Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 28. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

PRIŠTINA/BEOGRAD/BRUSELJ - Potem ko je visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell v soboto zvečer na Twitterju objavil, da sta Kosovo in Srbija uspela doseči dogovor o prehajanju meja z osebnimi izkaznicami, so doseženi kompromis potrdili tudi v Prištini in Beogradu. Kosovski premier Albin Kurti je na Twitterju zapisal, da bodo lahko državljani Kosova odslej v Srbijo potovali svobodno kot enakopravni. Kot je dodal, gre za pravično rešitev, utemeljeno na recipročnosti. V Beogradu je dogovor pozdravil vodja urada za Kosovo Petar Petković. Izpostavil je, da jim je uspelo zagotoviti mir in stabilnost na ozemlju Kosova, obenem pa ohraniti prisotnost srbske države na Kosovu.

ROTTERDAM - V skupino ljudi, ki so se v manjšem kraju kakih 30 kilometrov od Rotterdama na Nizozemskem udeležili ulične zabave, je v soboto zvečer zapeljal tovornjak. Pri tem je bilo po zadnjih podatkih policije ubitih šest ljudi, še sedem je bilo ranjenih. 46-letni voznik španskega tovornjaka jo je odnesel brez poškodb, po dogodku pa ga je pridržala policija. Preiskujejo ga zaradi povzročitve nesreče s smrtnim izidom. V njegovi krvi sicer niso našli sledi alkohola.

ISLAMABAD - Silovite poplave še naprej pustošijo v Pakistanu, od začetka monsunskega deževja v juniju pa so zahtevale že 1033 življenj, je sporočila nacionalna agencija za obvladovanje nesreč. Samo v zadnjih 24 urah naj bi umrlo 119 ljudi. Skupno so poplave prizadele okoli 33 milijonov prebivalcev, zaradi česar so v državi že v petek razglasili izredne razmere. Oblasti v provinci Sindh na jugu države se medtem pripravljajo na nove poplave, saj je gladina rek na severu Pakistana bistveno narasla.

WASHINGTON/PEKING/TAIPEI - Ameriški vojaški križarki sta prečkali tajvansko ožino. Gre za prvi tovrsten tranzit po obisku predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu, po katerem je Kitajska na območju okoli otoka izvedla najobsežnejše vojaške vaje doslej. Kot je sporočila sedma flota ameriške mornarice, gre za rutinski tranzit po koridorju, ki ni del ozemeljskih voda, in je v skladu z mednarodnim pravom. Kitajska vojska je medtem zatrdila, da ameriški ladji ves čas budno spremlja in se bo odzvala na morebitne provokacije.

TRIPOLI - Libijsko prestolnico Tripoli je v soboto po dolgem zatišju znova pretreslo krvavo nasilje. V spopadih med rivalskima političnima frakcijama je bilo ubitih najmanj 23 ljudi, 140 je bilo ranjenih, je sporočilo libijsko ministrstvo za zdravje. Združeni narodi so pozvali k takojšnji ustavitvi sovražnosti.

ZAGREB - Potem ko so na Hrvaškem v soboto pridržali pet oseb zaradi suma zlorabe in pranja denarja ter oškodovanja podjetja Ina, naj bi se danes nadaljevala zaslišanja pridržanih, tožilstvo pa bo nato odločilo, ali bo zanje zahtevalo preiskovalni pripor. Osumljenim, med katerimi so direktor oddelka Ine za naravni plin ter lastnika podjetja OMS upravljanje, naj bi po poročanju medijev, ki navajajo vire blizu preiskavi, blokirali okoli 800 milijonov kun oziroma več kot 106 milijonov evrov, škoda, ki so jo povzročili, pa naj bi bila še višja.

LONDON - Britanska gospodinjstva čaka dramatična in katastrofična zima, je ta teden opozoril izvršni direktor za stranke pri energetskem velikanu EDF Philippe Commaret. Kot je dejal, bi bila lahko zaradi naraščajočih cen plina že januarja v energetski revščini polovica gospodinjstev na Otoku.

BERLIN - Nemški letalski prevoznik Eurowings, ki je del skupine Lufthansa, beleži močno rast povpraševanja, zato bo od septembra okrepil ponudbo letov. V podjetju izpostavljajo, da se sektor po pandemiji covida-19 počasi vrača v normalo.

BERLIN - Nemški kmetje so letos doslej na splošno zabeležili nekaj več pridelka. Skupaj so po prvih ocenah poželi okoli 43 milijonov ton žita, kar je dva odstotka več kot lani, a pod povprečjem zadnjih let. Pridelek je sicer zaradi suše slabše kakovosti. V tej luči jih skrbi tudi pričakovana žetev koruze, je ta teden v Berlinu sporočila Nemška zveza kmetov.

jav/vpu/rpe/mrn/zc/jav
© STA, 2022