Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 16. septembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

PORTOROŽ - Slovenska teniška reprezentanca se bo danes v okviru II. svetovne skupine Davisovega pokala pomerila proti Estoniji. Ob 10.30 se bo v Portorožu na peščeni podlagi najprej predstavil Bor Artnak v dvoboju z najboljšim Estoncem, Markom Lajalom, nato pa bo še obračun poslavljajočega se Aljaža Bedeneta proti Kristjanu Tammu. Po obeh današnjih obračunih sledijo še trije v soboto. Najprej se bosta v dvojicah Bedene in Blaž Kavčič, ki se ta teden prav tako uradno poslavlja od tenisa, pomerila proti Kennethu Raismi in Mattiasu Siimarju, nato sledita še posamična obračuna Bedene - Lajal ter Artnak - Tamm. V slovensko reprezentanco sta bila vpoklicana še Maj Premzl in Matic Križnik, a bosta na priložnost čakala kot rezervi selektorja Grege Žemlje.

SOFIJA - Jekaterina Vedenejeva je sinoči na svetovnem prvenstvu v ritmični gimnastiki v Sofiji za Slovenijo dosegla zgodovinski uspeh. Izkušena Rusinja, ki od leta 2018 zastopa slovenske barve, je nov mejnik za ta šport pri nas dosegla v finalu s trakom, ko je za krono dolge kariere osvojila bronasto kolajno, pri 28 letih svoje prvo veliko odličje. Na to kolajno Vedenejeve so v slovenskem taboru čakali že nekaj časa, tokrat pa ji je bila tudi igra tisočink naklonjena - z Izraelko Asyo Adi Katz sta prejeli isto oceno, vendar je kolajna pripadla slovenski ritmičarki zahvaljujoč njeni boljši izvedbi. "Finali so se ravnokar končali. Nastopala sem s kiji in s trakom. Za menoj je zelo naporen dan, vendar sem zelo vesela, da ima Slovenija prvo medaljo s svetovnega prvenstva. Jutri imam prost dan oziroma dan za trening, v soboto pa tekmujem v finalu mnogoboja. Držite pesti," je po uspešnem nastopu sinoči dejala presrečna Vedenejeva. V soboto se bodo ritmičarke borile tudi že za prve tri vstopnice na prihodnjih poletnih olimpijskih igrah v Parizu 2024.

LJUBLJANA - Na letošnjem svetovnem prvenstvu v veslanju, ki se bo konec tedna začelo v Račicah na Češkem, bo nastopilo 930 tekmovalcev in tekmovalk iz 65 držav. Med njimi bo pet slovenskih, in sicer Filip-Matej Pfeifer in Nina Kostanjšek v enojcih, Jaka Čas in Nik Krebs v dvojcu brez krmarja ter Rajko Hrvat v lahkem enojcu. Filip-Matej Pfeifer bo prvič nastopil na članskem svetovnem prvenstvu, potem ko je bil letos v kategoriji članov že uspešen s šestim mestom na prvi tekmi svetovnega pokala v Beogradu in devetim mestom na evropskem prvenstvu v Münchnu. Tokrat bo nastopil v konkurenci kar 40 moških enojcev, ki so tradicionalno najštevilčnejša disciplina na SP.

CANBERRA - Avstralski kolesar Jai Hindley, ki je letos osvojil dirko po Italiji, je bil po pravkar končani dirki po Španiji pozitiven na novi koronavirus. Kot je danes prek Twitterja sporočila njegova ekipa Bora - Hansgrohe, je zdaj v nevarnosti njegov nastop na domačem svetovnem prvenstvu v Wollongongu, ki se bo začelo 18. septembra. Končno odločitev o nastopu Hindleyja na svetovnem prvenstvu bo sprejelo vodstvo avstralske reprezentance tik pred začetkom tekmovanj, so še zapisali pri njegovi ekipi.

tb/zza/ag/alz/am/tb
© STA, 2022