Pregled - šport, 29. 8. (ponedeljek)

Ljubljana, 29. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v ponedeljek, 29. avgusta.

KÖLN - Selektor slovenske košarkarske reprezentance Aleksander Sekulić je tri dni pred začetkom 41. evropskega prvenstva določil dvanajsterico igralcev, ki bo v Kölnu ter Berlinu branila zlato medaljo iz Istanbula 2017. Kot zadnja sta izpadla Gregor Hrovat in Jakob Čebašek. Reprezentanco tako sestavljajo Goran Dragić, Žiga Samar, Luka Rupnik, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Edo Murić, Mike Tobey, Jaka Blažič, Žiga Dimec, Zoran Dragić, Vlatko Čančar in Luka Dončić. Slovenija bo na prizorišče predtekmovalne skupine B v Köln prispela danes popoldan, prvi trening pa bo opravila v torek. Uvodna preizkušnjo na EP jo čaka v četrtek ob 17.15 proti Litvi. V skupini B so še Madžarska, BiH, Nemčija in Francija.

NEW YORK - Slovenska teniška igralka Tamara Zidanšek je izpadla v prvem krogu odprtega prvenstva ZDA, potem ko jo je s 5:7, 7:6, 6:4 premagala domačinka Elizabeth Mandlik. Dvoboj je trajal dve uri in 43 minut. Za Konjičanko je bil to 16. poraz v sezoni, zabeležila pa je deset zmag. V prvem krogu med posameznicami nastop čaka še Kajo Juvan, ki se bo jutri pomerila proti Španki Cristini Bucsa. Ponoči pa bo na igrišča v New Yorku stopil tudi Aljaž Bedene, ki ga čaka dvoboj proti Pedru Cachinu iz Argentine.

SPLIT - Slovenska vaterpolska reprezentanca je v uvodnem nastopu na evropskem prvenstvu v Splitu v skupini D izgubila z branilci naslova Madžari s 7:23. Za Slovenijo je tri gole dosegel Benjamin Popović, Jaša Kadivec 2, Aljaž Troppan in kapetan Martin Puš pa po enega. Ključna tekma za slovensko vrsto bo na sporedu v sredo ob 9. uri, ko bo tekmec Izrael. Gre za tekmo, ki bo odločala o tretjem mestu in s tem o uvrstitvi v osmino finala. Izrael je na današnji prvi tekmi skupine D izgubil s Srbijo s 3:18.

LARNAKA - Slovenska strelska reprezentanca v trapu je končala nastope na letošnjem evropskem prvenstvu v Larnaki. Za slovo od Cipra je moška reprezentanca na ekipni tekmi zadela 202 leteče tarče in osvojila 13. mesto, kar je bilo premalo za preboj v finalni del. Od treh slovenskih strelcev je bil na današnji ekipni tekmi najbolj natančen Denis Vatovec, ki je v treh serijah zadel 69 od možnih 75 glinastih golobov. Boštjan Maček je zadel 68, Tadej Kostanjevec pa 65 letečih tarč. Slovenska reprezentanca v trapu bo med 19. septembrom in 12. oktobrom nastopila še na svetovnem prvenstvu v hrvaškem Osijeku.

AMSTERDAM - Slovenski kolesar Jan Tratnik bo kariero nadaljeval pri ekipi Jumbo Visma, kjer se bo pridružil slovenskemu asu Primožu Rogliču. Pogodbo je podpisal do leta 2024, so sporočili iz nizozemske ekipe na njihovi uradni spletni strani.

NEW YORK - Romunska teniška zvezdnica Simona Halep je izpadla v prvem krogu odprtega prvenstva ZDA. Od tridesetletnice je bila boljša deset let mlajša Ukrajinka Daria Snigur, ki je po uri in 42 slavila s 6:2, 0:6, 6:4. Napredovala sta oba finalista posamičnega turnirja na OP Francije, Američanka Coco Gauff v ženski in Norvežan Casper Ruud v moški konkurenci. Ruski teniški zvezdnik Danil Medvedjev je prav tako napredoval brez težav. S 6:2, 6:4, 6:0 je ugnal Američana Stefana Kozlova. V drugem krogu se bo branilec naslova in prvi igralec lestvice ATP pomeril s Francozom Arthurjem Rinderknechom.

NEW YORK - Poljakinja Iga Swiatek tudi na današnji teniški lestvici WTA ostaja trdno zasidrana na prvem mestu, med prvo peterico ni sprememb. Edini Slovenki med prvimi sto igralkami na svetu sta Kaja Juvan in Tamara Zidanšek, ki sta nekaj pridobili, Juvanova dve mesti, in je trenutno 68. igralka sveta, Zidanškova pa eno mesto za 81. pozicijo na lestvici.

NEW YORK - Ruski teniški igralec Danil Medvedjev na današnji lestvici ATP ostaja prvi igralec sveta. Drugi je še vedno Nemec Alexander Zverev. Najboljši slovenski igralec Aljaž Bedene, ki ga v ponedeljek v New Yorku čaka uvodni dvoboj na odprtem prvenstvu ZDA, njegovem zadnjem turnirju za grand slam, je pridobil 27. mest in je trenutno na 320. mestu lestvice.

alz/ag/ad/am/xd/zzb/alz
© STA, 2022