Pregled - svet, 13. 9. (torek)

Ljubljana, 13. septembra - Pregled dogodkov v svetu v torek, 13. septembra.

KIJEV/MOSKVA - Ukrajinske sile so od začetka septembra v okviru protiofenzive ponovno prevzele nadzor nad 6000 kvadratnimi kilometri ozemlja, je v ponedeljek sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in dodal, da ukrajinska vojska nadaljuje z napredovanjem. Na napredovanje ukrajinske vojske v regiji Harkov so se v Kremlju odzvali z obtožbami o domnevnih zločinih ukrajinskih oblasti nad tamkajšnjimi civilisti. Ruska vojska je z letali, raketami in topništvom izvedla silovite napade vzdolž fronte črte, so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva.

EREVAN/BAKU - V Gorskem Karabahu so se ponoči znova razvneli spopadi med armenskimi in azerbajdžanskimi silami, v katerih je umrlo približno 50 armenskih vojakov, medtem ko število žrtev na azerbajdžanski strani ni znano. Državi sta se po posredovanju Moskve dogovorili za prekinitev spopadov, a je Azerbajdžan pozno popoldne Armenijo obtožil, da krši premirje. K prekinitvi sovražnosti so pozvali v Bruslju, pozivom k umiritvi napetosti sta se pridružila tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres in ameriški državni sekretar Antony Blinken.

LONDON/EDINBURGH/BELFAST - Krsta s pokojno britansko kraljice Elizabeto II. je iz Škotske prispela v London, kjer jo bosta v Buckinghamski palači sprejela Karel III. ter kraljica soproga Camilla. Preden je kraljica še zadnjič zapustila Škotsko, so se pred katedralo svetega Egidija v Edinburghu vile dolge vrste ljudi, ki so se želeli posloviti od preminule Elizabete II. Britanski kralj Karel III. je v družbi soproge Camille pred vrnitvijo v London obiskal Belfast na Severnem Irskem, kjer se je v novi vlogi srečal s tamkajšnjimi političnimi voditelji in se udeležil spominske maše za pokojno kraljico.

STRASBOURG - Rusija uporablja energijo kot orožje proti Evropi, je v Evropskem parlamentu dejala finska premierka Sanna Marin. Pozvala je k enotnosti Evrope, ki je v teh težkih časih še posebej na preizkušnji. Energetska kriza, s katero se sooča EU, bo po njenem prepričanju še pospešila končanje odvisnosti od ruskih fosilnih goriv.

BERLIN - Nemški kancler Olaf Scholz se je prvič po več tednih po telefonu pogovarjal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom ter ga v luči ukrajinske protiofenzive pozval k popolnemu umiku ruskih sil iz Ukrajine. V 90-minutnem telefonskem pogovoru je ruskega predsednika pozval tudi, naj v celoti izvaja sporazum o izvozu ukrajinskega žita.

BEOGRAD - Srbsko ministrstvo za notranje zadeve je prepovedalo sobotno parado v sklopu Europrida 2022 v Beogradu. Organizatorji vseevropske Parade ponosa so napovedali, da se bodo najprej pritožili na ministrstvo, če bo pritožba neuspešna, pa še na upravno sodišče. Europride se je v Beogradu začel v ponedeljek, parada pa bi v srbski prestolnici morala potekati v soboto.

STRASBOURG - Evropski poslanci so v razpravi v povezavi s prisluškovalno afero v Grčiji v ponedeljek obsodili uporabo vohunske programske opreme proti opozicijskim politikom in novinarjem. Na zasedanju v Strasbourgu so pozvali k zaščiti temeljnih vrednot in preiskavi primerov prisluškovanja s strani grških oblasti. Od Evropske komisije pričakujejo ukrepanje.

NEW YORK/MOSKVA - Člani ruske delegacije z zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom na čelu so na dan začetka zasedanja Generalne skupščine ZN, prejeli vizume za pot v New York. Pred tem so v Moskvi izrazili zaskrbljenost, češ da ZDA zamujajo z izdajo vizumov, čeprav naj bi ruska stran pravočasno podala prošnje z ustrezno dokumentacijo.

RIM - Pred parlamentarnimi volitvami v Italiji, ki bodo 25. septembra, sta se v ponedeljek v edinem soočenju pomerila vodji obeh polov, Georgia Meloni iz skrajno desnih Bratov Italije in Enrico Letta iz levosredinske Demokratske stranke. Soočenje je razkrilo diametralno nasprotna stališča glede vrste vprašanj. Letta je prihajajoče volitve označil za neke vrste referendum, podobno, kot so ga v Veliki Britaniji imeli o brexitu.

TAIPEI/VILNIUS - Litva je kljub pritiskom Kitajske na Tajvanu odprla predstavništvo, ki bo zastopalo njene gospodarske interese na otoku, so potrdili na tajvanskem zunanjem ministrstvu. Poteza sledi ustanovitvi predstavništva Taipeija v litovski prestolnici novembra lani. Ker to v nazivu nosi ime Tajvan, Peking to razume kot uradno priznanje otoka.

NURSULTAN - Papež Frančišek je ob začetku tridnevnega obiska v Kazahstanu, kjer se bo udeležil medverske konference, pozval k miru in koncu "nesmiselne in tragične vojne" v Ukrajini. "Prišel sem, da se pridružim prošnji vseh, ki kličejo po miru," je dejal Frančišek v nagovoru diplomatom.

NAIROBI - Novoizvoljeni predsednik Kenije William Ruto je prisegel kot peti kenijski predsednik po osamosvojitvi države. Ruto je na volitvah 9. avgusta s tesnim izidom premagal tekmeca Raila Odingo, ki se je kasneje na rezultat volitev tudi pritožil, vendar kenijsko vrhovno sodišče njegovi pritožbi ni ugodilo.

PARIZ - V 92. letu starosti je umrl francosko-švicarski režiser Jean-Luc Godard. Bil je ključna osebnost francoskega novega vala, ki je v poznih 50-ih in 60. letih minulega stoletja korenito spremenil filmsko umetnost.

vb/vb
© STA, 2022