nomago, ki ponuja avtobusne prevoze po državi in druge oblike mobilnosti.

SOBOTA, 17. september

JESENICE - Poškodbo visokonapetostnega kabla, ki napaja del prezračevalnega sistema na slovenski strani predora Karavanke, bodo sanirali pet do šest tednov. Veljala bo prepoved vožnje za tovorna vozila in avtobuse nad 3,5 tone, razmišljajo pa o organiziranih prevozih tovornih vozil v nadzorovanih konvojih.

STIČNA - V cistercijanskem samostanu v Stični je bilo tradicionalno srečanje katoliške mladine. Udeležence je nagovoril predsednik republike Borut Pahor in jih pozval, naj pogumno stopajo v prihodnost.

MURSKA SOBOTA - Ob Soboškem jezeru se je začelo svetovno prvenstvo v letenju s toplozračnimi baloni, na katerem se bo v sedmih dneh pomerilo 105 tekmovalnih balonov.

NEDELJA, 18. september

PORTOROŽ - Moška teniška reprezentanca si je z zmago nad Estonijo zagotovila nastop v kvalifikacijah za I. svetovno skupino Davisovega pokala. Zadnji dvoboj za reprezentanco sta odigrala Aljaž Bedene in Blaž Kavčič v konkurenci dvojic, po letošnji sezoni pa naj bi končala tudi profesionalno teniško pot.

PORTOROŽ - Čehinja Katerina Siniakova je zmagovalka turnirja WTA Zavarovalnica Sava. Na turnirju z nagradnim skladom 251.750 ameriških dolarjev je ugnala Kazahstanko Jeleno Ribakino s 6:7.

PONEDELJEK, 19. september

LJUBLJANA/BERLIN - Premier Robert Golob je z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem dosegel dogovor za izmenjavo vojaških vozil - 28 slovenskih tankov tipa M55S bo šlo v Ukrajino, 40 nemških transportnih vozil pa v Slovenijo. Slovenija naj bi tako iz Nemčije dobila 35 težkih osemkolesnih nakladalnih tovornjakov in pet osemkolesnih vodnih cistern. Golob in Scholz sta po telefonu izmenjala tudi poglede na energetsko krizo in položaj na Zahodnem Balkanu.

LJUBLJANA - V okviru vladnih ukrepov za naslovitev draginje je zaživela spletna stran, ki potrošnikom ponuja primerjavo cen osnovnih živil in lažjo izbiro med primerljivimi izdelki. Prvi popis cen je pokazal, da je razkorak med najcenejšo in najdražjo košarico v državi znašal skoraj 11 evrov in da je košarica na Hrvaškem lahko cenejša še za 15 evrov. Nekateri trgovci so opozorili na napake pri popisu, pripombe imajo na metodologijo. Trgovinska zbornica Slovenije je kmetijsko ministrstvo pozvala, naj začasno ustavi projekt.

LJUBLJANA - Vlada in sindikati javnega sektorja so v pogajanjih zbližali svoja stališča. Odprto ostaja še vprašanje, s katerim mesecem prihodnje leto bi vsem zaposlenim v javnem sektorju plače dvignili za en plačni razred. So pa dosegli dogovor, da se z oktobrsko plačo vsem javnim uslužbencem plača poviša za 4,5 odstotka, nadomestilo za prehrano pa se zviša na 6,15 evrov. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik pričakuje, da bodo prihodnji ponedeljek dogovor že parafirali.

LJUBLJANA - Komisija DZ za nadzor javnih financ se je seznanila s predlogom rebalansa državnega proračuna za letos, predlogov dopolnil ni podala. Finančni minister je poudaril, da so vsi porabniki dobili toliko, kot so ocenili, da bodo porabili. Predlog predvideva za 12,54 milijarde evrov prihodkov, kar je 1,07 milijarde evrov več, kot je predvideno v sprejetem proračunu, in za 14,58 milijarde evrov odhodkov oz. 640 milijonov evrov več. Proračunski primanjkljaj bo tako predvidoma znašal 2,04 milijarde evrov oz. 3,63 odstotka BDP. Fiskalni svet je predlog rebalansa ocenil kot nerealističen. Kot je zapisal, predlog implicitno predvideva krepitev rasti porabe konec leta, ki nima podlage v veljavnih ukrepih.

LONDON - Predsednik Borut Pahor se je udeležil pogrebne slovesnosti pokojne kraljice Elizabete II. V času pogreba je bila pred predsedniško palačo, vlado in poslopjem državnega zbora v Sloveniji zastava spuščena na pol droga.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela sklep o vložitvi intervencije Slovenije v postopku Ukrajine zoper Rusijo pred Evropskim sodiščem za človekove pravice (ESČP). Ukrajina v postopku trdi in dokazuje, da je Rusija nezakonito zasedla del njenega ozemlja, katerega zasedba še vedno traja. Slovenija bo tako podprla Ukrajino.

LJUBLJANA - Novinarski sindikati Radiotelevizije Slovenija (RTVS) so napovedali, da bodo zaostrili stavko, v kateri med drugim zahtevajo novinarsko avtonomijo. Celodnevna opozorilna stavka bo 26. 9. Tako se je stavkovni odbor odločil zaradi vse težjih razmer na zavodu in neuspešnosti dozdajšnjih pogajanj.

STRASBOURG - Marko Bošnjak je bil izvoljen za enega od dveh novih podpredsednikov ESČP. Skupaj z drugim podpredsednikom, Georgesom Ravaranijem iz Luksemburga, bo položaj prevzel 1. 11.

TOREK, 20. september

LJUBLJANA - V SDS so vložili prvo interpelacijo v tem mandatu. Notranji ministrici Tatjani Bobnar očitajo zlorabo funkcije, zavajanje javnosti in opustitev dolžnostnih ravnanj. Koalicija očitke zavrača kot neutemeljene, Bobnarjeva pa poudarja, da se interpelacije, ki ji očita solidarnost, spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ne boji.

LJUBLJANA - Zdravniški sindikat Fides, ki je zbral skoraj 3500 podpisov za izstop zdravnikov in zobozdravnikov iz enotnega plačnega sistema, je sprejel odločitev o splošni stavki. Začela se bo 19. 10., če pogajanja z vlado ne bodo obrodila sadov. Zahtevajo izstop iz enotnega plačnega sistema in pogajanja o novem tarifnem delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ponovil, da vlada ne odobrava izstopa zdravnikov in katerekoli skupine iz enotnega plačnega sistema javnega sektorja. 20. 9. so začeli drugi krog pogajanj s predstavniki zdravstva in socialnega varstva.

LJUBLJANA - Slovenija je izdala za dodatnih 500 milijonov evrov 16-letnih obveznic z oznako RS77 z letno obrestno mero 2,25 odstotka, ki zapadejo 3. marca 2032. S tem bo predčasno odplačala del dolga, ki zapade v letih 2023 in 2024.

LJUBLJANA - Upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije se je seznanil s projekcijami poslovanja v obdobju 2022-2024. Projekcija primanjkljaja za prihodnje leto znaša več kot 500 milijonov evrov, zato od vlade pričakujejo pravno podlago za kritje primanjkljaja.

LJUBLJANA - Kandidaturo za predsednika republike je s podporo stranke Vesna in podpisi skoraj 3400 volivcev vložil kočevski župan Vladimir Prebilič. Med temami, ki jih bo izpostavljal v kampanji, so trajnostni razvoj, mladi, decentralizacija Slovenije in razgradnja javnih sistemov.

LJUBLJANA - Predsednik SDS Janez Janša je objavil fotografije sodbe, po kateri se je moral javno opravičiti SD zaradi svojih zapisov o "ukradeni judovski vili". V SD so v odzivu zapisali, da objava jasno kaže na Janševo priznanje za izrečene laži. Janša mora poleg tega SD plačati 10.000 evrov odškodnine. V stranki pravijo, da je še ni poravnal.

REKA - Dokumentarec Iskre v času je na reškem filmskem festivalu prejel glavno nagrado žirije, Jurij Gruden pa je prejel tudi nagrado za najboljšo režijo.

SREDA, 21. september

NEW YORK - Predsednik Borut Pahor je v govoru na splošni razpravi svetovnih voditeljev 77. zasedanja Generalne skupščine ZN opozoril na rusko agresijo proti Ukrajini in ob mednarodnem dnevu miru pozval k vrnitvi upanja na trajni mir. Kot je še poudaril, so ZN postavili jasna pravila delovanja, ki so se jim države članice zavezale, vključujejo pa zavezo za mirno reševanje sporov, sodelovanje in spoštovanje temeljnega človeškega dostojanstva.

LJUBLJANA - Kandidaturi za predsednika republike, podprto s podpisi volivcev, sta vložila poslanec SDS Anže Logar, ki ga podpira tudi SDS, in odvetnica Nataša Pirc Musar. Svet stranke Levica pa se je odločil, da v tekmo za predsednika republike pošlje poslanca Miho Kordiša.

LJUBLJANA - SDH je zamenjal pet od šestih predstavnikov kapitala v nadzornem svetu Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). Odpoklical je Franca Doverja, Andreja Janšo, Roberta Celca, Janeza Gutnika in Tjašo Prinčič, za nove nadzornike pa imenoval Barbaro Gorjup, Boštjana Grešaka, Nevenko Hrovatin, Miho Šebenika in Davida Valentinčiča. Novi nadzorniki HSE so štiriletni mandat nastopili 22. 9.

CELJE - Na sojenju v zadevi Teš 6 sta zagovora glede očitkov iz obtožnice o sporni dobavi merilne tehnike podala nekdanji direktor Teša Uroš Rotnik in vodja projekta Teš 6 Bojan Brešar. Oba sta zavrnila očitke o zlorabi položaja in pridobitvi premoženjske koristi v skupni višini 75.000 evrov.

ČETRTEK, 22. september

LJUBLJANA/NEW YORK - SDS je vložila še interpelacijo proti zunanji ministrici Tanji Fajon. Očita ji zlorabo diplomatsko-konzularne mreže za favoriziranje ene kandidatke na predsedniških volitvah ter kršenje zakona o zunanjih zadevah, ker da se o odpoklicu veleposlanika v ZDA Toneta Kajzerja ni posvetovala s predsednikom republike. Fajonova je očitke zavrnila. Zatrdila je, da je vedno spoštovala zakonodajo in zato tudi predlagala odpoklic.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela novelo zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visoke rasti cen električne energije in zemeljskega plina, s čimer se obseg pomoči zvišuje s 40 milijonov na 86 milijonov evrov. Delež pomoči subvencioniranja energetskih stroškov dviguje s 30 na 50 odstotkov, v shemo pomoči pa vključili tudi sektor kmetijstva in ribištva ter zavode in društva, ki opravljajo gospodarsko dejavnost. Je pa vlada s seznama prejemnikov izključila celotni finančni sektor. Slovenski podjetniški sklad je dokapitalizirala s šestimi milijoni evrov, da bo lahko gospodarstvu zagotovil likvidnostna posojila.

LJUBLJANA - Mesec dni pred volitvami predsednika republike je tudi uradno stekla volilna kampanja, Državna volilna komisija pa je potrdila vseh pet dotlej vloženih kandidatur za predsednika republike. To so glasbenik Gregor Bezenšek, vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj, kočevski župan Vladimir Prebilič, poslanec SDS Anže Logar in pravnica Nataša Pirc Musar. Svet stranke Gibanje Svoboda pa je pri predsedniški kandidaturi podprl evropskega poslanca Milana Brgleza. Brglez, sicer član SD, je pred tem odstopil s funkcij v stranki in bo skupni kandidat SD in Gibanja Svobode.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog novele zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki ga v DZ pošilja po skrajšanem postopku. Predlog uvaja 60 dni neprenosljivega starševskega dopusta za očete, hkrati pa ga ne skrajšuje za matere.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela predlog zakona o interventnih ukrepih v vzgoji in izobraževanju, ki ga v DZ pošilja po nujnem postopku. Z njim želijo zamrzniti cene šolskih malic, oskrbnin v dijaških domovih ter bivanja v študentskih domovih.

LJUBLJANA - Vlada je izdala ugotovitveno odločbo o prenehanju funkcije generalnemu državnemu odvetniku Juriju Grozniku ter izdala odločbo o imenovanju Ane Kerševan za generalno državno odvetnico. Šestletni mandat bo nastopila 27. 9. Z mesta direktorja direkcije za vode je vlada razrešila Romana Kramerja in za v. d. direktorice direkcije imenovala Nežo Kodre. Zamenjala je tudi člane nadzornega sveta družbe 2TDK, ki bdi nad izvajanjem projekta drugi tir Divača-Koper. Za obdobje petih let je v nadzorni svet imenovala Hildo Pipan, ki bo predsednica NS, Anito Goršek, Aleksandra Srdića, Miho Gostišo in Mateja Čepeljnika.

LJUBLJANA - 27 cepilnih centrov po Sloveniji je prejelo prvih 8460 odmerkov novega cepiva Pfizer, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in podrazličicama omikrona BA.4 in BA.5. V Slovenijo je prispelo prvih 100.800 odmerkov tega cepiva, enako količino pa na NIJZ pričakujejo v prihodnjem tednu.

LJUBLJANA - Sklenil se je Evropski teden mobilnosti. Železniški potniški promet je bila ta dan v Sloveniji za potnike brezplačen. Kot je dejal infrastrukturni minister Bojan Kumer, število kilometrov, ki jih opravimo na trajnostni način, narašča.

snk/np/apo/moz/ako/arh
© STA, 2022