Pregled - Slovenija, 29. 8. (ponedeljek)

Ljubljana, 29. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 29. avgusta.

LJUBLJANA - Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja v današnjem nadaljevanju pogajanj še niso dosegli dogovora. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik ob predlogih, ki sta ju predstavili pogajalski skupini, ocenjuje, da bodo dogovor težko sklenili kmalu. Po vladnem predlogu bi se za vse javne uslužbence vrednost plačnih razredov za štiri odstotke dvignila s 1. septembrom. V konfederaciji sindikatov javnega sektorja predlagajo, da bi bila uskladitev vrednosti plačnih razredov s 1. septembrom šestodstotna. Sredstva, ki jih je vlada predvidela za odpravo plačnih nesorazmerij, pa ocenjujejo kot premajhna. Po predlogu druge pogajalske skupine bi javnim uslužbencem, ki od leta 2018 niso bili deležni plačnih dvigov, plače povišali za tri plačne razrede. Morebitna razlika do dejanske inflacije pa bi bila nato poračunana z uskladitvijo vrednosti plačnih razredov. Pogajanja bodo nadaljevali čez teden dni.

LJUBLJANA/BLED - Pri predsedniku vlade Golobu so se na temo energetske krize sestali vodje političnih strank ter predstavniki stroke in energetskih podjetij. Srečanje je po Golobovih besedah pokazalo enotnost v zavedanju, da je sodelovanje nujno. Glavni izziv so po njegovih besedah nedelujoči energetski trgi, kjer se brez likvidnosti dvigujejo cene, zato bi bila potrebna regulacija Evropske komisije. Izredni poseg na energetski trg v EU in njegove strukturne spremembe je v uvodnem nagovoru na Blejskem strateškem forumu sicer (BSF) napovedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Nekaj predlogov za dopolnitev predlaganih ukrepov v času draginje so predstavili tudi v opoziciji. Predsednik SDS Janez Janša je prav tako opozoril na neustrezno formulo določanja veleprodajne cene elektrike v uniji.

BLED - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob odprtju 17. Blejskega strateškega foruma preko videopovezave pozval k nadaljnji podpori Ukrajini v boju proti Rusiji. Po koncu nagovora je požel stoječe ovacije. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je ob tem na Bledu opozorila, da se v Ukrajini bije tudi boj za demokracijo. Predsednik Borut Pahor je ob odprtju opozoril pred novimi delitvami v Evropi zaradi vojne v Ukrajini ter menil, da bi morala EU storiti več, da pridobi Zahodni Balkan na svojo stran. Premier Robert Golob je ob tem izpostavil predvsem vprašanje energetske krize. Zunanja ministrica Tanja Fajon pa je poudarila pomen enotnosti in solidarnosti držav pri odzivanju na skupne izzive.

BLED - Premier Robert Golob je ob robu blejskega foruma na delovnem kosilu gostil predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Izmenjala sta poglede na aktualna vprašanja v EU ter največ pozornosti namenila aktualnim razmeram na trgu z električno energijo. Prostovoljno varčevanje s plinom in solidarnost bosta v prihajajočih mesecih ključnega pomena, sta se strinjala. Poudarila sta, da mora EU ohraniti ambicioznost pri diverzifikaciji energetske oskrbe in zelenem prehodu. Von der Leynova se je sestala tudi s predsednikom Borutom Pahorjem.

BLED - Premier Robert Golob se je pred začetkom BSF sestal s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem. Govorila sta o usklajevanju sporazuma za solidarnostno oskrbo s plinom, Golob pa se je tudi zahvalil Hrvaški za pomoč ob nedavnih požarih v Sloveniji. To je bilo prvo dvostransko srečanje premierjev Slovenije in Hrvaške od menjave vlade v Ljubljani.

LJUBLJANA - V nedeljo so v Sloveniji ob 405 PCR-testih in 1560 hitrih antigenskih testih potrdili 375 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v nedeljo zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 75 bolnikov, na intenzivni negi pa 11. Od vključno petka je umrlo 11 bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo.

LJUBLJANA/KRANJ/ILIRSKA BISTRICA/MARIBOR - V lekarnah je od danes možno prevzeti hitre teste za samotestiranje na novi koronavirus v šolstvu. Vsak učenec, dijak in študent je upravičen do 10 brezplačnih testov. Iz Lekarne Ljubljana so sporočili, da so dopoldne zato beležili povečano zanimanje za prevzem hitrih testov. Do 13. ure so posamezne enote izdale od 200 do 500 testov, odvisno od velikosti in lokacije enote. Še večje zanimanje pričakujejo v popoldanskem času. Ob tem so zagotovili, da imajo vse njihove enote za zdaj na zalogi dovolj hitrih testov.

LJUBLJANA - Septembra bo začel veljati nov zakon, ki omogoča enostavnejšo in hitrejšo pot do nadomestila preživnine v primerih, ko se ta otrokom ne izplačuje, je napovedal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Simon Maljevac. Nova zakonodaja terjanje neizplačanih preživnin namreč prelaga na preživninski sklad. Na ministrstvu menijo, da bo nova zakonodaja pomembno prispevala k socialni varnosti otrok.

LJUBLJANA - Ministrstvo za notranje zadeve je objavilo posebni javni natečaj za položaj generalnega direktorja policije, ki ga trenutno kot vršilec dolžnosti zaseda Boštjan Lindav. Kandidati se lahko na natečaj prijavijo do 6. septembra. Kateri kandidati izpolnjujejo pogoje in so po svoji strokovni usposobljenosti primerni za ta položaj, bo ugotavljala posebna natečajna komisija, ki jo imenuje Uradniški svet. Izbrani kandidat bo imenovan za dobo petih let.

LJUBLJANA - Vlada Roberta Goloba v politično jesen vstopa z najvišjo politično podporo doslej, med strankami pa primat vse bolj izrazito prevzemata dve največji stranki - Gibanje Svoboda in opozicijska SDS, kaže avgustovska anketa, ki jo je za POP TV opravila Mediana. Aktualno ministrsko ekipo podpira 58,4 odstotka vprašanih, 26,7 odstotka ji nasprotuje. Najbolj cenjen politik meseca avgusta je v anketi premier Robert Golob, sledita predsednik Borut Pahor in zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan.

LJUBLJANA - V 87. letu starosti je po hudi bolezni umrl nekdanji poslanec Ivo Hvalica, poročajo mediji. Bil je poslanec v prvih dveh sklicih državnega zbora in je pomembno zaznamoval slovensko politiko v prvih letih samostojnosti. Sožalje svojcem je izrekel tudi predsednik republike Borut Pahor, poslanci pa se mu bodo z minuto molka poklonili v sredo.

LJUBLJANA - Kandidaturo za predsednika republike je napovedal tudi Franci Kindlhofer. Kot navaja, ni član nobene politične stranke, je zagovornik "levo-sredinske politične usmeritve Jožeta Pučnika". V predsedniško tekmo se namerava podati kot neodvisen kandidat s podpisi volivcev, zbirati jih bo začel prihodnji teden.

LJUBLJANA - Parlamentarni odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide je podprl predlog zakona, po katerem bodo najranljivejši prebivalci prejeli enkratni energetski dodatek za lažje soočanje z rastjo cen energentov. Predlog zakona je podprlo 10 članov odbora, nihče ni glasoval proti. V koaliciji so pozdravili hitro ukrepanje vlade, medtem ko so v opoziciji opozorili, da predlagani zakon ne zaobjema vseh, ki so pomoči potrebni. Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan je pojasnil, da je glavni kriterij za upravičenost do dodatka dohodek gospodinjstva, tako da bodo do pomoči upravičeni vsi, ki živijo v gospodinjstvih, ki ne prejemajo minimalnega dohodka. Bodo pa morali tisti, ki niso na seznamih prejemnikov socialne pomoči in varstvenega dodatka, za dodatek zaprositi.

LJUBLJANA - Usoda digitalnih izobraževanj za starejše bo znana čez kakšen teden dni. Izobraževanja so ustavljena le začasno, do razjasnitve morebitnih nepravilnosti pri samem izboru izvajalcev in izvedbi izobraževanj, je po sestanku s predstavniki upokojencev povedala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh. Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik pa je dejal, naj bo denar za bone za vse, ali pa naj se ti umaknejo.

KOPER - V slovenski Istri so začeli sproščati ukrepe varčevanja s pitno vodo. Kot je povedal direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj, je odslej ponovno dovoljena tako posebna kot nenujna uporaba vode. Poudaril je sicer, da količine vode še vedno niso zadostne, da bi jo lahko brezglavo trošili. V torek se bodo končali tudi prevozi vode s cisternami s Planinskega polja v Istro.

OBREŽJE - Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je na srečanju s hrvaškim kolegom Davorjem Božinovićem poudarila, da Slovenija absolutno podpira vstop Hrvaške v schengenski prostor. Po oceni Božinovića je vstop v interesu obeh držav. Glede migracij sta izpostavila pomen medsebojnega sodelovanja. Tako Hrvaška kot Slovenija namreč letos beležita povečano število ilegalnih prehodov meje glede na leti 2020 in 2021.

LJUBLJANA - V sklopu Ljubljana Festivala je v Cankarjevem domu nastopil Tajski filharmonični orkester pod taktirko glavnega dirigenta Alfonsa Scarana. Pridružil se mu je madžarski violinist Kristof Barati. Kot so zapisali pri Festivalu Ljubljana, je prvi tajski profesionalni orkester v 15 letih delovanja postal mednarodna senzacija.

NOVA GORICA - V Novi Gorici se je začela sedma edicija knjižnega festivala in sejma Mesto knjige, največjega literarnega dogodka na Primorskem. Ob letošnji 100. obletnici pohoda na Rim in vzpona fašizma bosta tematsko posvečena tiraniji - od učenja iz preteklosti do iskanja orodij za spopadanje z zatiranjem danes.

HERCEG NOVI - Prvenec Jezdeca režiserja Dominika Menceja je prejel nagrado žirije Federacije filmskih kritikov Evrope in Mediterana (Fedeora) na 35. filmskem festivalu Herceg Novi, ki je potekal med 22. in 28. avgustom. Žirija mu je podelila nagrado za avtentičen in močan izraz, skozi katerega prikazuje realnost regije.

gm/tv/gm
© STA, 2022