Pregled - Slovenija, 20. 8. (sobota)

Ljubljana, 20. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v soboto, 20. avgusta.

GORNJA RADGONA - Na sejmišču v Gornji Radgoni so odprli 60. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra. Predsednik republike Borut Pahor, je dejal, naj ob trenutno občutljivih temah, povezanih s kmetijstvom, tako pri stroki kot pri kmetih velja zdrava kmečka pamet. To naj bo orientacija za sprejemanje dogovorov in politike, pa tudi v našem vsakdanjem življenju, je menil. Letos se na sejmu predstavlja 1750 razstavljalcev iz 31 držav, obiskati pa ga je mogoče do četrtka.

LJUBLJANA - Škodo v kmetijski pridelavi, ki je nastala zaradi posledic letošnje suše, bo mogoče v primeru neizpolnjevanja pogojev za ukrepe kmetijske politike šteti za višjo silo, so sporočili s kmetijskega ministrstva. Ustrezen obrazec je objavljen na spletnih straneh Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, ki bo o vsaki vlogi odločala individualno.

LJUBLJANA - Nemška bonitetna agencija Scope je potrdila bonitetno oceno Slovenije A s stabilnimi obeti. Kot so sporočili s finančnega ministrstva, je agencija oceno med drugim potrdila zaradi uspešnega in prožnega gospodarstva, med izzivi za Slovenijo pa je izpostavila omejeno raznolikost virov oskrbe z energijo.

LJUBLJANA - Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) naj bi prihodnji teden imenoval novega predsednika uprave, ki bo 1. septembra na tem položaju nasledil Janeza Žlaka. Ta je konec junija z nadzorniki sklenil sporazum o predčasnem prenehanju mandata. Novega prvega moža skladno z zakonom o SDH iščejo s pomočjo kadrovske agencije, kot najresnejši kandidat pa se omenja Žiga Debeljak.

LJUBLJANA - V petek so v Sloveniji potrdili 1681 okužb z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v državi trenutno 18.794 aktivnih primerov okužbe, kar je 82 več kot dan prej.

IDRIJA - Idrija je danes ponovno oživela s praznikom idrijskih žlikrofov, ki je zasnovan kot kulinarično popotovanje od tradicionalnih do sodobnih okusov te slovenske narodne jedi. Festival ponuja tudi bogat spremljevalni program ter raznovrstno ponudbo rokodelskih in drugih izdelkov blagovne znamke Idrija izbrano.

MÜNCHEN - Kajakašica na mirnih vodah Anja Osterman je na evropskem prvenstvu v finalu na 200-metrski razdalji osvojila srebrno medaljo.

bg/bg
© STA, 2022