Tedenski pregled - svet od 2. do 8. 9.

Ljubljana, 9. septembra - V četrtek je umrla britanska kraljica Elizabeta II., ki je Združenemu kraljestvu vladala več kot 70 let. Novi kralj je postal njen sin Charles, ki si je nadel ime Karel III. Svet je ob tem po svoje obstal in tudi spopadi v Ukrajini, energetska kriza in soočanje z draginjo je zdrsnilo v ozadje.

PETEK, 2. septembra

        KIJEV - Generalni direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je po ogledu jedrske elektrarne v Zaporožju opozoril, da je bila fizična celovitost elektrarne večkrat kršena.
        MOSKVA - Ukrajinska protiofenziva v južni regiji Herson je v veliki meri neuspešna, njihove sile pa so utrpele velike izgube, je dejal ruski obrambni minister Sergej Šojgu.
        MOSKVA - Ruski energetski velikan Gazprom je sporočil, da je dobava ruskega plina po plinovodu Severni tok 1 zaradi okvare na turbini do nadaljnjega ustavljena.
        BRUSELJ - Evropska komisija je odobrila posodobljeni cepivi proti covidu-19 podjetij Moderna in Pfizer-BioNTech. Ob tem je komisija državam članicam EU predlagala ukrepe, da bi se izognili povečanju števila okužb z novim koronavirusom med prihajajočo zimo.
        HERAT - V eksploziji pred mošejo v Heratu na zahodu Afganistana je bilo v samomorilskem bombnem napadu ubitih najmanj 18 ljudi, med njimi pomemben protalibanski duhovnik Mujib Rahman Ansari.
        BUENOS AIRES - Napadalec je 1. 9. poskušal iz neposredne bližine ustreliti argentinsko podpredsednico Cristino Kirchner, a se mu pištola ni sprožila. Poskus atentata se je zgodil v bližini njenega doma v Buenos Airesu.
        BANGALORE - Indija je predstavila prvo letalonosilko, ki so jo izdelali v državi, kar je nov mejnik v prizadevanjih za zmanjšanje odvisnosti od uvoza tujega orožja. Indijski premier Narendra Modi je ladjo slovesno predal mornarici.
        KOLOMBO - Nekdanji predsednik Šrilanke Gotabaya Rajapaksa se je vrnil v državo iz prostovoljnega izgnanstva, kamor je julija pobegnil zaradi protestov v luči najhujše gospodarske krize v zgodovini države. Vrstijo se zahteve in pozivi k njegovi aretaciji.
        MÜNCHEN - Nemški letalski prevoznik Lufthansa je zaradi stavke pilotov odpovedal več kot 800 letov. Prizadetih je bilo okoli 130.000 potnikov.

SOBOTA, 3. septembra

        MOSKVA - Na moskovskem pokopališču Novodevičje so pokopali zadnjega sovjetskega voditelja in Nobelovega nagrajenca za mir Mihaila Gorbačova. Kljub velikemu spoštovanju Gorbačova na Zahodu se zaradi ruske invazije na Ukrajino pogreba ni udeleži noben od zahodnih voditeljev, izjema je bil le madžarski premier Viktor Orban.
        COMO - EU je zaradi ukrepov za varčevanje z energijo in diverzifikacijo dobav dobro pripravljena za primer popolne prekinitve dobave ruskega plina, je zagotovil evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni.
        KIJEV/BERLIN - Ukrajina je pripravljena presežke električne energije izvažati v Nemčijo in s tem podpreti prizadevanja največjega evropskega gospodarstva za odpravo odvisnosti od uvoza ruske energije, je dejal ukrajinski premier Denis Šmihal.
        PRAGA - V središču Prage se je zbralo okrog 70.000 ljudi, ki so protestirali proti vladi premierja Petra Fiale, češ da več pozornosti posveča vojni v Ukrajini kot lastnim državljanom. Izpostavljali so zlasti vse višjo inflacijo in cene energentov ter pozivali k odstopu vlade.
        VATIKAN - Papež Frančišek je presenetljivo razpustil vrhovni svet malteškega viteškega reda in izdal dekret glede nadaljnjih korakov njegove prenove.
        KARAČI - V novih poplavah v južni pakistanski provinci Sindh je umrlo več kot 50 ljudi. S tem je skupno število žrtev v tej državi, ki so jo prizadele najhujše poplave v več kot treh desetletjih, naraslo na 1265.
        CAPE CANAVERAL - Ameriška vesoljska agencija Nasa je zaradi uhajanja goriva znova preložila poskus izstrelitve rakete novega lunarnega programa Artemis.

NEDELJA, 4. septembra

        VATIKAN - Papež Frančišek je nekdanjega papeža Janeza Pavla I. razglasil za blaženega, s čimer se je ta pomaknil korak bliže svetništvu. Beatifikacija je potekala 44 let in en dan po maši ob začetku njegovega pontifikata, ki se je s 33 dnevi v zgodovino Cerkve zapisal kot eden najkrajših.
        BERLIN - Nemška vlada je napovedala sveženj v višini več kot 65 milijard evrov za pomoč prebivalcem pri spopadanju z naraščajočimi stroški energije in inflacijo. Med ukrepi so cenejše vozovnice za javni prevoz in nakazilo 300 oz. 200 evrov upokojencem ter študentom. Kancler Olaf Scholz je obljubil tudi regulacijo trga električne energije.
        BERLIN - Na obisku v Nemčiji je bil kot najvišji predstavnik Ukrajine od začetka vojne ukrajinski premier Denis Šmihal, ki sta ga sprejela tako kancler Olaf Scholz kot predsednik Frank-Walter Steinmeier.
        BERLIN - Izraelski predsednik Jicak Hercog je prispel na tridnevni obisk v Nemčijo, ki je bil posvečen predvsem obeležitvi 50. obletnice napada na izraelske športnike med olimpijskimi igrami v Münchnu leta 1972.
        SANTIAGO DE CHILE - Čilski volivci so na referendumu z veliko večino zavrnili novo ustavo, ki naj bi nadomestila sedanjo, ki izhaja še iz obdobja vojaške diktature Augusta Pinocheta. Na referendumu je predlog prejel le 38,1 odstotka podpore.
        EDMONTON - V bližini odročne staroselske skupnosti v kanadski provinci Saskatchewan je bilo v morilskem pohodu dveh napadalcev ubitih najmanj deset ljudi, še vsaj 15 pa jih je bilo ranjenih. Motiv za napad ni znan. Gre za enega najbolj smrtonosnih napadov v Kanadi doslej.

PONEDELJEK, 5. septembra

        LONDON - Nova vodja britanskih konservativcev je postala dosedanja zunanja ministrica Liz Truss, ki je v boju za nasledstvo Borisa Johnsona premagala nekdanjega finančnega ministra Rishija Sunaka. Naslednji dan jo je kraljica Elizabeta II. imenovala za novo britansko premierko.
        BRUSELJ/KIJEV - Ruski predsednik Vladimir Putin energijo uporablja kot orožje, je opozorila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in dodala, da mu ne bo uspelo. EU bo sicer Ukrajini namenila dodatnih 500 milijonov evrov pomoči, so sporočili po pridružitvenem svetu EU-Ukrajina, ki se ga je udeležil tudi ukrajinski premier Denis Šmihal.
        ZAPOROŽJE - Zadnji delujoči reaktor jedrske elektrarne v Zaporožju so zaradi požara po obstreljevanju odklopili iz omrežja, so sporočili iz ukrajinskega državnega operaterja Energoatom.
        BERLIN - Dve od zadnjih treh nemških jedrskih elektrarn še ne bodo ustavili konec tega leta, kot je bilo načrtovano, ampak bosta ostali v pripravljenosti še do sredine aprila 2023, je sporočil nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck.
        KOSOVSKA MITROVICA - Srbska premierka Ana Brnabić se je na prvem obisku na Kosovu zavzela za mir, stabilnost in strpnost, kar je po njenem mnenju edini način za obstanek Srbov na Kosovu. Zatrdila je, da je Beograd pripravljen na dialog s Prištino.
        MOSKVA - Sodišče v Moskvi je na 22 let zapora obsodilo nekdanjega uglednega novinarja Ivana Safronova, ker da je izdajal državne skrivnosti tuji obveščevalni službi. Sodišče je tudi razveljavilo dovoljenje časnika Nova Gazeta za tiskano izdajo, so sporočili iz tega vodilnega ruskega opozicijskega medija.
        MÜNCHEN - Nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier se je na spominski slovesnosti v imenu Nemčije opravičil svojcem žrtev terorističnega napada palestinske skupine na olimpijskih igrah v Münchnu leta 1972, v katerem je umrlo 11 članov izraelske olimpijske ekipe.
        PARIZ/NICA - V Parizu se je začelo sojenje osmim osumljencem v povezavi s terorističnim napadom 14. julija 2016 v Nici, ko je moški, ki ga je policija kasneje ustrelila, s tovornjakom zapeljal v množico in ubil 86 ljudi. Večini obtoženih, starih od 27 do 48 let, grozi zaporna kazen od petih do 20 let zapora.
        PEKING/KABUL - Kitajsko je prizadel močan potres z magnitudo 6,6, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 74 ljudi, nastala je tudi velika gmotna škoda. Epicenter je bil približno 43 kilometrov jugovzhodno od mesta Kangding v provinci Sečuan.

TOREK, 6. septembra

        ZAPOROŽJE - Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je po prvih preiskavah stanja v jedrski elektrarni v Zaporožju pozvala k vzpostavitvi varnega območja v njeni okolici. Generalni direktor agencije Rafael Grossi je v poročilu zapisal, da so razmere v nuklearki trenutno nevzdržne.
        NEW YORK/MOSKVA - Rusija je prisiljena kupovati vojaško opremo tudi od Severne Koreje, so poročali ameriški mediji. Moskva naj bi od Pjongjanga kupila več milijonov topovskih izstrelkov in raket.
        KIJEV - Od začetka ruske invazije na Ukrajino je bilo ubitih 50.150 ruskih vojakov, je sporočil generalštab ukrajinske vojske. Doslej jim je uspelo uničiti tudi 2077 ruskih tankov, 4484 oklepnih vozil, 236 letal in 207 helikopterjev.
        BRUSELJ - Evropska komisija je predlagala popolno zamrznitev izvajanja sporazuma o poenostavljenem izdajanju vizumov med EU in Rusijo.
        SARAJEVO - Turčija je pripravljena dati vse od sebe, da bi premagali probleme v BiH, je po srečanju s člani predsedstva BiH zagotovil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Zavzel se je tudi za konstruktivne parlamentarne volitve v BiH.
        SEUL - Južno Korejo je dosegel silovit tajfun, eden najmočnejših v zadnjem desetletju, zaradi katerega so umrlo najmanj deset ljudi. Poplavilo je več stavb, cest in druge infrastrukture, okrog 90.000 gospodinjstev pa je ostalo brez elektrike.

SREDA, 7. septembra

        BRUSELJ - Evropska komisija bo v luči naraščajočih cen elektrike predlagala uvedbo cenovne kapice za ruski plin, je napovedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Obenem je napovedala omejitev prihodkov podjetij, ki elektriko proizvajajo s tehnologijami, cenejšimi od plina.
        VLADIVOSTOK - Rusija energije ne uporablja kot orožje proti Evropi, je v govoru na gospodarskem forumu v Vladivostoku zatrdil ruski predsednik Vladimir Putin. Kot največjo grožnjo svetovnemu miru je izpostavil sankcije, s katerimi skuša Zahod oslabiti in izolirati Rusijo. Če se bo EU dejansko odločila za zamejitev cen nafte in plina, bo Rusija ustavila dobavo teh energentov, je zagrozil.
        BEOGRAD - Turčija je pripravljena nuditi podporo pri reševanju odnosov med Prištino in Beogradom, je po srečanju s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem napovedal turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Za energetsko krizo v Evropi pa je dejal, da je to posledica provokacij Zahoda proti Rusiji.
        BRUSELJ - Evropska komisija je predlagala nadaljnjih pet milijard evrov finančne pomoči Ukrajini v okviru obljubljenega devetmilijardnega reševalnega svežnja, o katerem so se voditelji EU dogovorili konec junija. Posojilo naj bi Ukrajini sredi ruske invazije pomagalo pri financiranju najnujnejših potreb.
        TEHERAN/DUNAJ - Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) je v poročilu podvomila v miroljubnost iranskega jedrskega programa; iranske zaloge obogatenega urana naj bi bile blizu ravni za proizvodnjo jedrskega orožja. Iran je dvome IAEA označil za neutemeljene.
        TAIPEI - Na obisk v Taipei je prispela delegacija francoskih poslancev. Gre za prvi obisk skupine parlamentarcev iz večje države članice EU na Tajvanu po izbruhu nedavnih napetosti s Kitajsko.
        TIRANA - Albanija je prekinila diplomatske vezi z Iranom, ker da je poleti izvedel obsežen kibernetski napad na državo, je sporočil albanski predsednik vlade Edi Rama. Po njegovih besedah namen napada sicer ni bil dosežen, škoda pa je bila minimalna.

ČETRTEK, 8. septembra

        ABERDEEN/LONDON - Po več kot 70 letih vladavine se je pri 96 letih poslovila britanska kraljica Elizabeta II. Bila je najdlje vladajoča britanska monarhinja in najstarejša monarhinja na svetu. Umrla je na dvorcu Balmoral na Škotskem. Nasledil jo je njen sin Charles, ki si je nadel ime Karel III. Njegov sin, princ William, pa je sedaj naslednji v vrsti za prestol.
        LONDON - Britanska premierka Liz Truss je ob smrti britanske kraljice Elizabete II. nagovorila državljane in izrazila globoko pretresenost in užaloščenost. Smrt kraljice je označila za "konec druge elizabetinske dobe", nagovor pa je končala s pozivom "naj Bog varuje kralja", Charlesa III. Na smrt britanske kraljice Elizabete II. so se kmalu po objavi novice o njeni smrti odzvali tudi številni svetovni politiki ter izrazili sožalje kraljevi družini in britanskemu narodu.
        KIJEV - Ukrajinske sile naj bi na območju Harkova zavzele več kot 20 krajev, ki so jih doslej zasedale ruske sile, je sporočil predstavnik ukrajinskih oboroženih sil Oleksij Gromov. Dodal je, da so ukrajinske enote napredovale globoko za sovražnikovo obrambno črto tudi na jugu države.
        KIJEV/BERLIN - Ameriški državni sekretar Antony Blinken je na nenapovedanem obisku v Kijevu ocenil, da ukrajinske sile dosegajo jasen in resničen napredek v boju proti Rusiji. State Department je ob tem napovedal, da bodo ZDA Ukrajini in 18 zaveznicam, med njimi Sloveniji, namenili skupno 2,2 milijarde dolarjev finančne pomoči. Obrambni minister ZDA Lloyd Austin pa je v Nemčiji napovedal še pomoč v vrednosti 675 milijonov dolarjev v obliki vojaške opreme.
        VILNIUS - Litva, Latvija, Estonija in Poljska so se dogovorile, da bodo najkasneje do 19. 9. uvedle omejitve pri vstopu ruskih državljanom z vizumi EU, so sporočili premierji štirih držav.
        ZAGREB - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je po srečanju s hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem zavzel za ozemeljsko celovitost Bosne in Hercegovine, Milanović pa je dejal, da po pogovoru s turškim kolegom vidi, da državi ne poznata dovolj stališč druga druge.
        ZAGREB - Hrvaška vlada je sprejela paket ukrepov za blažitev rasti cen, vreden 2,79 milijarde evrov. Za pol leta je omejila cene elektrike, plina in drv za ogrevanje ter znižala in omejila cene nekaterih živilskih izdelkov.
        FRANKFURT - Svet Evropske centralne banke (ECB) je drugič zapored dvignil glavne obrestne mere v območju z evrom, in sicer kar za 0,75 odstotne točke.

kk/ms/akt
© STA, 2022