Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 26. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

ZAPOROŽJE - Evropa se je v četrtek, ko so ukrajinsko jedrsko elektrarno v Zaporožju, ki je pod ruskim nadzorom, po poškodbi daljnovodov odklopili iz ukrajinskega električnega omrežja, soočila z možnostjo jedrske katastrofe, je opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Jedrsko elektrarno Zaporožje so v četrtek odklopili iz ukrajinskega električnega omrežja, potem ko je požar poškodoval daljnovode.

MOSKVA/LONDON - Medtem ko v Evropi stroški energentov skokovito naraščajo, Rusija sežiga velike količine zemeljskega plina, je pokazala analiza, ki jo je pridobil britanski BBC. Po oceni strokovnjakov gre za plin, prvotno namenjen izvozu v Nemčijo. Analiza družbe Rystad Energy je pokazala, da ruska elektrarna v bližini meje s Finsko dnevno sežge okoli 4,34 milijona kubičnih metrov plina, vrednega približno 10 milijonov dolarjev (okoli 10 milijonov evrov).

KIJEV - Mestne oblasti v Kijevu so se odločile za spremembo imen 95 ulic in trgov, ki so bili doslej poimenovani z ruskimi ali sovjetskimi imeni, je sporočil župan Vitalij Kličko. Kot je dejal, gre za pomemben korak pri preprečevanju manipulacij Rusije in poskusov reinterpretacije ukrajinske zgodovine. Ulicam v ukrajinski prestolnici, poimenovanim po ruskih pisateljih, kot so Aleksander Puškin, Lev Tolstoj, Anton Čehov, Ivan Turgenjev in Mihail Lermontov, so spremenili imena.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek na predvolilnem shodu demokratske stranke v Rockvillu v zvezni državi Maryland novembrske kongresne volitve označil za življenjsko pomembne za državo in ostro napadel republikance. Volivce je pozval, naj se udeležijo volitev, da bi premagali polfašizem republikanske stranke in rešili demokracijo

WASHINGTON - Ameriški sodnik je v četrtek odredil objavo dela dokumentov, na podlagi katerih je bil odrejen sodni nalog za nedavno preiskavo zvezne policije na posestvu nekdanjega predsednika Donalda Trumpa na Floridi. Vendar bo večina gradiva verjetno ostala tajna, saj je Reinhart pristal na zahtevo pravosodnega ministrstva, ki je navedlo, da je treba zaradi interesov preiskave določene podatke v dokumentu nujno zakriti.

LONDON - Britanska državna sekretarka Liz Truss, ki bo prihodnji mesec verjetno postala nova britanska premierka, je dejala, da v tem trenutku še ne more reči, ali je francoski predsednik Emmanuel Macron za njeno državo prijatelj ali sovražnik. Zaradi izjave je že deležna kritik. Na četrtkovem soočenju s protikandidatom za vodenje konservativne stranke, nekdanjim finančnim ministrom Rishijem Sunakom, je na vprašanje, ali je Macron prijatelj ali sovražnik, Truss odgovorila, da "porota o tem še odloča".

MADRID - Španija je zaostrila zakonodajo na področju spolnega nasilja. Parlament je v četrtek sprejel zakon, poimenovan Le da pomeni da, ki odpravlja razlikovanje med spolno zlorabo in posilstvom ter določa, da pasivnost žrtve ne velja kot privolitev v spolni odnos. V kazenskem zakonu bo zdaj posilstvo definirano kot spolni odnos brez privolitve. To je dan zmage po dolgih letih boja, je dejala ministrica za enake možnosti Irene Montero.

WASHINGTON - V konservativnih ameriških zveznih državah Teksas, Idaho in Tennessee je v četrtek začela veljati zakonodaja, ki zaostruje omejitve glede splava. V Tennesseeju in Idahu je tako umetna prekinitev nosečnosti prepovedana od spočetja dalje, v Teksasu pa so zvišali kazni za tiste, ki omogočajo splav, poročajo tuje tiskovne agencije. To je nov korak v vojni proti splavu na ravni zveznih držav, potem ko je ameriško vrhovno sodišče konec junija odpravilo zagotovljeno pravico do umetne prekinitve nosečnosti.

RIM - V Italiji do prve polovice prihodnjega leta zaradi povišanj cen energije, predvsem nafte in plina zaradi vojne v Ukrajini, ter posledične naraščajoče inflacije grozi zaprtje 120.000 podjetij, je v četrtek sporočila gospodarska zbornica Confcommercio. Energetska spirala in inflacija, ki na letni ravni presega osem odstotkov in se bo po napovedih zaradi podražitev energentov še zviševala, ogroža predvsem storitveni sektor.

ADIS ABEBA/ŽENEVA/BRUSELJ/WASHINGTON - Mednarodna skupnost je po vnovičnem izbruhu spopadov v regiji Tigray na severu Etiopije sprte strani v četrtek pozvala k zadržanosti. Razmere na terenu so bile dan po sredinem izbruhu spopadov med tigrayskimi uporniki in etiopskimi vladnimi silami nejasne, sprti strani pa druga drugo obtožujeta začetka prvih bojev po petih mesecih.

LOS ANGELES - Kalifornija, najbolj poseljena in gospodarsko najmočnejša zvezna država ZDA, z letom 2035 prepoveduje prodajo novih bencinskih in dizelskih vozil. Od tedaj naprej se bodo lahko tako tam prvič registrirali le še avtomobili in lahka tovorna vozila z ničelnimi izpusti. Odločitev je sprejel odbor za kakovost zraka CARB, in sicer v želji po spopadu s podnebnimi spremembami oz. zmanjšanju onesnaževanja okolja.

BRUSELJ - Evropska komisija je odobrila partnerski sporazum s Hrvaško za porabo devet milijard evrov sredstev iz kohezijske politike v obdobju 2021-2027. Hrvaška vlada bo prve razpise za projekte, ki jih bodo financirali s temi sredstvi, objavila do konca tega leta ali v začetku naslednjega. Novi partnerski sporazum zajema sredstva iz kohezijske politike ter sredstva iz Evropskega sklada za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo.

BALTIMORE - Vesoljski teleskop James Webb je odkril prve neizpodbitne dokaze o obstoju ogljikovega dioksida na eksoplanetu, so v četrtek sporočili iz ameriške vesoljske agencije Nasa. Teleskop je sledove ogljikovega dioksida odkril v atmosferi planeta WASP-39 b, ki kroži okoli zvezde, podobne našemu soncu, od Zemlje pa je oddaljen 700 svetlobnih let.

vb/vb
© STA, 2022