Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 31. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

MOSKVA - Po dolgi bolezni je v torek pozno zvečer umrl nekdanji sovjetski voditelj in Nobelov nagrajenec za mir Mihail Sergejevič Gorbačov, ki je odigral ključno vlogo pri koncu hladne vojne. Iz številnih držav se vrstijo pokloni ob njegovi smrti, mnogi voditelji so ga označili za izjemnega državnika, borca za svobodo in mir. Odzval se je tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je družini preminulega državnika izrazil "najgloblje sožalje" in dejal, da je imel velik vpliv na svetovno zgodovino.

KIJEV/ZAPOROŽJE - Inšpekcijska ekipa Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) se je odpravila v jedrsko elektrarno Zaporožje, ki je trenutno pod ruskim nadzorom, je sporočil vodja agencije Rafael Grossi. Ob tem je poudaril, da je ekipa od obeh strani dobila vsa potrebna varnostna zagotovila. Ekipa 13 strokovnjakov IAEA pod vodstvom Grossija naj bi v oblegani nuklearki v Zaporožju ostala predvidoma do sobote. V Kijevu in Moskvi so obisk pozdravili, v Kijevu pa so ob tem misijo označili za najtežjo v zgodovini agencije.

KIJEV/MIKOLAJIV - Ukrajinske sile naj bi v okolici mesta Herson v istoimenski regiji na jugu države med nadaljevanjem protiofenzive uničile več poveljniških mest in skladišč streliva ruskih sil. Po podatkih južnega poveljstva ukrajinske vojske so v zadnjih 24 urah izvedli 16 zračnih napadov. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v svojem rednem video nagovoru sicer ni posebej omenil ukrajinske protiofenzive, vendar pa je dejal, da aktivni spopadi potekajo vzdolž skoraj celotne fronte na jugu, v regiji Harkov in v Donbasu.

BEOGRAD - Višje sodišče v Beogradu je določilo datum začetka sojenja štirim hrvaškim pilotom, ki jih obtožnica bremeni, da so 7. in 8. avgusta 1995 ukazali letalska napada na begunsko kolono na Petrovački cesti v BiH, pri čemer je umrlo 13 ljudi. Sojenje se bo začelo 14. oktobra, višje sodišče pa odločitve o tem, ali bo potekalo v odsotnosti obtožene četverice, še ni sprejelo. Zagreb obtožnico zavrača kot politično motiviran proces.

BAGDAD - Iraški predsednik Barham Saleh je v torek pozval k predčasnim volitvam za končanje politične krize, katere zadnji izraz so bili ponedeljkovi protesti privržencev vplivnega klerika Moktade al Sadra. Ti so namreč prerasli v spopade, ki so terjali več deset življenj. K predčasnim volitvam sicer že več mesecev poziva tudi sam al Sadr.

LOS ANGELES/JACKSON - Na jugozahodu ZDA se je v torek začel krepiti hud vročinski val, tamkajšnji meteorologi pa pričakujejo visoke temperature tudi v naslednjem tednu. Medtem je predsednik Joe Biden v zvezni državi Mississippi razglasil izredne razmere in odredil pomoč zaradi krize z vodo, ki je nastala, ko je po obilnem deževju tam odpovedala glavna vodna črpalka.

WASHINGTON - Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je med preiskavo svojega posestva na Floridi, ki jo je opravil zvezni preiskovalni urad FBI, domnevno skril nekatere dokumente. Kot je zapisalo ameriško ministrstvo za pravosodje, vse kaže, da je Trump na ta način želel ovirati preiskavo, saj je agentom FBI med drugim izrecno prepovedal preiskavo skladišča, kjer naj bi bili skriti nekateri od tajnih dokumentov.

BRATISLAVA/HELSINKI - Slovaška, ki v luči vojne v Ukrajini krepi svoje obrambne zmogljivosti, je s finskim podjetjem Patria v torek sklenila pogodbo o nakupu 76 oklepnih vozil AMVxp 8x8 v vrednosti 447 milijonov evrov, so sporočili iz podjetja. Dobava osemkolesnih bojnih vozil v treh različicah se bo predvidoma začela septembra 2023 in se nadaljevala do leta 2027.

RIGA - Latvija je začela graditi ograjo na zunanji meji EU z Belorusijo, je v torek potrdilo latvijsko notranje ministrstvo. Kot je navedlo, je ob meji načrtovana infrastruktura na odseku skoraj 150 kilometrov. Vključevala naj bi tudi patruljne poti, kontrolne stolpe, mostove in druge objekte. Gradnja varnostne ograje na meji naj bi bila končana do konca februarja 2024, celotna obmejna infrastruktura pa do konca junija 2024.

KOEBENHAVN - Sedem držav ob Baltskem morju je v torek sklenilo dogovor, da bodo do leta 2030 povečale moč vetrne energije na morju na 20 gigavatov. S tem bodo proizvodnjo povečale za sedemkrat, so sporočile podpisnice. Dogovor sodi v niz ukrepov, s katerimi se evropske države poskušajo umakniti proč od ruskega plina.

LJUBLJANA/BRUSELJ - Skladišča plina v EU so po podatkih združenja sistemskih operaterjev plinske infrastrukture v EU napolnjena 80,2-odstotno. To pomeni, da je napolnjenost skladišč več kot dva meseca pred rokom presegla osnovni cilj uredbe EU o skladiščenju plina, ki so jo države potrdile konec junija, veljati pa je začela v začetku avgusta.

LONDON - Mineva 25 let od tragične smrti valižanske princese Diane. Nekdaj najbolj priljubljena članica britanske kraljeve družine, nekdanja žena princa Charlesa in mati princev Williama in Harryja, je umrla v prometni nesreči v Parizu 31. avgusta 1997.

STOCKHOLM - Pliskavka, ki so jo junija našli nasedlo na švedski obali, je umrla zaradi ptičje gripe, je ugotovil švedski državni veterinarski inštitut. Gre za prvi primer okužbe pliskavke, delfinu podobnega morskega sesalca, s tem virusom, opozarjajo na inštitutu.

lkr/tib/msc/mc/lkr
© STA, 2022