Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 8. septembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - Ukrajinske sile naj bi na območju Harkova zavzele več vasi, ki so jih zasedale ruske sile. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da ima dobre novice z območja Harkova, vendar ni navedel, katere kraje so zavzeli.

RAMSTEIN - ZDA bodo Ukrajini namenile dodatno vojaško opremo v vrednosti 675 milijonov dolarjev, je ob začetku pogovorov z zavezniki v Nemčiji, namenjeni prav tej temi napovedal ameriški obrambni minister Lloyd Austin. Izpostavil je začetek protiofenzive ukrajinskih sil na jugu države in menil, da se učinki vojaške podpore tujih držav Ukrajini kažejo na bojišču.

NEW YORK - Zaradi različnih kriz, predvsem pandemije covida-19, je indeks človekovega razvoja, ki meri življenjsko dobo, stopnjo izobrazbe in življenjski standard po državah, v zadnjih dveh letih nazadoval, svet se je vrnil za pet let nazaj, kaže poročilo Programa ZN za razvoj (UNDP). Indeks je prvič, odkar so ga pred 30 leti začeli meriti, nazadoval dve leti zapored, v letih 2020 in 2021.

OTTAWA - Po več dneh iskanja je policija v sredo našla še drugega osumljenca za nedavni morilski pohod v odročni staroselski skupnosti v osrednjem delu Kanade, v katerem je bilo ubitih deset ljudi, še 18 pa ranjenih. Kmalu po aretaciji je 32-letni Myles Sanderson umrl, okoliščine njegove smrti pa še niso povsem jasne. Glede na nekatere navedbe naj bi storil samomor.

DUNAJ/TEHERAN/PJONGJANG - Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je v sredo objavljenem poročilu podvomila v miroljubnost iranskega jedrskega programa. Kot piše, so iranske zaloge obogatenega urana blizu ravni za proizvodnjo jedrskega orožja. Iran je dvome IAEA označil za neutemeljene. Agencijo skrbijo tudi jedrske aktivnosti Severne Koreje.

ŽENEVA - Veliko ljudi v Somaliji je zaradi izjemne lakote verjetno že umrlo, je v sredo sporočila Svetovna zdravstvena organizacija in opozorila, da tamkajšnji humanitarni delavci ne morejo dohajati naraščajočih potreb. V nekaterih delih Somalije bo v bližnji prihodnosti predvidoma nastopila lakota, če humanitarna pomoč ne bo nemudoma povečana, so opozorili.

DUNAJ - Za položaj avstrijskega predsednika se bo na volitvah 9. oktobra poleg sedanjega predsednika Alexandra Van der Bellna potegovalo še šest kandidatov, je v sredo objavilo avstrijsko notranje ministrstvo. Van der Bellnu se glede na napovedi sicer obeta še en šestletni mandat v palači Hofburg.

TOKIO - Ruska hekerska skupina Killnet je napovedala vojno Japonski in napadla več spletnih strani japonske vlade, je povedal generalni sekretar vlade Hirokazu Matsuno. Z napadom naj bi se želeli maščevati za podporo Japonske Ukrajini. V sredo so bile nekaj ur težave z dostopnostjo spletnih strani tokijske in osaške podzemne železnice, ni pa to vplivalo na delovanje železnice.

spo/spo
© STA, 2022