Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 16. septembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - V mestu Izjum na vzhodu Ukrajine, ki ga je ukrajinska vojska nedavno iztrgala iz rok ruskih sil, so odkrili množično grobišče, je v četrtek zvečer razkril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Odkritje je primerjal s stotinami pobitih, ki so jih po odhodu ruskih sil aprila našli v mestu Buča. Ukrajinska vojska je nadzor nad mestom Izjum ponovno prevzela pred nekaj dnevi v okviru obsežne protiofenzive na vzhodu države.

BERLIN - Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v četrtek v intervjuju za nemški Bild dejala, da bi morali ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi vojnih zločinov v Ukrajini postaviti pred Mednarodno kazensko sodišče (ICC). "Putin mora izgubiti to vojno in se soočiti s svojimi dejanji," je dejala von der Leynova in dodala, da verjame, da lahko dejansko pride do procesa proti ruskemu predsedniku.

SAMARKAND - Ob robu vrha voditeljev Šanghajske organizacije za sodelovanje (SCO) v Uzbekistanu sta se sešla kitajski predsednik Xi Jinping in turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Xi je na dvostranskih pogovorih pozval Erdogana k okrepitvi obojestranskega političnega zaupanja, ki bi bilo temelj strateškega sodelovanja med Turčijo in Kitajsko. Pozval je tudi h krepitvi sodelovanja pri globalni trgovinski pobudi Pas in cesta.

LONDON - V središču britanske prestolnice, kjer te dni ob strogih varnostnih ukrepih poteka množično slovo od pokojne kraljice Elizabete II., sta bila davi v napadu zabodena dva policista, poroča britanski BBC. Dogodek naj ne bi bil povezan s terorizmom, je sporočila londonska policija. Po navedbah očividca naj bi šlo za ponesrečen poskus ropa trgovine. Oba ranjena policista prepeljali v bolnišnico, napadalca so aretirali.

ANCONA - Obilno deževje in poplave so ponoči v deželi Marke v osrednji Italiji terjali najmanj osem življenj, po navedbah nekaterih medijev je žrtev že deset. Poleg tega na območju pogrešajo še štiri osebe, med njimi dva otroka, so sporočili gasilci, civilna zaščita, lokalne oblasti in mediji. Glede na navedbe pristojnih tako zaostrenih vremenskih razmer niso pričakovali, poplave pa so bile nenadne.

ZAGREB - Neurje je v četrtek zajelo več delov Hrvaške. Najhuje je bilo na območju Čazme v bližini Bjelovarja, kjer so nalivi in močan veter povzročili veliko materialno škodo na strehah hiš, poslovnih objektov, vozil in na osnovni šoli. Pripadniki civilne zaščite so prejeli tudi več prijav izpada elektrike zaradi poškodb na električnem omrežju. Hrvaški hidrometeorološki zavod je tudi za danes izdal opozorila za celo državo.

BERLIN - Število ljudi, ki trpijo zaradi lakote, se je v državah, najhuje prizadetih zaradi podnebnih sprememb, glede na podatke izpred šestih let več kot podvojilo, ugotavlja humanitarna organizacija Oxfam. Najbolj prizadete države so Somalija, Haiti, Džibuti, Kenija, Niger, Afganistan, Gvatemala, Madagaskar, Burkina Faso in Zimbabve, kjer zaradi lakote trpi 48 milijonov ljudi, v primerjavi z 21 milijoni leta 2016.

MOSKVA - Projekt plinovoda Severni tok 2 med Rusijo in Nemčijo, ki je bil s konfliktom v Ukrajini opuščen, bo nadomestil projekt plinovoda Moč Sibirije 2, prek katerega bosta dodatno povezani Rusija in Kitajska, je v četrtek za televizijsko mrežo Rosija 1 dejal podpredsednik ruske vlade Aleksander Novak. Gazprom povečuje dobavo na Kitajsko tudi prek plinovoda Moč Sibirije 1.

BERLIN - Nemčija je prevzela nadzor nad nemškima podružnicama ruskega energetskega velikana Rosneft, da bi zagotovila oskrbo z energijo, ki je bila motena po napadu Rusije na Ukrajino. Skrbništvo nad podružnicama je za šest mesecev prevzela nemška Zvezna agencija za omrežja, namen pa je zagotoviti delovanje rafinerij v Karlsruheju, Vohburgu in Schwedtu.

WASHINGTON - Teksaške oblasti so v četrtek pred rezidenco podpredsednice ZDA Kamale Harris v Washingtonu odložile dva avtobusa nezakonitih priseljencev, kar je bila namerna poteza, namenjena pozivu za ostrejšo politiko do nezakonitega priseljevanja v ZDA. Do podobnih potez oblasti je prišlo tudi v drugih zveznih državah, denimo na Floridi in v Arizoni, kar je že obsodil predsednik ZDA Joe Biden.

WASHINGTON - ZDA so v četrtek odobrile dodatno vojaško pomoč Ukrajini v višini 600 milijonov dolarjev in uvedle nove sankcije proti posameznikom in podjetjem iz Rusije in Ukrajine, ki sodelujejo z okupacijskimi oblastmi. ZDA tako uvajajo sankcije proti 22 državnim uradnikom, ki jih je Rusija nastavila po okupiranih ozemljih Ukrajine, ter proti 31 podjetjem in organizacijam.

MIAMI - Floridska zvezna sodnica Aileen Cannon, ki jo je leta 2020 na položaj imenoval prav nekdanji predsednik ZDA Donald Trump, je v četrtek zavrnila vse zahteve pravosodnega ministrstva ZDA in imenovala posebnega neodvisnega strokovnjaka za pregled dokumentov, ki jih je FBI zasegel na Trumpovem posestvu Mar-a-Lago na Floridi.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je na posebnem Vrhu za enotnost poudaril, da nasilje zaradi sovraštva ne sme imeti prostora v ZDA, zato se mu je potrebno zoperstaviti, sicer se bo nadaljevalo, in kongres pozval k ukrepanju. Dejal je, da sovraštvo dobiva vse preveč moči in prostora v politiki, medijih in na internetu. Leta 2020 je število zločinov iz sovraštva v ZDA naraslo na najvišjo raven v desetletju.

lkr/jav/spo/mc/tib/mrn/rbi/rp/lkr
© STA, 2022