Pregled - Slovenija, 13. 9. (torek)

Ljubljana, 13. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v torek, 13. septembra

LJUBLJANA - DZ je sprejel paket zakonov, ki jih je vlada pripravila v luči aktualnih zaostrenih razmer na energetskih trgih. S poroštvenim zakonom bo država družbam HSE, Gen energija in Geoplin zagotovila do skupno 1,6 milijarde evrov poroštva za dostop do likvidnosti za trgovanje z elektriko in nakup plina izven EU. Novela zakona o oskrbi s plini prinaša dodatno zaščito gospodinjskih in malih poslovnih odjemalcev, zakon o ukrepih za obvladovanje kriznih razmer na področju oskrbe z energijo pa bo med drugim vladi omogočil razglasitev višje ali nižje stopnje tveganja pri oskrbi z energijo.

LJUBLJANA - Veleposlaniku Slovenije v Washingtonu Tonetu Kajzerju grozi odpoklic zaradi zlorabe zaupnega depešnega sistema zunanjega ministrstva, ki ga je predsednik SDS Janez Janša delil na spletu, je poročal časnik Delo. Kajzer naj bi zlorabil zaupnost depešnega sistema ministrstva za zunanje zadeve z namenom politične diskreditacije glavne tekmice kandidata SDS Anžeta Logarja na oktobrskih predsedniških volitvah. Ker je treba sum zlorabe natančno dokazati, za zdaj proti njemu niso sprejeli nobenih sankcij. A vodstvo ministrstva naj bi bilo pripravljeno zadevo preiskati do konca in v primeru dokazane zlorabe depešnega sistema Kajzerja predčasno odpoklicati iz Washingtona, je pisal časnik.

LJUBLJANA - Sodišče EU je glede zakona o sodnem varstvu imetnikov kvalificiranih obveznosti bank odločilo, da je ta sporen z vidika monetarnega financiranja in finančne neodvisnosti centralne banke. O tem je odločalo, ker se je nanj obrnilo slovensko ustavno sodišče, ki je do njegove opredelitve prekinilo presojo ustavnosti tega zakona. Na finančnem ministrstvu, kjer menijo, da je treba počakati na končno odločitev ustavnega sodišča, medtem že pripravljajo rešitev za zagotovitev učinkovitega sodnega varstva, in sicer v smeri vzpostavitve sodnega postopka.

LJUBLJANA - Kandidaturo za predsednika republike sta kot prva uradno vložila glasbenik Gregor Bezenšek in vodja poslancev NSi Janez Cigler Kralj. Bezenšek je ob vložitvi poudaril, da se v tekmo podaja kot neodvisen kandidat s podporo 5673 volivcev. Med ključnimi prioritetami programa navaja politično sodelovanje in zavzemanje za ranljive skupine prebivalstva. Cigler Kralj je kandidaturo vložil s podporo NSi in njenih poslancev. Stavi na uvrstitev v drugi krog, v kampanji pa se bo zavzemal za delovne in podjetne, kot tudi za odrinjene na rob družbe.

LJUBLJANA - Marta Kos je odstopila z mesta podpredsednice Gibanja Svoboda, so za STA potrdili v stranki. Kosova je v odstopni izjavi, ki jo je pridobila STA, med drugim zapisala, da je njeno življenje po odstopu od predsedniške kandidature dobilo nove usmeritve, zaradi katerih podpredsedniškim dolžnosti ne bo mogla posvetiti "dovolj časa in predanosti". Pred tem je Kosova odstopila že od predsedniške kandidature.

LJUBLJANA/BRDO PRI KRANJU - Vrh koalicije se bo v četrtek popoldne sestal na Brdu pri Kranju. Na dnevnem redu bodo aktualne zadeve, med drugim načrt dela za jesen, so za STA potrdili v kabinetu predsednika vlade. V ospredju koalicijskega vrha, na katerega bo ob poslancih koalicije vabljena tudi celotna ministrska ekipa, bo tako po napovedih ukrepanje ob izzivih prehranske in energetske draginje. Še pred tem bo na Brdu pri Kranju potekala redna tedenska seja vlade.

LJUBLJANA - Slovenski regionalno razvojni sklad bo s petkom razveljavil razpis v zvezi z izobraževanji starejših na področju digitalnih kompetenc. Kot je povedala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, so v pripravi že novi razpisi za izobraževanja starejših. Tisti, ki so do 25. avgusta že opravili 80 odstotkov izobraževanj, bodo prejeli tudi digitalni bon za nakup računalniške opreme, preostali pa ne.

LJUBLJANA - Pogajalska skupina Ekonomsko-socialnega sveta je uskladila dogovor glede novele zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti. Po besedah ministra za delo Luke Mesca gre v smeri, da se elektronske evidence zaradi nekaterih kršiteljev delovne zakonodaje ne uvedejo obvezno za vsa podjetja, pač pa jih bodo morale uporabljati kršitelji delovno-pravne zakonodaje, podjetja, kjer bo inšpektorat zaznal nepravilnosti pri beleženju delovnega časa ali izplačevanju nadur, ter podjetja, kjer bo sklenjen dogovor o tem med delodajalcem in zaposlenimi.

LJUBLJANA - Tržni inšpektorat RS na pobudo gospodarskega ministra Matjaža Hana na terenu preverja informacije o špekulativnem zadrževanju peletov in drugega lesnega kuriva v skladiščih. Inšpektorji so preverili skladišče Luke Koper v Sežani, obiskali bodo še druge lokacije. Lesno kurivo se je od maja podražilo za 68 odstotkov.

TRST - Italijanska državna radiotelevizija RAI je v nedeljo ugasnila oddajnike za oddajanje programov Radia Trst A za Slovence v Italiji ter oddaje L'Ora della Venezia Giulia za Italijane v Sloveniji in na Hrvaškem na srednjem valu, poroča Primorski dnevnik. Senatorka Tatjana Rojc in poslanka Debora Serracchiani sta do ravnanja RAI kritični.

LJUBLJANA - Začelo se je cepljenje proti covidu-19 z novim cepivom podjetja Pfizer, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in koronavirusni različici omikron. Izvajalci cepljenja so prejšnji teden naročili okoli 4900 odmerkov tega cepiva, prejeli pa naj bi ga zdaj, so za STA sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Iz več zdravstvenih domov so za STA sporočili, da so cepivo prejeli, povečanega zanimanja za cepljenje proti covidu-19 pa za zdaj ne beležijo.

LJUBLJANA - V ponedeljek so v Sloveniji ob 1066 PCR-testih in 9419 hitrih antigenskih testih potrdili 3483 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v ponedeljek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 78 bolnikov, na intenzivni negi pa sedem. Umrl je en bolnik, okužen s koronavirusom.

LJUBLJANA - Ljubljanski policisti in kriminalisti so v okviru preiskave kaznivih dejanj s področja spolnega nasilja opravili več razgovorov, ob tem pa so ugotovili, da gre še za druga kazniva dejanja. Kot je povedal direktor Policijske uprave Ljubljana Damjan Petrič, so odkrili osem oškodovancev ter tri osumljence. Žrtve in osumljenci so znani, kriminalistična preiskava pa poteka dalje v skladu s kriminalistično stroko, je še pojasnil Petrič.

LJUBLJANA - Kazenske ovadbe zoper nekdanjega odgovornega urednika Demokracije Jožeta Biščaka in njenega kolumnista Aleksandra Škorca zaradi spodbujanja sovraštva in širjenja rasističnih idej so po slabih dveh letih dobila epilog. Sodišče je Škorca obsodilo pogojno na pet mesecev zapora, Biščaka pa pogojno na šest mesecev zapora, s preizkusno dobo dveh let.

PIRAN - Piran bo od ponedeljka pa do 4. oktobra postal kulisa akcijskega filma, ki ga bo snemala tuja snemalna ekipa z zvezdniškimi igralskimi imeni, kot so J. K. Simmons, Halle Berry in Mark Wahlberg. Po pisanju Primorskih novic gre za produkcijo Netflixovega akcijskega trilerja Our Man from Jersey, ki ga režira Julian Farino.

ms/apo/bg/vb/ms
© STA, 2022