Pregled - svet, 3. 9. (sobota)

Ljubljana, 3. septembra - Pregled dogodkov v svetu v soboto, 3. septembra.

MOSKVA - Na moskovskem pokopališču Novodevičje so pokopali zadnjega sovjetskega voditelja in Nobelovega nagrajenca za mir Mihaila Gorbačova. Ruski predsednik Vladimir Putin se pogreba ni udeležil. Kljub velikemu spoštovanju Gorbačova na Zahodu se zaradi ruske invazije na Ukrajino in recipročnih sankcij pogreba ni udeleži noben od zahodnih voditeljev, izjema je bil le madžarski premier Viktor Orban. Gorbačovu se je pred pogrebom v Domu sindikatov poklonilo več tisoč ljudi. Pred odprto krsto z nekdanjim sovjetskim predsednikom, ob kateri je stala častna straža, so polagali rdeče nageljne.

COMO - Evropska unija je zaradi ukrepov za varčevanje z energijo in diverzifikacijo dobav dobro pripravljena v primeru popolne prekinitve dobave ruskega plina, je zagotovil evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni. Dobro smo pripravljeni, da se upremo skrajni uporabi plina kot orožja s strani Rusije, je dejal ob robu poslovne konference, ki jo organizira Evropska hiša Ambrosetti.

KIJEV/BERLIN - Ukrajina je pripravljena presežke električne energije izvažati v Nemčijo in s tem podpreti prizadevanja največjega evropskega gospodarstva za odpravo odvisnosti od uvoza ruske energije, je dejal ukrajinski premier Denis Šmihal. Kot je dejal, Ukrajina trenutno izvaža električno energijo v Moldavijo, Romunijo, na Slovaško in Poljsko. Šmihal želi večkratno povečati izvozne kvote za EU. To bi bilo po njegovem zelo dobro za obe strani. EU bi dobila več energije, Ukrajina pa tujo valuto, ki jo nujno potrebuje, je dodal.

WASHINGTON - Sodišče na Floridi je v petek objavilo seznam gradiva, ki ga je FBI avgusta zasegel na posestvu nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. V več deset škatlah je bilo več kot 11.000 dokumentov, pomešanih z osebnimi predmeti, pa tudi več deset praznih map, od katerih jih ima več kot pol oznako zaupno. Večina dokumentov, ki so jih agentje zasegli med preiskavo 8. avgusta, je bila pomešana v škatlah s Trumpovimi osebnimi pravnimi spisi.

KIJEV - Od začetka ruske invazije pred več kot pol leta je bilo v Ukrajini ubitih najmanj 380 otrok, še vsaj 737 pa jih je bilo ranjenih, je sporočilo ukrajinsko generalno državno tožilstvo. Ob tem je poudarilo, da gre za preliminarne podatke, saj je na območjih, ki jih zasedajo ruske sile, takšne podatke težko zbirati.

VATIKAN - Papež Frančišek je presenetljivo razpustil vrhovni svet malteškega viteškega reda in izdal dekret glede nadaljnjih korakov njegove prenove. Za januar je sklical tako imenovani generalni kapitelj, na katerem bosta izvoljena nov svet in novi veliki mojster, ki je najvišja funkcija v redu. Svojemu posebnemu delegatu, kardinalu Silvanu Marii Tomasiju, je papež zaupal revizijo ustavne listine in malteškega kodeksa ter pripravo izrednega generalnega kapitlja.

ANKARA - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je Grčijo posvaril, da bo v primeru nadaljevanja z domnevnimi kršitvami zračnega prostora nad Egejskim morjem plačala visoko ceno. Po navedbah Ankare je Grčija nedavno s sistemom zračne obrambe S-300 ruske izdelave, nameščenem na Kreti, nadlegovala turška izvidniška letala, ki so letela v mednarodnem zračnem prostoru.

KOLOMBO - Nekdanji predsednik Šrilanke Gotabaya Rajapaksa se je v petek vrnil v državo iz prostovoljnega izgnanstva, kamor je julija pobegnil zaradi protestov v luči najhujše gospodarske krize v zgodovini države. Vrstijo se zahteve in pozivi k njegovi aretaciji. Protestniki ga obtožujejo, da je zaradi slabega upravljanja in korupcije odgovoren za katastrofalne razmere v državi.

KARAČI - V novih poplavah v južni pakistanski provinci Sindh je umrlo več kot 50 ljudi, je v petek sporočila tamkajšnja nacionalna agencija za obvladovanje nesreč. S tem je skupno število žrtev v srednjeazijski državi, ki so jo prizadele najhujše poplave v več kot treh desetletjih, naraslo na 1265. Veliko škodo so poplave prizadejale tudi pakistanskim kmetom, posledice pa bodo dolgoročne. Če poplavljenih kmetijskih površin ne bo mogoče izsušiti, kmetje ne bodo mogli posaditi ozimne pšenice, ki je ključnega pomena za prehransko varnost države.

RIM - Italija bo v prihodnjih letih za izgradnjo in posodobitev železniške infrastrukture namenila več kot 20 milijard evrov. Med načrti je tudi vzpostavitev hitre železniške proge med Bologno in južnoitalijanskim pristaniščem Bari. Širitev hitrih povezav medtem načrtujejo tudi na železniški progi med Torinom in Neapljem s podaljšanjem do Barija.

PATNA - V zvezni državi Bihar na severovzhodu Indije je med sredo in petkom v monsunskih nevihtah zaradi udarov strel umrlo najmanj 23 ljudi, so danes sporočile tamkajšnje oblasti. Premier Biharja Nitiš Kumar je družinam žrtev, ki so bili večinoma kmetje in delavci, izrazil sožalje in obljubil odškodnino.

vb/vb
© STA, 2022