Pregled - šport, 20. 8. (sobota)

Ljubljana, 20. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v soboto, 20. avgusta.

MÜNCHEN - Najboljši slovenski namiznoteniški igralec Darko Jorgić se je uvrstil v finale letošnjega evropskega prvenstva v Münchnu. Štiriindvajsetletni Hrastničan je dobil polfinalni dvoboj proti Švedu Kristianu Karlssonu. Ob izenačenem rezultatu 2:2 v nizih je sredi petega niza Šved nesrečno z roko udaril ob rob mize in tekme ni mogel nadaljevati. Jorgić, drugi nosilec evropskega prvenstva v bavarski prestolnici, je danes v četrtfinalu najprej premagal Portugalca Tiaga Apolonia s 4:3 (-8, 10, 5, -8, -6, 8, 10) in si s tem že zagotovil vsaj bronasto odličje. V velikem finalu EP najboljšega slovenskega namiznotenisača čaka Nemec Dang Qiu, ki je bil danes v prvem polfinalu boljši od Šveda Mattiasa Falcka s 4:1. Finale bo na sporedu v nedeljo ob 16. uri.

MÜNCHEN - Slovenska kajakašica na mirnih vodah Anja Osterman je na evropskem prvenstvu v Münchnu v finalu na 200-metrski razdalji osvojila srebrno medaljo. Za Emmo Jorgensen z Danske, ki je zmagala, je zaostala 0,213 sekunde. Tretja je bila Poljakinja Marta Walczykiewicz. V nedeljo Ostermanovo ob 13.21 čaka še veliki finale na 500 metrov. Kajakaš Jošt Zakrajšek je v finalu B osvojil peto mesto na 1000 metrov.

CELJE - Slovenska košarkarska reprezentanca je priprave na kvalifikacije za svetovno prvenstvo 2023 in septembrsko evropsko prvenstvo v Nemčiji končala brez poraza. V šesti prijateljski tekmi je v Celju premagala Hrvaško s 94:88 (25:25, 41:46, 77:72).

MARIBOR - Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je v uvodnem krogu kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu 2023 v skupini D danes v dvorani Tabor v Mariboru premagala Avstrijo s 3:0 (21, 12, 26).

MARIBOR - Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na pripravljalni tekmi pred svetovnim prvenstvom v Mariboru premagala Turčijo s 3:1 (13, 24, -21, 14). V torek varovance novega selektorja Gheorgheja Cretuja čaka še obračun z Iranom.

PARIZ - Slovenski motokrosist Tim Gajser, ki si je že pred koncem sezone zagotovil naslov svetovnega prvaka v razredu MXGP, je v kvalifikacijah predzadnje postaje v francoskem St. Jean d'Angelyju končal na drugem mestu. Ugnal ga je le domačin Romain Febvre.

MÜNCHEN - Francoska gorska kolesarka Loana Lecomte je nova evropska prvakinja v olimpijskem krosu. Na prvenstvu v Münchnu je 23-letnica v zahtevnih vremenskih razmerah ugnala rojakinjo Pauline Ferrand-Prevot ter tretjeuvrščeno Nizozemko Anne Terpstra. Edina slovenska predstavnica, Tanja Žakelj, je bila 12.

RIM - Slovenka Katja Fain je v svojem premiernem nastopu na evropskem prvenstvu v daljinskem plavanju v disciplini 5 km osvojila 13. mesto. V razburkanem morju je za razdaljo potrebovala 59:39,9, že osmič je na EP v daljinskem plavanju zmagala Nizozemka Sharon Van Rouwendaal.

MÜNCHEN - Slovenska rekorderka Martina Ratej je v finalu evropskega prvenstva v atletiki, ki se bo v nedeljo končalo v Münchnu, v metu kopja presenetljivo zasedla peto mesto (59,36 m). Zmagala je Grkinja Elina Tzengko (65,81 m). Druga slovenska finalistka Maruša Mišmaš Zrimšek je bila na 3000 m zapreke 15. (9:53,81). Joni Tomičić Prezelj je na 100 m ovire s 13,68 osvojila 21. mesto.

UTRECHT - Kolesarji so opravili drugo etapo 77. kolesarske dirke po Španiji. Sprint 175 km dolge preizkušnje od Hertogenboscha do Utrechta je dobil izkušeni 31-letni Irec Sam Bennett iz ekipe Bora-hansgrohe, drugi je bil nekdanji svetovni prvak, Danec Mads Pedersen (Trek Segafredo), in tretji Belgijec Tim Merlier (Alpecin). Oba Slovenca, Primož Roglič in Jan Polanc, sta prišla v cilj z glavnino. Roglič je bil 56., Polanc (UAE) pa 67. Roglič je v skupnem seštevku četrti, oziroma ima enak čas kot prva peterica iz ekipe Jumbo Visma, s katero so temelj za lov na novo zmago postavili na moštvenem kronometru. Polanc je v skupini kolesarjev, ki zaostaja 33 sekund in je na skupno 22. mestu.

KOPER - Nogometaši Kopra so v 6. krogu Prve lige Telemach izgubili proti Olimpiji z 0:2 (0:1). Mura pa je v gosteh premagala Bravo z 1:0 (0:0).

ŽELEZNIKI - Rok Turk (Hyundai i20 rally2) je zmagovalec relija Železniki, četrte postaje letošnje sezone državnega prvenstva. Za Turka je to še četrta zmaga v DP, s katero se je še bolj utrdil na vrhu skupnega seštevka. Turk je dobil že relije v Vipavski dolini, Velenju in hrvaški reli Ina Delta, ki je štel tudi za točke slovenskega DP.

BRUSELJ - Estonec Ott Tänak (Hyundai) vodi po drugem dnevu relija za svetovno prvenstvo v Belgiji. Estonec je vodstvo prevzel po predzadnji hitrostni preizkušnji dneva, potem ko je odstopil dotlej vodilni domačin Belgijec Thierry Neuville (Hyundai). Zdaj je drugi Valižan Elfyn Evans (Toyota).

SPIELBERG - Italijan Enea Bastianini (Ducati Gresini) je zmagovalec kvalifikacij pred nedeljsko dirko svetovnega prvenstva v motociklizmu na avstrijskem Spielbergu. Iz prve vrste bosta v elitnem razredu motoGP začela še oba Ducatijeva tovarniška voznika, Italijan Francesco Bagnaia in Avstralec Jack Miller. Iz druge vrste bodo nedeljsko dirko, start v razredu motoGP bo ob 14. uri, začeli Španec Jorge Martin (Ducati Pramac), svetovni prvak in vodilni v seštevku te sezone Francoz Fabio Quartararo (Yamaha) ter njegov rojak Johann Zarco (Ducati Pramac).

tb/zzb/jz/ag/nem/lr/alz/ad/am/lr
© STA, 2022