Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 26. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

LJUBLJANA - Slovensko odbojkarsko reprezentanco drevi ob 20.30 v ljubljanskih Stožicah čaka prvi nastop pred domačim občinstvom na svetovnem prvenstvu. Za uvod se bodo varovanci romunskega stratega Gheorgheja Cretuja pomerili z reprezentanco Kameruna. Vloga favorita je izrazito na strani dvakratnih zaporednih evropskih podprvakov. Kamerun velja za trenutno tretjo najbolje uvrščeno afriško reprezentanco na lestvici Mednarodne odbojkarske zveze in drugouvrščeno ekipo z lanskega afriškega pokala v Ruandi. S tem so si kamerunski odbojkarji, ki so evropski javnosti tako rekoč neznani, tudi zagotovili nastop na letošnjem SP. Tega po odvzemu prvenstva Rusiji zaradi agresije nad Ukrajino letos organizirata Slovenija in Poljska. Zaključni del bo od polfinala naprej potekal v Katovicah, sicer pa bo večina od 52 dvobojev na SP odigranih v Ljubljani.

LJUBLJANA - Slovenija bo med 26. avgustom in 7. septembrom prizorišče svetovnega prvenstva v odbojki za moške, ki ga gosti skupaj s Poljsko. Vlada Republike Slovenije bo ob prvenstvu začela kampanjo za promocijo Slovenije kot dežele vrhunskih športnikov. Urad Vlade Republike Slovenije za komuniciranje je kampanjo pripravil v okviru svojih promocijskih aktivnosti v sodelovanju z ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter s Slovensko turistično organizacijo. Slovenija bo gostila štiri od šestih predtekmovalnih skupin, s čimer bo vsaj v prvem delu gostila 16 od skupno 24 držav udeleženk.

LJUBLJANA - Po osmih letih dela z ameriško skakalno reprezentanco, delno tudi kanadsko, se slovenski skakalni trener Bine Norčič seli na Norveško, poroča Sportal. Tam bo med drugim opravljal vlogo pomočnika trenerja Avstrijca Alexandra Stökla. Norčič z Norvežani sodeluje že dva meseca, uradno pa so vikingi ekipo predstavili šele v tem tednu. Glavni cilj sezone 2022/23 je jasen - kolajne na svetovnem prvenstvu 2023 prihodnje leto februarja v Planici.

NEW YORK - Nekdanji prvi igralec sveta Roger Federer, ki je zaradi poškodb z igrišč odsoten že skoraj 14 mesecev, je še vedno najboljše plačani tenisač na svetu, avstrijska tiskovna agencija Apa povzema revijo Forbes. Gospodarski magazin Forbes je 41-letnega Švicarja še 17. leto zaporedoma uvrstil na prvo mesto seznama. Pri magazinu ocenjujejo, da je Švicar v preteklem letu zaslužil okrog 90 milijonov ameriških dolarjev. Za Federerja je revija uvrstila Japonko Naomi Osaka (56,2 milijona), sledijo pa Američanka Serena Williams (35,1) Španec Rafael Nadal (31,4) in Srb Novak Đokovic (27,1). Revija ocenjuje, da je najboljša deseterica tenisačev lani zaslužila 316 milijonov dolarjev, od tega 285 milijonov izven igrišč.

LJUBLJANA - Lozana bo danes gostila nov miting atletske diamantne lige. V Švici bosta tudi slovenski predstavnici. Tina Šutej bo nastopila v skoku s palico, Anita Horvat pa bo tekla na 800 metrov. Šutejeva, ki je pred dnevi na mednarodnem mitingu v Karlsruheju zmagala s 4,71 metra, prejšnji teden pa osvojila bron na evropskem prvenstvu, bo tekmovanje začela ob 19.10. Horvatova, ki ima med prijavljenimi peti izid v sezoni z 1:58,96 minute, pa bo na startu ob 20.12.

ag/ag
© STA, 2022