Tuje tiskovne agencije o Sloveniji (3. in 4. 9.)

Ljubljana, 4. septembra - Tuje tiskovne agencije so poročale o sobotnem srečanju predsednika republike Boruta Pahorja s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, poročale pa so tudi o nastopih slovenskih košarkarjev na evropskem prvenstvu ter odbojkarjev na svetovnem prvenstvu, ki ga soorganizira Slovenija.

Srbska tiskovna agencija Tanjug in italijanska tiskovna agencija Ansa sta poročali o srečanju Pahorja in Vučića. Ansa je izpostavila Pahorjeve besede, da si je treba prizadevati, da se številni problemi na Balkanu rešijo z dialogom in kompromisom, začenši s kompleksnim vprašanjem Kosova in zelo nestabilnimi razmerami v BiH.

O tem je poročal tudi Tanjug, ki je dodal, da je Pahor povedal, da bo njegovo sporočilo ob prihajajočem obisku v Prištini pobuda k reševanju vprašanj z dialogom. Tanjug je poročal tudi o tem, da je Pahor v Beogradu dejal, da bodo v drugi polovici leta zagnali Berlinski proces za države Zahodnega Balkana.

Več agencij je poročalo o nastopih košarkarjev Slovenije na evropskem prvenstvu v Kölnu ter preboju slovenske odbojkarske reprezentance v četrtfinale svetovnega prvenstva.

Hrvaška tiskovna agencija Hina je napovedala, da bo prihodnji teden na slovesnosti v Bruslju uradno zaživelo evropsko novinarsko središče, v katerem sodeluje 18 evropskih tiskovnih agencij, tudi STA.

Tanjug in Hina sta poročala o strelskem dogodku v bližini romskega naselja Brezje v Novem mestu, v katerem je bila ubita ena oseba, tri pa ranjene.

zkr/bst
© STA, 2022