Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 28. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

OKLAHOMA CITY - Slovenska kajakašica na mirnih vodah, Anja Osterman, je tekmovalno sezono 2022 sklenila v šampionskem slogu z zmago med kajakašicami na posebnem tekmovanju v sprintu na mirnih vodah, ki so ga pripravili na reki Oklahoma v Oklahoma Cityju v ZDA. Drugo leto po vrsti je Oklahoma gostila super pokal v sprintu na mirnih vodah, na katerem so imeli pravico nastopa le najboljši tekmovalci in tekmovalke, ki so prejeli posebno vabilo organizatorjev. V nočnem finalu pod žarometi je bila najhitrejša na 350 metrov in v cilj priveslala 77 stotink hitreje od Poljakinje Anne Pulawske, ki je slavila na nedavnem evropskem prvenstvu v Münchnu.

PAU - Slovenska kanuista Luka Božič in Benjamin Savšek sta se prebila v finale svetovnega pokala v slalomu na divjih vodah v Pauju v Franciji. Božič je v polfinalu, kljub dotiku in dvema kazenskima sekundama pribitka, osvojil četrto mesto. Savšek je opravil z brzicami sicer brez napake, a je z zaostankom 2,28 sekunde zasedel osmo mesto polfinala. Najhitrejši v polfinalu je bil Slovak Matej Benuš. Naboljša slovenska kanuista, Božič in Savšek, sta skupaj na vrhu točkovanja za svetovni pokal. Tretji slovenski polfinalist Anže Berčič je izpustil kar dvoje vratc in pristal na repu uvrščenih, na 30. mestu. Slovenke so ostale brez finala. Eva Alina Hočevar je osvojila 11. mesto, Alja Kozorog je bila 20., Lea Novak 27.

PORTOROŽ - Slovenska jadralca Karlo Hmeljak in Vid Jeranko sta postala evropska prvaka v jadranju v razredu seascape 18 na odprtem evropskem prvenstvu, ki se je v soboto končalo v Portorožu. V štirih dneh jadranja v idealnih pogojih je organizatorju, Jadralnemu klubu Pirat Portorož ob podpori Marine Portorož, uspelo izpeljati celoten program odprtega evropskega prvenstva za razred seascape 18. Jadralo je 26 posadk iz petih držav, najuspešnejša pa je bila prav domača posadka Jeranko - Hmeljak z jadrnico Forca. Portorož je letos EP v tem razredu gostil že tretjič.

LJUBLJANA - Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo po zmagi proti Kamerunu v prvem krogu skupinskega dela svetovnega prvenstva tokrat pred precej težjo nalogo. Varovanci romunskega stratega Gheorgheja Cretuja se bodo drevi ob 20.30 v Stožicah pomerili s Francijo. Francoski odbojkarji so v prvem krogu v petek ugnali Nemčijo s 3:0 v nizih in skupaj s Slovenijo zasedajo vrh lestvice v skupini D. Slovenijo sicer nato v tretjem krogu v torek čaka še dvoboj z Nemčijo, ki se bo danes v drugem krogu pomerila s Kamerunom.

KÖLN - Slovensko košarkarsko reprezentanco danes ob 15. uri čaka še drugi nastop v drugem delu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023. V Münchnu ji bo nasproti stala izbrana vrsta Nemčije, s katero se bo deset dni kasneje srečala tudi v skupinskem delu evropskega prvenstva v Kölnu. Slovenija je v četrtek v Celju suvereno premagala Estonijo, za uvrstitev na SP naslednje leto v Aziji pa na preostalih petih tekmah drugega dela kvalifikacij potrebuje še vsaj dve zmagi. Za selektorja Aleksandra Sekulića bo to hkrati zadnji test pred začetkom eurobasketa - Slovenija se bo v četrtek ob 17.15 pomerila z Litvo, po katerem bo določil dvanajsterico igralcev, ki bodo zastopali barve Slovenije na EP.

MADRID - Na kolesarski dirki po Španiji bo danes na sporedu 171,4 km dolga deveta etapa od Villaviciose do Les Praeresa. Gre za novo razgibano in zahtevno traso v Asturiji, kjer bo pred prostim ponedeljkom kolesarje za konec pričakala še stena zaključnega vzpona. Ta je dolg štiri kilometre, povprečni naklon pa znaša nekaj manj kot 13 odstotkov, a vsebuje nekaj odsekov, na katerih se cesta pokonci postavi tudi z več kot 20 odstotki. Rdečo majico vodilnega nosi Belgijec Remco Evenepoel, ki ima po zaslugi odlične predstave v šesti etapi 28 sekund naskoka pred Špancem Enricom Masom. Tretji je v skupnem seštevku Primož Roglič. Slovenski as zaostaja 1:01 minute.

RENNES - Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar bo po mesecu dni znova na startu dirke svetovne serije. Triindvajsetletnik bo nastopil na bretonski klasiki v okolici Plouayja, družbo pa mu bodo delali še trije rojaki, in sicer Luka Mezgec, Jan Tratnik in Matevž Govekar. Slovenski zvezdnik je v tej sezoni zabeležil 13 zmag, na poti do 14. pa mu bodo na razgibani in zelo dolgi trasi nasproti stali Belgijec Wout Van Aert, Avstralec Michael Matthews, Danec Magnus Cort, Francozi David Gaudu, Valentin Madouas in Benoit Cosnefroy ter Ekvadorec Jhonatan Narvaez in številni drugi.

LES GETS - Svetovno prvenstvo v gorskem kolesarstvu se bo danes v francoskem Les Getsu končalo s preizkušnjami v krosu. Med člansko konkurenco v olimpijskem krosu bo Slovenija imela dva predstavnika, v ženski bo od 13. ure dalje nastopila Tanja Žakelj, v moški s startom ob 15.15 pa Rok Naglič. Od Slovencev bodo zadnji dan na startu še Vita Movrin med mlajšimi članicami ter Jakob Klemenčič in Matjaž Lozar med mlajšimi člani.

CHARLOTTE - Adrian Mannarino je zmagovalec moškega teniškega turnirja ATP v Winston-Salemu v ameriški zvezni državi Severna Karolina z nagradnim skladom 731.935 dolarjev. Štiriintridesetletni Francoz je v finalu premagal Lasla Đereja iz Srbije z 2:0 v nizih, s 7:6, 6:4. Mannarino je prišel do svoje druge turnirske zmage, prve na trdi podlagi. Turnir v Winston-Salemu je bil pripravljalni turnir pred odprtim prvenstvom Združenih držav Amerike, zadnjim turnirjem za grand slam v sezoni, ki se bo začel v ponedeljek v New Yorku.

am/zza/alz/ad/lr/zzb/am
© STA, 2022