Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 6. septembra - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

LONDON - Britanski premier Boris Johnson je ob slovesu z Downing Streeta svoji naslednici Liz Truss obljubil vso podporo. Obenem je kolege v konservativni stranki pozval, naj postavijo razlike na stran, da bi se lahko v celoti posvetili reševanju energetske krize, ki bo glavna tema prvega obdobja mandata Trussove. V zase značilnem, slikovitem izražanju se je v govoru primerjal z eno nosilnih raket, ki je izpolnila svojo funkcijo in bo padla v oddaljen in skrit kotiček Pacifika. Po slovesu se je odpravil proti Škotski, kjer bo kraljica Elizabeta II. sprejela njegov odstop. Takoj zatem bo pred monarhinjo na položaj prisegla Truss.

OTTAWA - Enega od dveh osumljencev za nedeljski morilski pohod v Kanadi, 31-letnega Damiena Sandersona, je policija v ponedeljek našla mrtvega. Drugega osumljenca, njegovega leto dni mlajšega brata Mylesa, medtem še iščejo. Bil naj bi ranjen, a kljub temu nevaren. Prav tako obstaja možnost, da je on ubil Damiena. V pohodu z nožem je bilo sicer na 13 različnih lokacijah na odročnem območju v kanadski provinci Saskatchewan ubitih deset in ranjenih 18 ljudi.

KIJEV/MOSKVA - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek izrazil prepričanje, da bo nova voditeljica britanskih konservativcev in naslednica Borisa Johnsona na čelu vlade Liz Truss Kijevu pomagala ustaviti rusko agresijo. Medtem so ruske oblasti sporočile, da v odnosih z Veliko Britanijo ne pričakujejo sprememb na bolje. Johnson in Zelenski sta v ponedeljek popoldne sicer govorila po telefonu in pri tem, kot so kasneje sporočili z Downing Streeta 10, sklenila, da bosta tudi po zamenjavi na čelu britanske vlade "ostala v tesnem stiku kot prijatelja".

MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin se je udeležil obsežnih vojaških vaj, ki jih ruska vojska na Daljnem vzhodu izvaja skupaj s Kitajsko in več drugimi državami. Putin naj bi tam opazoval zadnjo fazo vaj, ki so se začele minuli četrtek, končale pa se bodo v sredo. Vojaške vaje, imenovane Vostok 2022, potekajo na več območjih, namenjenih za vojaški trening na ruskem Daljnem vzhodu in v morju ob vzhodni obali. Glede na navedbe Moskve v njih sodeluje več kot 50.000 vojakov, vključenih je več kot 5000 kosov vojaške opreme, vključno s 140 zračnimi plovili in 60 ladjami.

NEW YORK/LONDON - Rusija je zaradi sankcij, ki jih je Zahod sprejel proti njej, prisiljena kupovati vojaško opremo od Severne Koreje, poročajo ameriški mediji, ki se sklicujejo na obveščevalne podatke. Po poročanju časnika New York Times naj bi Moskva od Pjongjanga kupila več milijonov topovskih izstrelkov in raket. Že prejšnji teden naj bi Moskva po navedbah ameriške administracije dobila prvo pošiljko brezpilotnih letalnikov od Irana. Ruska vojska naj bi se po navedbah tujih obveščevalcev soočala s pomanjkanjem opreme za enote, ki se vojskujejo v Ukrajini. Britanski obveščevalci so danes sporočili, da ima zaradi velikih izgub ter pomanjkanja sestavnih delov za njihovo izdelavo velike težave z zagotavljanjem zadostnega števila bojnih dronov.

BERLIN - Lufthansini piloti bodo v sredo začeli drugi krog stavke, ki jo sicer vodstvo družbe po besedah sindikata Vereinigung Cockpit (VC) lahko prepreči z "resno ponudbo". Pogajanja o zvišanju plač bodo potekala danes. Piloti v potniškem prometu bodo po načrtih z dela odkorakali v sredo ob 00.01, stavka pa bo trajala do četrtka do 23.59. V tovornem prometu bi stavka trajala dan dlje, do petka do 23.59.

LEIPZIG/MAGDEBURG - Člani skrajne levice in desnice so v Nemčiji pozvali k rednim ponedeljkovim protestom proti vse višjim cenam plina, energije in hrane. Stranka Levica je bila prva, ki je napovedala novo serijo protestov. Za prizorišče prvega je v ponedeljek izbrala Leipzig. K demonstracijam je pozvalo tudi več desničarskih strank, vključno s skrajno desnima Svobodna Saška in Alternativa za Nemčijo (AfD). Na poziv slednje se je v ponedeljek v središču Magdeburga zbralo več kot 2000 ljudi. Stranka Svobodna Saška je svoj shod medtem prijavila na isti lokaciji kot Levica v Leipzigu, s čimer je po pisanju Deutsche Welle nastal vtis, da sta v tem primeru oba politična pola na skupni strani.

PEKING - Število žrtev potresa, ki je v ponedeljek prizadel jugozahod Kitajske, je naraslo na 65. Poškodovanih je bilo več kot 2000 ljudi, od tega najmanj 50 huje, deset ljudi še pogrešajo. Potres z močjo 6,8 je v ponedeljek v provinci Sečuan najhuje prizadel okrožja Luding, Kangding, Jiulong, Yajiang in Danba, ki ležijo dobrih 200 kilometrov jugozahodno od prestolnice Chengdu. Na območju je bilo uničenih več kot 250 hiš, sprožilo se je tudi več zemeljskih plazov. Veliko cest je bilo danes še neprevoznih, marsikje je prekinjena oskrba z vodo in elektriko.

OUAGADOUGOU - V eksploziji bombe na severu nemirne afriške države Burkina Faso, ki jo pretresa džihadistično nasilje, je bilo v ponedeljek ubitih najmanj 35 civilistov, še približno toliko je bilo ranjenih. Tarča eksplozije je bil konvoj na cesti med mestoma Bourzanga in Djibo, ki je oskrboval kraje na nemirnem severu države. Razneslo je eno od vozil v konvoju, ki je prevažalo civiliste, večinoma trgovce in študente.

SEUL - Južno Korejo je dosegel silovit tajfun, eden najmočnejših v zadnjem desetletju, zaradi katerega so evakuirali več tisoč ljudi. Ene človek je umrl, poročil o večji škodi pa ni. Številna gospodinjstva so ostala brez elektrike. Težave neurje že povzroča tudi na Japonskem.

BRUSELJ - Projekt Evropskega novinarskega središča (ENR), ki poleg STA združuje še 17 evropskih tiskovnih agencij, bodo uradno odprli drevi. Dogodka se bosta udeležila tudi podpredsednika Evropske komisije, Vera Jourova in Margaritis Schinas. Projekt ENR je namenjen verodostojnemu obveščanju o pomembnih evropskih temah in odzivih nanje v državah članicah.

TOKIO - Japonska bo za državni pogreb umorjenega nekdanjega premierja Shinza Abeja namenila 1,7 milijarde jenov (12 milijonov evrov), je sporočila vlada v Tokiu. Sodeč po zadnji anketi javnega mnenja sicer več kot polovica volivcev nasprotuje takšni porabi javnega denarja, zaradi česar je tudi padla priljubljenost aktualnega premierja Fumia Kishide. Po navedbah lokalnih medijev je Kishida sicer sprva napovedal, da bo pogreb stal 249 milijonov jenov ali nekaj manj kot 1,8 milijona evrov.

MOSKVA - Rusija je v ponedeljek sporočila, da je kot odgovor na sankcije ZDA na črni seznam uvrstila 25 ameriških državljanov, med njimi hollywoodska igralca Bena Stillerja in Seana Penna. Zahodne prestolnice, vključno z Washingtonom, so uvedle več sankcij proti Rusiji zaradi njenega vojaškega napada na prozahodno usmerjeno Ukrajino.

jav/sk/rpe/akt/spo/tib/kb/zc/bst/blm/jav
© STA, 2022