Tedenski pregled - Slovenija od 2. do 8. 9.

Ljubljana, 9. septembra - Teden športnih uspehov odbojkarjev in košarkarjev na svetovnem oziroma evropskem prvenstvu je nekoliko omilil zaskrbljenost spričo naraščajočih cen energentov in draginje ter vse glasnejših opozoril gospodarstva, ki pričakuje rešitev na evropski ravni. Vlada, ki je zaznamovala mejnik stotih dni, je sprejela predlog rebalansa letošnjega proračuna.

PETEK, 2. septembra

LJUBLJANA - Nadzorni svet Telekoma Slovenije je 1. 9. sprejel sklep o prenehanju mandata predsednika uprave Cvetka Sršena in članice uprave Barbare Galičič Drakslar najpozneje s koncem oktobra, z mesta člana uprave pa so krivdno razrešili Tomaža Jontesa. Sršen je bil na čelu družbe od marca 2021.

KOPER - Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je sporočila, da je podpisala pogodbo o izvedbi del za izgradnjo novega moškega zapora v Dobrunjah. Gradnja naj bi se začela že ta mesec in se končala leta 2025.

LJUBLJANA - Upravno sodišče je pritrdilo Informacijskemu pooblaščencu, da je generalni sekretariat prejšnje vlade neutemeljeno zavračal prost dostop do mnenj vladne službe za zakonodajo.

LJUBLJANA - V Slovenijo je prispelo prvih 1000 enot zdravila proti covidu-19 v obliki tablet paxlovid podjetja Pfizer, ki je namenjeno preprečevanju bolnišničnega zdravljenja. Z njim naj bi že oskrbeli prve paciente.

LJUBLJANA - Sindikat Mladi plus je preprečil razdeljevanje identifikacijskih številk dostavljalcem hrane. Sindikat je korporaciji Wolt in Glovo tudi pozval k vzpostavitvi poštenega poslovnega modela, ljubljansko občino pa k ureditvi kolesarske infrastrukture.

LJUBLJANA - Služba vlade za digitalno preobrazbo je pri razpisu glede izobraževanj na področju digitalnih kompetenc za starejše ugotovila več nepravilnosti. Njihove ugotovitve se tako precej razlikujejo od ugotovitev Slovenskega regionalno razvojnega sklada, ki večjih nepravilnosti ni odkril. Izobraževanja ostajajo ustavljena.

ZAGORJE OB SAVI - Kemijski inštitut je predstavil načrte za postavitev razvojnega centra za brezogljične tehnologije v Zasavju. Novi center bo vključeval razvoj vseh tehnologij za zeleni prehod, kot so vodikove tehnologije ter tehnologije za zajem in pretvorbo ogljikovega dioksida, predvsem pa razvoj sodobnih baterijskih tehnologij.

OPČINE - Začeli so tridnevni se 57. študijski dnevi Draga. Po besedah predsednika republike Boruta Pahorja sta bila demokracija in osamosvojitev nujna predpogoja za resnično narodno enotnost, pojav razdiralnih in sovražnih tendenc pa moramo zavrniti, če želimo živeti skupaj in v miru. Tržaški župan Roberto Dipiazza je poudaril odlične odnose med Slovenijo in Italijo.

SOBOTA, 3. septembra

BEOGRAD - Predsednik republike Borut Pahor se je v okviru priprav na vrh pobude Brdo-Brioni sešel s srbskim kolegom Aleksandrom Vučićem. Med drugim sta govorila o vplivu vojne v Ukrajini na Zahodni Balkan. Pahor je izrazil upanje, da bodo voditelji na Zahodnem Balkanu uspeli zbrati dovolj politične modrosti in volje, da se vsa bilateralna vprašanja rešujejo z dialogom in po mirni poti ter da se okrepi skrhano zaupanje.

BEOGRAD - Srbski predsednik Aleksandar Vučić je na novinarsko vprašanje glede pridružitve Srbije evropskim sankcijam proti Rusiji dejal, da kako naj pojasni državljanom, da bo Srbija uvedla sankcije proti Rusiji, ki ni kršila ozemeljske celovitosti Srbije, ne pa proti Sloveniji, ki je to storila. S tem je spomnil na dejstvo, da je Slovenija priznala Kosovo. Ljubljana je zato 5. 9. na pogovor poklicala srbsko veleposlanico.

NOVO MESTO - Pri romskem naselju Žabjak-Brezje na glavni cesti Mirna Peč-Novo mesto je v streljanju zvečer 25-letnik iz Brezja ustrelil 22-letnega Novomeščana. Ranjene so bile še tri osebe. Osumljenec je s kraja dogodka pobegnil, kasneje so ga policisti prijeli.

LJUBLJANA - V SD so v okviru tradicionalnega srečanja v ljubljanskem Mostecu izvedli klavzuro vodstva stranke. Predsednica Tanja Fajon je povedala, da je bil poudarek na krepitvi lokalnih struktur stranke. Še vedno ne izključuje možnosti, da bi SD imela lastnega kandidata na predsedniških volitvah.

LJUBLJANA - V več let zapuščeni stavbi na Linhartovi cesti 43 je nastala Participativna ljubljanska avtonomna cona (Plac). Upravljalec in lastnik je DUTB, ki je opozoril, da je prostor v zelo slabem stanju in namenjen prodaji.

KOPER - Športni plezalec Luka Potočar je zmagal na tekmi svetovnega pokala v težavnosti, kar je bila njegova prva zmaga v pokalu. V ženski konkurenci je bila favoritinja Janja Garnbret druga.

NEDELJA, 4. septembra

MARIBOR - V mestnem parku v središču Maribora je v noči na nedeljo 22-letnik z ostrim predmetom hudo poškodoval 20-letnico po obrazu in telesu. Policija dejanje obravnava kot poskus umora, motiv pa naj bi bilo ljubosumje. Osumljenec, za katerega je preiskovalni sodnik odredil pripor, je osumljen tudi storitve dveh kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete. Dekle se zdravi v UKC Maribor, njeno stanje je še vedno zelo resno.

PORTOROŽ - Na tradicionalnem srečanju so se zbrali bivši interniranci nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov, izgnanci ter ukradeni otroci. Predsednik republike Borut Pahor je ob tem poudaril, da je treba ohraniti vero in upanje v trajni mir.

IZMIR - Motokrosist Tim Gajser je na VN Turčije in zadnji dirki sezone svetovnega prvenstva v razredu MXGP zasedel prvo mesto ter s tem dokončno potrdil naslov svetovnega prvaka, ki ga je osvojil sredi avgusta.

PONEDELJEK, 5. septembra

LJUBLJANA - Premier Robert Golob z nekaterimi ministri je s predstavniki gospodarstva razpravljal o problematiki energetske draginje. Golob je napovedal ukrepe v vrednosti več kot 1,5 milijarde evrov, končna slika pa bo precej odvisna od ukrepov na evropski ravni. Gospodarstveniki si želijo predvsem kapico na ceno energentov in sprejetje ukrepov za začasno ohranjanje delovnih mest. V nasprotnem primeru napovedujejo, da bodo ob ohlajanju, ki se že nakazuje, potrebno zmanjševanje ali celo ustavitev proizvodnje ter odpuščanja.

BRDO PRI KRANJU - Predstavniki ministrstva za zdravje so na delovnem srečanju izvajalcem javne zdravstvene dejavnosti predstavili ukrepe za stabilizacijo zdravstvenega sistema in zajezitev epidemije. Premier Robert Golob pa je sporočil, da so po dolgem času zagotovljeni viri za zdravstvene reforme. Sicer pa je po prečiščenju nekaterih čakalnih seznamov v zadnjih treh tednih število čakajočih bolnikov nižje za 23.000, na srečanju pa so predstavili tudi ukrepe nagrajevanja zaposlenih v zdravstvu ob povečanih obremenitvah, za katere je predvidenih sto milijonov evrov.

LJUBLJANA - Vlada in sindikati javnega sektorja niso zbližali stališč glede plačnega dogovora, čeprav je vlada pripravila nov predlog za zvišanje vrednosti plačnih razredov z oktobrom za 4,5 odstotka. Vlada je ponudila tudi povišanje regresa za prehrano in poračun letošnjega regresa za dopust, a v okviru mase za odpravo plačnih nesorazmerij.

LJUBLJANA - V državni proračun se je v prvih osmih mesecih steklo 8,2 milijarde evrov prihodkov, odhodki so znašali 8,6 milijarde evrov, tako da je primanjkljaj dosegel 342 milijonov evrov. Fiskalni svet je opozoril, da bi se morala vlada načrtovanemu 600-milijonskem povečanju izdatkov v rebalansu proračuna izogniti s prerazporeditvijo porabe.

LJUBLJANA - Število registriranih brezposelnih se je do konca avgusta znižalo na 53.935. To je 0,7 odstotka manj kot julija in 22,2 odstotka manj kot avgusta lani, je objavil Zavod RS za zaposlovanje. Število brezposelnih je tako zelo blizu rekordno nizkega iz letošnjega junija.

BRUSELJ - Evropski ministri, pristojni za civilno zaščito, in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič so se na neformalnem zasedanju strinjali, da je treba pospešiti vzpostavitev stalne evropske flote zračnih plovil za gašenje požarov. Kot je ob robu srečanja dejal Šarec, se bo Slovenija predvidoma še ta mesec odločila, kakšne zračne zmogljivosti za gašenje požarov bo kupila.

LJUBLJANA - Začeli so teči roki za izvedbo volilih opravil pred lokalnimi volitvami, ki bodo 20. 11. Na upravnih enotah je odslej že mogoče overiti podpise podpore kandidatom in kandidatnim listam.

LJUBLJANA - Ministrstvo za notranje zadeve je zavrnilo očitke, da bi pri objavljanju naslovov, na katerih kandidati za predsednika republike zbirajo podpise podpore, ravnali diskriminatorno. Na to so opozorili nekateri kandidati za predsednika republike.

LJUBLJANA - Nekdanji lastnik podjetja Pipistrel Ivo Boscarol je za 6,4 milijona evrov kupil stavbo Koloseja v ljubljanskem BTC.

LJUBLJANA - Cene elektrike v drugem četrtletju so bile v primerjavi s prvim četrtletjem za gospodinjstva višje za 35 odstotkov, za negospodinjske odjemalce pa za osem odstotkov. Cene zemeljskega plina pa so bile po podatkih statističnega urada višje za enajst oz. pet odstotkov.

LJUBLJANA - Na Ljubljana Festivalu je premiero doživelo simfonično delo skupine Laibach, nastalo po romanu Alamut.

LJUBLJANA - Naj visokogorska planinska koča 2022 je tako kot lani Krekova koča na Ratitovcu, naj planinska koča pa tako kot že predlani Mihov dom na Vršiču.

TOREK, 6. septembra

LJUBLJANA - Premier Robert Golob je čestital Liz Truss, ki jo je britanska kraljica Elizabeta II. imenovala za novo premierko.

LJUBLJANA - V NSi so po dvodnevni klavzuri sprejeli odločitev, da bodo v predsedniško tekmo poslali vodjo poslancev Janeza Ciglerja Kralja. Po besedah predsednika stranke Mateja Tonina ga je soglasno podprl tudi izvršilni odbor stranke, glas delovnih ljudi, v kampanjo pa bo prinesel "več človečnosti, upanja in svežine".

LJUBLJANA - Levica bo v predsedniški tekmi ponudila svojega kandidata, in sicer naj bi ga predstavili v 14 dneh. Ocenjujejo namreč, da je politični prostor odprt za kandidata, ki bo zastopal glas delovnih ljudi, socialno pravičnost, varovanje okolja in mirovniško politiko.

KAIRO - Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon se je udeležila ministrskega zasedanja Arabske lige in v uvodnem nagovoru poudarila pomen sodelovanja in dialoga pri soočanju s ključnimi globalnimi izzivi. Predstavila je vizijo kandidature Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta ZN za obdobje 2024-2025.

LJUBLJANA - Delodajalci so ob robu posveta združenja delodajalcev obrti in podjetnikov ponovno pozvali k oblikovanju kapice na ceno energentov za gospodarstvo. Menijo, da je nujna, če želi gospodarstvo prebroditi energetsko krizo. Skupaj z gospodarskim ministrom Matjažem Hanom se strinjajo, da je glede regulacije na potezi zdaj Evropska komisija.

LJUBLJANA - Energetika Ljubljana je zaradi naraščajočih nabavnih cen energentov s septembrom zvišala cene toplotne energije. Župan Zoran Janković je na novinarski konferenci zagotovil, da bo daljinska toplota zagotovljena po najnižji možni ceni.

LJUBLJANA - Skupina Sij bo zaradi izjemno visokih cen energentov in negotovosti kupcev pri sprejemanju takšnih cenovnih pogojev septembra zmanjšala obseg proizvodnje za približno tretjino, v zadnjem četrtletju pa za okoli 40 odstotkov manjši.

BRUSELJ - S slovesnim odprtjem je uradno zaživelo Evropsko novinarsko središče v Bruslju, projekt 18 evropskih tiskovnih agencij, v katerem sodeluje tudi STA. Dogodka sta se udeležila tudi podpredsednika komisije, Vera Jourova in Margaritis Schinas.

TRST - Hrvaška ustvarjalka Luiza Bouharaoua je na mednarodnem literarnem festivalu Vilenica prejela nagrado Srednjeevropske pobude za mlade avtorje.

LJUBLJANA - Ob deseti obletnici odprtja Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (Ksevt) so ustanovitelji Ksevta v trajno hrambo Narodni in univerzitetni knjižnici predali dokumente Ksevta.

SEVILLA - Kolesarski as Primož Roglič je na dirki po Španiji grdo padel tik pred koncem v boju za zmago v 16. etapi. Dan kasneje so iz njegove ekipe Jumbo Visma sporočili, da so poškodbe prehude in da je z nastopi na Vuelti končal.

SREDA, 7. septembra

LJUBLJANA - Vlada je potrdila predlog rebalansa letošnjega državnega proračuna. Prihodki so načrtovani v višini 12,54 milijarde evrov, kar je približno milijardo več kot v veljavnem proračunu, zgornja meja odhodkov pa je 14,60 milijarde evrov ali okoli 600 milijonov evrov več. Načrtovani primanjkljaj je tako nekaj nad dvema milijardama evrov. V luči interventnih ukrepov se sredstva relativno najbolj povečujejo ministrstvu za zdravje, za finance in za delo. Največji absolutni padec pa je predviden za ministrstvo za infrastrukturo.

PRIŠTINA - Predsednik republike Borut Pahor je v okviru priprav na vrh Brdo-Brioni obiskal Prištino, kjer se je srečal s kosovsko predsednico Vjoso Osmani in premierjem Albinom Kurtijem. Pozval je k pospešitvi približevanja Kosova EU in k izpolnitvi obljub glede liberalizacije vizumske politike za državljane Kosova.

BRUSELJ - Evropska komisija je bo v luči naraščajočih cen elektrike predlagala uvedbo cenovne kapice za ruski plin. Obenem je napovedala omejitev prihodkov podjetij, ki elektriko proizvajajo s tehnologijami, cenejšimi od plina. O teh ukrepih bodo 9. 9. razpravljali ministri za energetiko.

BRNIK - Predsednik vlade Robert Golob je na srečanju s predstavniki slovenske avtomobilske dobaviteljske industrije napovedal vlaganja proračunskih sredstev v razvoj te industrije v višini 30 milijonov evrov letno. S pomočjo tega bo industrija ob preobrazbi na področju mobilnosti ohranila svojo pozicijo na globalnih trgih.

LJUBLJANA - Madžarska OTP je dobila dovoljenje v okviru skupnega evropskega nadzora bank za prevzem Nove KBM. S tem je od soglasij regulatorjev na poti do dokončanja tega velikega posla ostala le še zelena luč Agencije za varstvo konkurence. Neuradno se ta pričakuje v naslednjih dneh.

LJUBLJANA - Generalni direktor UKC Ljubljana Jože Golobič je odstopil. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan ga je k odstopu pozval 23. 8.

LJUBLJANA - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon je sprejel visokega komisarja Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi za narodne manjšine Kairata Abdrakhmanova.

LJUBLJANA - Vlada se je seznanila z analizo prekrškovnih ukrepov in glob zaradi kršenja covidnih pravil in zadolžila ministrstvi za pravosodje in za notranje zadeve, da do konca januarja 2023 pripravita podlage za odpravo nezakonito zaračunanih glob iz omenjenega naslova.

BRDO PRI KRANJU - Predsednik republike Borut Pahor je sprejel gasilce, prostovoljce in druge sodelujoče pri gašenju julijskih požarov na Krasu. Junakom, kot je poimenoval posameznike, ki se borijo s požari ter ščitijo ljudi in njihovo premoženje, je vročil priznanje jabolko navdiha.

LJUBLJANA - Direktorat za medije na ministrstvu za kulturo bo kot v. d. direktorja vodil nekdanji novinar Blaž Mazi.

LJUBLJANA - Slovenska odbojkarska reprezentanca se je uvrstila v polfinale svetovnega prvenstva, 10. 9. se bo v Katovicah za vstop v finale pomerila z Italijo. Potem ko so odbojkarji v osmini finala s 3:1 premagali Nemčijo, so z enakim izidom v četrtfinalu slavili tudi nad Ukrajino.

KÖLN - Košarkarska reprezentanca je na evropskem prvenstvu sklenila predtekmovanje na prvem mestu, potem ko je v zadnjem krogu premagala Francijo. V osmini finala se bo 10. 9. v Berlinu spopadla z reprezentanco Belgije.

ČETRTEK, 8. septembra

LJUBLJANA/LONDON - Slovenski politični vrh se je z izrazi sožalja odzval na smrt britanske kraljice Elizabete II., ki je v starosti 96 let umrla na gradu Balmoral na Škotskem.

LJUBLJANA - Vladna ekipa je ob mejniku stotih dni delovanja predstavila dosežke. Prepričani so, da predvolilne napovedi uresničujejo z zavzemanjem za krepitev socialne države, javnega zdravstva, s pomočjo prebivalstvu in gospodarstvu v negotovih razmerah. Premier je kot ključen dosežek izpostavil spoštljiv dialog. Po mnenju opozicije vlada doslej ni upravičila visokih pričakovanj, v boju z draginjo pa od nje pričakujejo večjo odzivnost.

LJUBLJANA - Vlada bo prihodnji teden sprejela ukrepe regulacije marž pri kurilnem olju, po potrebi pa bo regulirala tudi končne cene, je v pogovoru za oddajo Studio ob 17.00 na Radiu Slovenija dejal premier Robert Golob. Božičnica oz. 13. plača bi lahko postala obvezna, a šele, ko bodo razmere v gospodarstvu to dopuščale, se je odzval na predlog ministra za delo Luke Mesca, ki je razburil gospodarstvo.

FRANKFURT - Svet Evropske centralne banke je drugič zapored dvignil glavne obrestne mere v območju z evrom. Po julijskem dvigu za 0,5 odstotne točke jih je tokrat zvišal za 0,75 odstotne točke.

LJUBLJANA - Odbor DZ za obrambo se je seznanil z vladnim poročilom o uresničevanju Strategije sodelovanja v mednarodnih operacijah in misijah (SMOM), sodelovanju v mednarodnih misijah v letu 2021 in načrtih prihodnjega delovanja. Operativni fokus SV ostaja na Zahodnem Balkanu, predvsem v BiH ter na Kosovu, kjer želi vlada v prihodnje še okrepiti vojaško prisotnost, kot tudi na vzhodnem krilu Nata, v Latviji.

LJUBLJANA - Odbor DZ za kulturo je na nujni seji na zahtevo poslanske skupine SDS razpravljal o financiranju nevladnih organizacij na področju umetnosti, potem ko je v javnosti odmevalo, da naj bi se sredstva porabljalo tudi za nekulturne dejavnosti. Sejo so člani odbora sklenili brez sprejetih sklepov.

LJUBLJANA - Z Michelinovimi zvezdicami se letos ponaša 10 slovenskih restavracij, tri več kot lani. Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2022 obdržala dve zvezdici, devet restavracij pa se jih ponaša z eno.

LJUBLJANA - Na razpis za generalnega direktorja NIJZ sta prispeli dve prijavi, prav toliko na razpis za strokovnega direktorja NIJZ. Na prvi razpis se je prijavil tudi zdajšnji v. d. generalnega direktorja Branko Gabrovec, na drugi razpis pa zdajšnji v. d. strokovnega direktorja Ivan Eržen, sta potrdila za STA.

BLED - Nepremičninski sklad pokojninskega in invalidskega zavarovanja je predal namenu 60 novih oskrbovanih najemnih stanovanj in ob tem obeležil tudi 25-letnico svojega delovanja. Sklad, ki ima v lasti 3232 najemnih stanovanj za upokojence in druge starejše, namerava do leta 2030 svoj fond povečati še za 700 stanovanj.

LJUBLJANA - Na mednarodni dan pismenosti se je v Sloveniji tradicionalno začel Nacionalni mesec skupnega branja.

LJUBLJANA - Slovenski kandidat za tujejezičnega oskarja je film Orkester v režiji Matevža Luzarja.

LJUBLJANA - Z nastopom Dunajskih filharmonikov se je sklenil jubilejni, 70. Ljubljana festival.

kk/bst/bst
© STA, 2022