Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 20. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je obtožil Rusijo, da uporablja svoje plinovode za izsiljevanje. Kot primer je navedel napoved ruskega energetskega velikana Gazprom, da bo konec avgusta za tri dni prekinil dobavo plina prek plinovoda Severni tok 1. Obregnil se je tudi ob sporno izjavo predstavnika nemške vladne koalicije, da bi lahko zagnali plinovod Severni tok 2, ki po mnenju mnogih velja za orodje Moskve, s katerim bi Nemčija postala še bolj odvisna od Rusije.

PEKING/MOSKVA - Medtem ko si večina evropskih držav prizadeva zmanjšati odvisnost od ruskega plina, Kitajska krepi uvoz ruskih energentov. Podatki kitajske carinske uprave so pokazali, da je bila Rusija že tretji mesec zapored največji dobavitelj nafte Kitajski, sicer največji porabnici nafte na svetu. Julija je Kitajska uvozila 7,15 milijona ton ruske nafte, kar je 7,6 odstotka več kot julija lani.

KIJEV/ISTANBUL - Ukrajinske vode sta po navedbah turškega obrambnega ministrstva zapustili še dve ladji z žitom, ki sta natovorjeni s 6300 tonami sončničnega olja in 25.000 tonami pšenice. Odkar sta Rusija in Ukrajina ob posredovanju Turčije in ZN sklenili dogovor o varnem prehodu ladij z žitom, je iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč doslej skupno odplulo 27 plovil z žitom in gnojili.

PODGORICA - Poslanci v črnogorskem parlamentu so v petek pozno zvečer izglasovali nezaupnico vladi premierja Dritana Abazovića, ki jo je vložilo pet strank pod vodstvom Demokratske stranke socialistov črnogorskega predsednika Mila Đukanovića. Abazović je 3. avgusta s patriarhom Srbske pravoslavne cerkve Porfirijem podpisal temeljni sporazum vlade s cerkvijo, kar naj bi bil po mnenju nekaterih analitikov in poslancev glavni razlog za to, da je njegova vlada padla.

ZAGREB - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se bo 8. septembra mudil na uradnem obisku na Hrvaškem. Tekom obiska se bo srečal s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem, predsednikom Zoranom Milanovićem in predsednikom parlamenta Gordanom Jandrokovićem. Obiskal naj bi tudi gospodarski forum Hrvaška-Turčija in sodeloval pri odprtju islamskega centra v Sisku.

ZAGREB - V Termah Tuhelj v hrvaškem Zagorju so v petek pozno popoldne evakuirali obiskovalce vseh bazenov. Iz term so sporočili, da je do nesreče prišlo, ko je zunanja služba za upravljanje s kemikalijami ob dostavi natrijevega hiperklorida namesto te kemikalije v rezervoar natočila kislino in sprožila kemično reakcijo. Večina poškodovanih je že odpuščenih iz bolnišnice.

N'DJAMENA - V Čadu se bo začel "dialog za narodno spravo" - pogajanja, s katerimi naj bi dosegli dogovor o svobodnih in demokratičnih volitvah in prenos oblasti z vojaške na civilno vlado. Pogajanja naj bi trajala tri tedne, udeležilo pa se jih bo več kot 1400 delegatov iz vladajoče vojaške hunte, civilne družbe, opozicijskih strank, sindikatov in različnih uporniških skupin.

JOHANNESBURG - V Južni Afriki bo potekalo slovesno kronanje novega zulujskega kralja, ki bo položaj prevzel po smrti marca lani preminulega Goodwilla Zwelithinija. Po sporu za nasledstvo v družini, ki je razdelil Zulujce, bo kralj največjega ljudstva v Južni Afriki uradno postal sin prejšnjega kralja, 47-letni Misuzulu kaZwelithini. Boj za kraljevo krono je med drugim potekal celo na sodiščih. V Južni Afriki živi okoli 11 milijonov Zulujcev, plemenske voditelje pa priznava tudi ustava.

lkr/lkr
© STA, 2022