Pregled - Slovenija, 3. 9. (sobota)

Ljubljana, 3. septembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 3. septembra.

BEOGRAD - Predsednik republike Borut Pahor se je v okviru priprav na vrh pobude Brdo-Brioni, ki ga bo 12. septembra gostil na Brdu pri Kranju, v Beogradu sešel s srbskim kolegom Aleksandrom Vučićem. Med drugim sta govorila o vplivu vojne v Ukrajini na Zahodni Balkan. Pahor je izrazil upanje, da bodo voditelji na Zahodnem Balkanu uspeli zbrati dovolj politične modrosti in volje, da se vsa bilateralna vprašanja rešujejo z dialogom in po mirni poti ter da se okrepi skrhano zaupanje. Izrazil je prepričanje, da bo to tudi sporočilo vrha. Vučić je povedal, da sta se s Pahorjem pogovarjala, kako težave reševati na miren način, da bi se izognili "popolnemu viharju" v regiji, ki bi škodil vsem. Pri tem vidi podporo Slovenije kot zelo pomembno.

LJUBLJANA - V SD so v okviru tradicionalnega srečanja v ljubljanskem Mostecu izvedli klavzuro vodstva stranke. Predsednica Tanja Fajon je po njej povedala, da je bil sestanek izčrpen, iskren in mestoma kritičen ter čustven. Poudarek je bil na krepitvi lokalnih struktur stranke. Fajonova je tako napovedala statutarne spremembe, s katerimi bi okrepili moč teh struktur znotraj vodstva stranke in postavili jasna pravila. Govorili so tudi o predsedniških volitvah, na katerih si marsikateri član želi socialdemokratskega kandidata. Fajonova te možnosti ne izključuje. Glede lokalnih volitev pa je dejala, da SD že zdaj vodi pet mestnih občin, kjer imajo župani in županja dobre rezultate in so brez močnih tekmecev.

LJUBLJANA - Nataša Pirc Musar ima po odstopu Marte Kos od kandidature nekoliko večjo podporo za predsednico države, je pokazala najnovejša javnomnenjska anketa, ki jo je za časnik Delo opravila Mediana. Če je pred dvema tednoma uživala približno 26-odstotno podporo, je ta zdaj pri okoli 31 odstotkih. Podpora Anžetu Logarju medtem ostaja pri 23 odstotkih. Ostali napovedani kandidati ostajajo pri največ nekajodstotni podpori. Pirc Musarjeva bi se pred Logarja uvrstila tudi, če bi oba prišla v drugi krog volitev. Tam bi jo podprlo nekaj nad 43 odstotka vprašanih, Logarja pa nekaj več kot 33 odstotkov. Ob izločitvi neopredeljenih bi zanjo glasovalo 56 odstotkov vprašanih, za Logarja 44 odstotkov.

LJUBLJANA - Svet stranke Naša prihodnost je Iva Vajgla podprl kot kandidata za predsednika republike. Predsednik stranke Ivan Gale meni, da bo Vajgl zavezan boju proti korupciji, za Vajgla pa bo kandidatura s podporo stranke nekoliko lažja, saj bo moral zbrati le 3000 overjenih podpisov. Vajgl je pred dvema tednoma ob napovedi kandidature dejal, da bo zbiral podpise, računal pa je tudi na podporo "zelo ugledne stranke", a takrat še ni razkril katere.

LJUBLJANA/BAKU - Slovenski odbojkarji so se z zmago s 3:1 v nizih proti Nemčiji v vnovič nabito polni dvorani Stožice uvrstili v četrtfinale svetovnega prvenstva, ki ga gostita Slovenija in Poljska. Uspešen dan za slovensko odbojko so že pred tem dopolnile slovenske odbojkarice, ki so se po zmagi s prav tako 3:1 v nizih proti Azerbajdžanu tretjič v zgodovini uvrstile na evropsko prvenstvo.

jes/jes
© STA, 2022