Pregled - šport, 9. 9. (petek)

Ljubljana, 9. septembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v petek, 9. septembra.

KATOVICE - Slovenska odbojkarska reprezentanca je tam, kjer je pred svetovnim prvenstvom želela biti. S pomočjo fantastičnih navijačev v ljubljanskih Stožicah se je uvrstila v polfinale, ki pa ga ne bo več igrala pred domačim občinstvom, ampak v poljskih Katovicah. Njen tekmec bo v soboto Italija, ki je na prvenstvu še neporažena. Tekma bo ponudila veliko priložnost, da se azzurrom oddolži že lanski poraz v finalu evropskega prvenstva, ki so ga tako kot sobotno tekmo igrali v Katovicah. Tekma v Katovicah se bo začela ob 21. uri, pred tem se bodo v prvem polfinalu merili Poljaki in Brazilci.

BERLIN - Evropsko košarkarsko prvenstvo se je prevesilo v drugo fazo. Najboljših šestnajst moštev v Berlinu čakajo izločilni boji. Slovenija se bo v soboto ob 14.45 v osmini finala pomerila z Belgijo. Po štirih zmagah in porazu gre zdaj zares. Slovenijo do ubranitve naslova prvaka Evrope čakajo še štiri tekme. Poraz na naslednjih dveh pomeni pot domov, uvrstitev v polfinale pa zagotavlja pot do tako želene medalje. Poleg tekme Slovenije so v soboto na sporedu še trije dvoboji osmine finala. Točno opoldne bodo na parket dvorane Mercedez Benz stopili Turki in Francozi, ob 18. uri je na sporedu Nemčija - Črna gora, ob 20.45 pa Litva - Španija. V nedeljo sledijo še preostali obračuni Ukrajina - Poljska (12.00) - zmagovalec bo naslednji tekmec Slovenije v primeru zmage proti Belgiji, Finska - Hrvaška (14.45), Srbija - Italija (18.00) in Grčija - Češka (20.45).

TOLEDO - Danski kolesarski sprinter Mads Pedersen (Trek-Segafredo) je bil najhitrejši v 19. etapi kolesarske dirke po Španiji, ki jo je po dobrih 138 kilometrih odločil sprint glavnine v Talaveri de la Reina. V njem je drugo mesto zasedel Britanec Fred Wright, tretje pa Belgijec Gianni Vermeersch. V ospredju etape z dvema kategoriziranima vzponoma, ki pa nista bila posebej zahtevna in nista naredila selekcije, je bil tudi edini preostali slovenski predstavnik Jan Polanc, ki je zasedel 13. mesto. Za Pedersena, ki je že zmagovalec razvrstitve po točkah oziroma dobitnik zelene majice, je bila to tretja etapna zmaga na dirki.

QUEBEC - Francoski kolesar Benoit Cosnefroy je zmagovalec velike nagrade Quebeca. Na prvi od dveh kanadskih klasik svetovne serije kolesarstva je po pobegu v zadnjih dveh kilometrih za 13. zmago v karieri ugnal Avstralca Michaela Matthewsa in Eritrejca Biniama Girmaya. Najboljši Slovenec je bil Jan Tratnik na 16. mestu. Tratnik je za zmagovalcem zaostal nekaj sekund in bil najboljši od četverice Slovencev na startu. Tadej Pogačar je krožno preizkušnjo v Quebecu končal na 24. mestu. Matej Mohorič je bil 54., njegov moštveni kolega pri ekipi Bahrain-Victorious, Matevž Govekar, pa preizkušnje ni končal. V nedeljo bodo v ospredju bržčas boljši hribolazci, saj bodo morali na 221,4 km dolgi trasi po Montrealu premagati več kot 4842 višinskih metrov ali 1866 m več kot danes.

MASKAT - Najboljši slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić je na turnirju WTT Contender v Maskatu v Omanu obstal v četrtfinalu. V njem je prvo postavljenega nosilca turnirja s 3:2 (11, 9, -10, -7, 9) premagal Woojin Jang iz Južne Koreje, ki je bil z istim izidom od njega boljši že v ekipnem delu olimpijskih iger. Vse bolj očitno postaja, da je 26-letni Jang, 28. igralec sveta in v Maskatu sedmi nosilec, zelo neugoden igralec za dve leti mlajšega dobitnika srebrne kolajne z zadnjega evropskega prvenstva v Münchnu.

DOMŽALE - Nogometaši Domžal so v 9. krogu Prve lige Telemach kot domačini premagali Kalcer Radomlje s 3:1 (0:1).

KOPER - Nogometaši Kopra so okrepili svojo moč v napadu. Rumeno-modri dres bo nosil tudi Rudi Požeg Vancaš, so danes zapisali na klubskem Facebook-profilu. S kanarčki je podpisal pogodbo do konca sezone. Osemindvajsetletni krilni napadalec, ki je bil v sezoni 2018/2019 proglašen za najboljšega posameznika slovenskega prvenstva, je sklenil pogodbo do konca sezone. Požeg Vancaš je v slovenskem prvenstvu igral za Domžale, Celje in Maribor, januarja pa odšel k Černomorcu v Odeso. Po izbruhu vojne v Ukrajini se je za kratek čas preselil v Kazahstan, zdaj pa se je vrnil v Slovenijo.

ZAGREB - Tina Šutej je prvi dan atletskega mitinga v Zagrebu, ki šteje za zlato celinsko serijo, v skoku s palico s 4,61 metra zanesljivo zmagala in popravila rekord mitinga. Druga je bila s 4,41 m Nemka Anjuli Knäsche. Tudi druga Slovenka Neja Filipič je prepričljivo zmagala v troskoku z 14,38 m. Druga je bila Italijanka Ottavia Cestonaro s 13,61 m.

NEW YORK - Ameriško-britanska teniška naveza Rajeev Ram/Joe Salisbury je ubranila prvo mesto v dvojicah na odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku. Osemintridesetletni Ram in osem let mlajši Salisbury sta bila v današnjem finalu po uri in 58 minutah s 7:6 (4) in 7:5 boljša od nizozemsko-britanske kombinacije Wesley Koolhof/Neal Skupski. Ram in Salisbury sta šele druga igralca v odprti eri tenisa, ki sta na grand slamu v New Yorku ubranila naslov. Pred njima je to uspelo še avstralski navezi Todd Woodbridge/Mark Woodforde v letih 1995 in 1996.

ATENE - Sloviti francoski dirkač Sebastien Loeb (Ford) vodi po prvem dnevu relija Akropolis, ki poteka v okolici mesta Lamia. Devetkratnemu svetovnemu prvaku sta se po sedmih hitrostnih preizkušnjah najbolj približala njegov rojak Pierre-Louis Loubet (Ford) in Finec Esapekka Lappi (Toyota). Prvi zaostaja 1,7, drugi pa 8,7 sekunde. Vodilni v skupni razvrstitvi in bržkone tudi novi svetovni prvak, Finec Kalle Rovanperä (Toyota), je po prvem dnevu letošnje desete dirke za svetovno prvenstvo šele na devetem mestu, za Loebom pa zaostaja 1:07,8 minute.

ad/jz/ic/zzb/ag/alz/ad
© STA, 2022