Tuje tiskovne agencije o Sloveniji (2. 9.)

Ljubljana, 2. septembra - Tuje tiskovne agencije so danes med drugim napovedale srečanje srbskega in slovenskega predsednika Aleksandra Vučića in Boruta Pahorja ter poročale o evropskem kongresu strokovnjakov za klinično prehrano in presnovo na Hrvaškem, na katerem sodeluje tudi Slovenija, in o mojstrskem tečaju slovenskega kuharja Tomaža Kavčiča v Beogradu.

Srbska tiskovna agencija Tanjug je napovedala, da bo srbski predsednik Aleksandar Vučić v soboto gostil slovenskega predsednika Boruta Pahorja. Sestala se bosta ob 15. uri, po srečanju pa sta predvideni izjavi obeh predsednikov.

Hrvaška tiskovna agencija Hina je poročala, da bo Hrvaška v sodelovanju s Slovenijo in Avstrijo gostila evropski kongres gastroenterologov, nutricionistov in drugih strokovnjakov za klinično prehrano in presnovo, ki bo potekal od 3. do 6. septembra na Dunaju. V okviru programa Evropskega združenja za klinično prehrano in metabolizem bodo med drugim izpostavili teme, ki zadevajo parenteralno prehrano, prehrano za onkološke bolnike in prehrano pri bolnikih z nevrološkimi boleznimi.

Tanjug je tudi poročal, da je slovenski kuhar z Michelinovo zvezdico Tomaž Kavčič v petek na beograjskem vinskem sejmu Vinska vizija Odprtega Balkana izvedel mojstrski tečaj Tradicija in inovativnost. Na njem je predstavil tri jedi, ki temeljijo na tradicionalni kulinariki Vipavske doline, od katerih so dve postregli tudi na gala večerji, ki jo je v četrtek gostil srbski predsednik Aleksandar Vučić za premierje Severne Makedonije, Albanije in Črne gore.

maa/sk
© STA, 2022