Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 27. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - Razmere v ukrajinski jedrski elektrarni v Zaporožju ostajajo zelo tvegane in nevarne, je v petek zvečer opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ter znova pozval, naj nuklearko pregleda skupina mednarodnih strokovnjakov in naj se ruske enote, ki so jo zasedle, umaknejo. Največjo jedrsko elektrarno v Evropi so v četrtek zaradi poškodbe daljnovodov odklopili iz ukrajinskega električnega omrežja. Ukrajinske oblasti so v petek zvečer potrdile, da je bilo napajanje obeh reaktorjev ponovno vzpostavljeno.

DONECK - Ruska vojska je v zadnjih dneh okrepila napade na vzhodu Ukrajine, je sporočilo britansko obrambno ministrstvo, ki se sklicuje na podatke obveščevalnih služb. Ruske enote naj bi s tem skušale ukrajinskim silam otežiti ukrajinsko protiofenzivo na jugu države, ki jo napoveduje Kijev.

BUDIMPEŠTA - Madžarska vlada je v petek napovedala, da bodo v sodelovanju z ruskim jedrskim operaterjem Rosatom v nuklearki Paks v prihodnjih tednih začeli graditi dva nova jedrska reaktorja. Zunanji minister Peter Szijjarto je napovedal, da bi lahko začela obratovati do leta 2030. Kot je dodal, naj bi s tem zagotovili dolgoročno varnost oskrbe z energijo in zaščitili Madžare pred ekstremnimi nihanji cen. Dogovor o razširitvi nuklearke Paks z dvema reaktorjema sta Rusija in Madžarska sklenili leta 2014.

VARŠAVA - Poljska bo od Južne Koreje kupila skoraj 400 tankov in samohodnih oklepnih havbic, je sporočil poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak. Posel sta državi sklenili julija in je po pisanju južnokorejskih medijev vreden več milijard evrov. Prve tanke bo Poljska prejela že letos in bodo nadomestili orožje, ki ga je država podarila Ukrajini.

ATENE - Grški premier Kiriakos Micotakis je v petek v parlamentu zavrnil pozive opozicije, naj zaradi prisluškovalne afere, ki pretresa vlado, odstopi. Ponovil je, da o prisluškovanju ni vedel ničesar, a priznal, da je bil nadzor obveščevalne službe nad evropskim poslancem in vodjo grških opozicijskih socialistov Nikosom Andrulakisom napaka. Pri tem je zanikal, da bi ga nadzorovali s programsko opremo Predator, ki je grška država po njegovih besedah nikoli ni kupila ali uporabljala.

HELSINKI - Finska vlada je v luči energetske krize državljane pozvala, naj to zimo manj časa preživijo v savnah. Gre za eno od sporočil državne kampanje Ena stopinja manj, s katero bo Finska poskušala ublažiti vpliv energetske krize zaradi vojne v Ukrajini. Kampanja se bo začela 10. oktobra. Poleg varčevanja pri ogrevanju, prhanju in savnanju Fince spodbuja tudi k počasnejši vožnji in manjši uporabi elektronskih naprav za razvedrilo.

ZAGREB - Hrvaška policija je v sodelovanju z uradom za preprečevanje korupcije in organiziranega kriminala (Uskok) pridržala več oseb zaradi suma zlorabe in pranja denarja ter oškodovanja podjetja Ina, razkriva hrvaški časnik Jutarnji list. Ino naj bi oškodovali za več kot sto milijonov kun, med osumljenimi pa je tudi eden od direktorjev podjetja.

PARIZ - Francoski hotelirji si letošnje poletje manejo roke. Turisti se vračajo, ob velikem povpraševanju pa so cene sob medletno porasle za petino, v Parizu celo za 35 odstotkov, je sporočila gospodarska organizacija MKG. K množični zasedenosti hotelov so prispevali tudi Američani, ki na račun šibkega evra trenutno po Evropi potujejo ceneje.

MÜNCHEN - Inflacija v Nemčiji je pobrala prihranke, ki so jih Nemci ustvarili med pandemijo covida-19, je objavil münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo. Gospodinjstva v Nemčiji so med aprilom 2020 in marcem 2021, ko je bilo javno življenje zaradi covida-19 omejeno, privarčevala okoli 70 milijard evrov več kot v običajnih letih, je pojasnil Timo Wollmershäuser iz Ifa.

HAMBURG - Nemčija je v teh dneh kot prva na svetu slovesno namenila 100 kilometrov železniške proge med mesti Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde in Buxtehude blizu Hamburga samo še vlakom na vodikov pogon. S tem je naredila pomemben korak v smer zelenega prometa. Flota 14 vlakov na vodikov pogon, ki jih je nemški deželi Spodnja Saška zagotovil francoski industrijski velikan Alstom, je zamenjala dizelske lokomotive.

vb/vb
© STA, 2022