Pregled - Slovenija, 9.9. (petek)

Ljubljana, 9. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v petek, 9. septembra.

LJUBLJANA - Vlada je na dopisni seji odločila, da bo s torkom po zgledu cen 95-oktanskega bencina in dizla zunaj avtocestnega omrežja spet uvedena regulacija cen kurilnega olja. Cene bodo izračunane na podlagi posebne formule, marža trgovcev bo omejena na največ osem centov na liter. Za vnovično regulacijo cen kurilnega olja se je odločila z namenom omilitve posledic energetske krize za državljanke in državljane v času pred začetkom kurilne sezone. Cena kurilnega olja je bila sicer regulirana že od začetka novembra lani do sredine letošnjega maja. Trenutno je treba pri trgovcu Petrol za liter tega energenta odšteti 1,46 evra.

BRUSELJ - Energetski ministri EU so Evropsko komisijo pozvali tudi k posredovanju na trgu elektrike, vključno z varovalkami za preprečitev velikih nihanj cen, je povedal slovenski infrastrukturni minister Bojan Kumer. To je bil eden od glavnih poudarkov Slovenije. Med glavnimi stališči, ki jih je po ministrovih navedbah Sloveniji uspelo vključiti v končni dokument, je tudi možnost cenovne kapice za plin. Kumer je glede tega povedal, da si Slovenija želi, da bi cenovna kapica veljala za ves uvoženi plin, ne le ruskega. Na zasedanju so sklenili še, da komisijo pozovejo k pripravi ukrepov za omejitev prihodkov podjetij, ki elektriko proizvajajo s tehnologijami, cenejšimi od plina. Zavzeli pa so se tudi za usklajeno zmanjšanje porabe elektrike.

LJUBLJANA - Vlada je na dopisni seji dala soglasje k razrešitvi generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Jožeta Golobiča s ponedeljkom, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Golobič je po pozivu ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana odstopil v sredo. Ponedeljkova seja sveta zavoda Ljubljana bo namenjena imenovanju vršilca dolžnosti generalnega direktorja in pripravi razpisa za novega generalnega direktorja s polnimi pooblastili, je za STA dejala predsednica sveta UKC Ljubljana Irma Gubanec.

LJUBLJANA - Ob smrti kraljice Elizabete II. so na britanskem veleposlaništvu odprli žalno knjigo, ki je na voljo za vpis za vse, ki se želijo pokloniti njenemu spominu. Knjiga je na voljo za podpis danes od 14. do 16. ure, jutri od 10. do 14. ure ter nato od ponedeljka do petka od 10. do 16. ure. Britanska veleposlanica Tiffany Sadler je v izjavi spomnila, da se je življenje Elizabete II. na prestolu raztezalo prek obdobja večine naših živih spominov, in dodala, da so jo imeli radi in spoštovali ljudje v Združenem kraljestvu, Sloveniji in drugje. Da smrt Elizabete II. verjetno pomeni največji šok za Združeno kraljestvo v zadnjem stoletju, je medtem za STA ocenila slovenska veleposlanica v Londonu Simona Leskovar.

LJUBLJANA - Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič se je ob obisku v Sloveniji srečal z zunanjo ministrico Tanjo Fajon, obrambnim ministrom Marjanom Šarcem in državnim sekretarjem v kabinetu predsednika vlade Igorjem Mallyjem. Med drugim je Sloveniji čestital za izjemno aktivno držo v okviru evropskega mehanizma civilne zaščite.

LJUBLJANA - Sto dni smo šli sto na uro, je na novinarski konferenci prvih sto dni svojega vodenja zunanjega ministrstva opisala vodja diplomacije Tanja Fajon, ki se je v tem času srečala z okoli 65 sogovorniki. Izpostavila je pogovore s kolegi iz sosednjih držav, ZDA, Nemčije ter obisk v Ukrajini. Povedala je, da so okrepili lobiranje za nestalno članstvo Slovenije v Varnostnem svetu ZN, ter izpostavila prizadevanja, da BiH dobi status kandidatke za članstvo v EU. V zvezi s Hrvaško je izrazila željo, da bi prevladovali prijateljski odnosi in da bi čim uspešneje reševali vprašanja, ki zadevajo ljudi.

LJUBLJANA - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon se je na sedežu urada sestal z veleposlanikom Republike Italije Carlom Campanilejem. Srečanje je bilo v prvi vrsti namenjeno podrobni razčlenitvi izzivov, ki bi jih prinesla odprava radijskega oddajanja na srednjem valu v Italiji in iskanju ustreznih rešitev za slovensko manjšino.

LJUBLJANA - V Sloveniji bo predvidoma od prihodnjega tedna dostopno cepljenje proti covidu-19 z novimi cepivi podjetij Pfizer in Moderna, ki sta prilagojeni prvotni različici koronavirusa in koronavirusni različici omikron. Cepiva bodo namenjena cepljenju s poživitvenimi odmerki. Prvi odmerki prilagojenih cepiv so že v Sloveniji, so sporočili z NIJZ. V četrtek so v Sloveniji ob 706 PCR-testih in 4849 hitrih antigenskih testih potrdili 1617 okužb z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno aktivnih 19.427 primerov okužb, kar je 256 več kot dan prej.

LJUBLJANA - V SDS so po sto dneh vlade Roberta Goloba vložili zahtevo za sklic izredne seje DZ o omilitvi posledic inflacije in energetske draginje. Prepričani so, da bo seja priložnost za pregled dejanskih dosežkov vlade v tem času, ki po njihovi oceni ukrepa neprimerno, njene prioritete pa so "obrnjene na glavo", je dejal poslanec SDS Franc Breznik. Kot je še poudaril, so bili sicer v stranki do zdaj kritični do predlaganih ukrepov za blažitev draginje, a so podprli vsak predlog, ki je šel v prid blaginji ljudi in manjših stroškov za gospodarstvo.

LJUBLJANA - Prijavo na javni natečaj za položaj generalnega direktorja policije je oddal en kandidat, so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve. Da se je na razpis prijavil, je za STA sicer že potrdil aktualni v. d. generalnega direktorja Boštjan Lindav.

LJUBLJANA - Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je že začela razgovore s kandidati za novega generalnega državnega odvetnika, so za STA potrdili na pravosodnem ministrstvu. Za funkcijo generalnega državnega odvetnika se poteguje sedem kandidatov. Po informacijah STA sta zunanji kandidatki vodja službe za odnose z javnostmi vrhovnega sodišča Tina Brecelj in odvetnica Barbara Piano. Med notranjimi kandidati so višji državni odvetniki Ana Kerševan, Igor Kovačič, Jerica Halilovič, Jana Morela in sedanja Groznikova namestnica Aleksandra Vrhunc Kovačič. Čas za izbor je do 27. septembra, ko aktualnemu šefu državnega odvetništva Juriju Grozniku poteče mandat.

LJUBLJANA - Odbor DZ za zunanjo politiko je soglasno potrdil predlog pobude za sklenitev sporazuma med Slovenijo in Hrvaško o solidarnostnih ukrepih za zagotovitev zanesljivosti oskrbe s plinom. Ta omogoča, da državi v primeru motnje v oskrbi s plinom svojih zaščitenih odjemalcev zaprosita za solidarnostno pomoč. DZ je sredi julija že ratificiral podoben sporazum med Slovenijo in Italijo, aktivnosti za sklenitev sporazuma z Avstrijo pa še potekajo.

LJUBLJANA - Skupščina Telekoma Slovenije je odpoklicala člane nadzornega sveta Iztoka Černošo, Marka Kerina, Radovana Cerjaka in Jurija Toplaka ter na njihova mesta na nasprotni predlog Slovenskega državnega holdinga za štiriletni mandat imenovala Alenko Čok Pangeršič, Matejo Čuk Orel, Marka Boštjančiča in Žigo Debeljaka. Skupščina pa ni podprla predlaganega odpoklica Karle Pintar. V naslednjih dneh je pričakovati tudi menjave v upravi največjega telekomunikacijskega operaterja v državi, iz katere sta se pred dnevi najpozneje s koncem oktobra že poslovila predsednik Cvetko Sršen in članica Barbara Galičič Drakslar, dosedanji nadzorniki pa so krivdno razrešili Tomaža Jontesa.

MIREN-KOSTANJEVICA - Obnova kraških gozdov, ki so bili poškodovani v julijskem požaru, se bo začela v kratkem, saj je sanacijski načrt v veliki meri že pripravljen, je na novinarski konferenci Kako obnoviti gozdove poškodovane v kraškem požaru poudaril v.d. direktorja Zavoda za gozdove Janez Logar. Semena bodo tako začeli nabirati že naslednji teden. Po podatkih zavoda je pogorelo okoli 2900 hektarov gozda, na pogoriščih pa so že opravljena nujna gozdarska dela, s katerimi so zaščitili okolico.

LJUBLJANA - Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani so odprli 52. sejem za zdrav življenjski slog Narava-zdravje. V okviru prireditve, ki se osredotoča na pomen zdravja, zdrave prehrane, gibanja, dobrega počutja in stika z naravo, se bo v treh dneh zvrstilo prek 100 spremljevalnih dogodkov.

KAMNIK - V Kamniku so se začeli jubilejni, 50. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine. Slavnostno odprtje je bilo z z nagovorom kamniškega župana Mateja Slaparja ter nastopom Mestne godbe Kamnik in Društva kamniških mažoretk Veronika. Vrhunec prireditve bo tudi letos nedeljska povorka po starem delu mesta.

LJUBLJANA - Na Ljubljanskem gradu se je začela nova sezona koncertov v okviru Jazz cluba. Uvodni koncert, s katerim so obeležili peto obletnico odprtja kluba, so zaupali Janezu Bončini - Benču, predskupina bodo Greg Black & The Bad Notion. Koncerti bodo vsak petek do konca aprila 2023, so sporočili z gradu.

ap/vb/mrn/apo/da/moz/lad/jb/lte/uk/jes/rem/vte/bg/ako/jhl/av/xg/kb/jvo/tz/ase/tv/jav/msc/mde/sk/spo/tib/ap
© STA, 2022