Tedenski pregled - svet od 19. 8. do 25. 8.

Ljubljana, 26. avgusta - Minilo je že več kot pol leta, odkar je Rusija sprožila napad na Ukrajino. Nič ne kaže, da bi lahko kaj kmalu prišlo do premirja. Tudi skrbi zaradi spopadov v okolici nuklearke Zaporožje niso še nič manjše. Medtem je bila v Rusiji ubita hči skrajnega desničarskega ideologa, kar so v Moskvi pripisali Kijevu. Tam pa odgovornost zanikajo.

PETEK, 19. avgusta

        PARIZ/MOSKVA/KIJEV - Ruski predsednik Vladimir Putin je v telefonskem pogovoru s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom pristal na napotitev misije IAEA v ukrajinsko nuklearko v Zaporožju.
        ODESA - Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je obiskal pristanišče v Odesi, enega od treh, od koder Ukrajina v skladu z dogovorom z Rusijo izvaža svoje žito. Poudaril je, da bo krepitev izvoza hrane in gnojil iz Ukrajine in Rusije ključna za umiritev svetovnih trgov in padec cen hrane.
        MOSKVA - Ruski energetski velikan Gazprom je napovedal, da bo konec avgusta za tri dni "zaradi vzdrževalnih del" ponovno ustavil dobavo ruskega plina prek plinovoda Severni tok 1. Cene plina so po objavi novice poskočile na novo rekordno raven.
        PODGORICA - Poslanci v črnogorskem parlamentu so izglasovali nezaupnico vladi premierja Dritana Abazovića, ker je 3. 8. sklenil sporazum s Srbsko pravoslavno cerkvijo.
        MOGADIŠ - Pripadniki islamistične militantne skupine Al Šabab so zajeli hotel v somalijski prestolnici Mogadiš. Varnostne sile so potrebovale 30 ur, da so jih premagale. Pri tem je bilo ubitih okoli 30 ljudi, še več kot 40 pa jih je ranjenih.
        NEW YORK - V podporo Salmanu Rushdieju so ljudje po vsem svetu brali odlomke njegovih del, na stopnišču newyorške knjižnice pa so priredili dogodek ameriškega združenja PEN. Na njem so brali avtorji Paul Auster, Tina Brown, Kiran Desai in drugi.
        ŽENEVA - Združeni narodi so zahtevali takojšnjo in brezpogojno izpustitev savdske doktorske študentke in aktivistke Salme al Šehab, ki so jo v Savdski Arabiji obsodili na 34 let zapora zaradi kritičnih tvitov do vlade.
        SARAJEVO - Priznanje Srce Sarajeva za najboljši igrani film na sarajevskem filmskem festivalu je osvojila hrvaška družinska drama Sigurno mjesto (Varno mesto) pod režisersko taktirko Juraj Lerotić.

SOBOTA, 20. avgusta

        ISTANBUL - Ruska gnojila, žito in kmetijski proizvodi morajo neovirano priti do svetovnih trgov, sicer bi lahko že prihodnje leto izbruhnila svetovna prehranska kriza, je generalni sekretar ZN Antonio Guterres dejal ob obisku skupnega centra za usklajevanje izvoza ukrajinskega žita v Istanbulu. Doslej je iz ukrajinskih pristanišč skupno odplulo 27 plovil z žitom in gnojili.
        KIJEV/MIKOLAJIV - Ruske sile so zadele stanovanjski blok in več hiš v mestu Voznesensk, pri čemer je bilo ranjenih dvanajst Ukrajincev, med njimi trije otroci. V Donecku pa je bilo ubitih sedem civilistov.
        RIM - Ruske vojaške ladje so pred tremi tedni vplule v Jadransko morje in ob italijanski obali priplule do Ancone, je razkril načelnik generalštaba italijanskih sil Giuseppe Cavo Dragone. Skušale so blokirati ameriško letalonosilko.
        N'DJAMENA - V Čadu se je začel "dialog za narodno spravo" - pogajanja, s katerimi naj bi dosegli dogovor o svobodnih in demokratičnih volitvah in prenos oblasti z vojaške na civilno vlado. Pogajanja več kot 1400 delegatov naj bi trajala tri tedne.
        JOHANNESBURG - V Južni Afriki je potekalo slovesno kronanje novega zulujskega kralja 47-letni Misuzuluja kaZwelithinija, ki je položaj prevzel po smrti marca lani preminulega Goodwilla Zwelithinija.
        GAZIANTEP - V prometni nesreči avtobusa in reševalnega vozila na jugovzhodu Turčije je umrlo 16 ljudi, 21 pa jih je bilo ranjenih. Zatem pa je Turčijo pretresla še ena smrtonosna nesreča, ko je tovornjak, ki so mu odpovedale zavore, zapeljal v množico. Umrlo je 16 ljudi, še 29 pa jih je bilo ranjenih.

NEDELJA, 21. avgusta

        MOSKVA - V eksploziji pod avtomobil podstavljene bombe v bližini Moskve je umrla Darija Dugina, hči vplivnega ruskega desničarskega ideologa Aleksandra Dugina, ki naj bi bil tesen sodelavec ruskega voditelja Vladimirja Putina. Rusija je odgovornost za napad pripisala ukrajinski tajni službi, v Kijevu pa so vpletenost zanikali.
        TIRANA - Dva ruska in en ukrajinski državljan so skušali vdreti v albanski vojaški objekt Gramsh, namenjen demontaži odsluženega orožja. Poškodovana sta bila dva albanska vojaka, ki sta jih skušala ustaviti. Trojica je osumljena vohunjenja, je povedal albanski premier Edi Rama.
        BERLIN/PARIZ/LONDON/WASHINGTON - Voditelji Nemčije, Francije, Velike Britanije in ZDA so po telekonferenci pozvali tako Ukrajino kot Rusijo k zadržanosti v spopadih v okolici nuklearke Zaporožje. Hkrati so tudi obljubili, da bodo še naprej podpirali Ukrajino v boju proti ruski agresiji.
        PARIZ - Francija v boj z uničujočimi gozdnimi požari pošilja 3000 policistov, ki bodo odgovorni za odkrivanje prekrškov in kaznivih dejanj na področju okoljske zakonodaje, zlasti pa bodo preganjali požigalce, je sporočil francoski notranji minister Gerald Darmanin.
        KABUL - V hudourniških poplavah, ki so prizadele vzhodno afganistansko provinco Logar, je umrlo najmanj 20 ljudi, od tega polovica otrok.

PONEDELJEK, 22. avgusta

        KIJEV/NEW YORK - Od začetka ruske invazije v Ukrajini je bilo ubitih že skoraj 9000 ukrajinskih vojakov, so sporočile ukrajinske oblasti. Unicef pa je opozoril, da je bilo zaradi vojne v Ukrajini v preteklih šestih mesecih ubitih ali ranjenih vsaj 972 otrok, kar je v povprečju pet otrok na dan.
        MONTREAL - Nemški kancler Olaf Scholz in kanadski premier Justin Trudeau sta se dogovorila za tesnejše sodelovanje med državama na področju gospodarstva in energetike ter obljubila nadaljnjo pomoč Ukrajini. V okviru tridnevnega obiska sta podpisala tudi dogovor o zelenem vodiku za vzpostavitev čezatlantske dobavne verige za vodik do leta 2030.
        MOSKVA - Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je sprejel srbskega notranjega ministra Aleksandra Vulina, ki je sankcije zahoda zoper Rusijo označil za histerijo.
        SEUL - ZDA in Južna Koreja sta začeli največje skupne vojaške vaje od leta 2018, ki bodo trajale do 1.9.
        TAIPEI - Tajvanska predsednica Tsai Ing-wen je sprejela guvernerja ameriške zvezne države Indiana Erica Holcomba. Gre za obisk še ene ameriške delegacije na otoku, medtem ko naraščajo napetosti s Kitajsko.
        BUENOS AIRES - Argentinski državni tožilec je za nekdanjo predsednico in sedanjo podpredsednico Cristino Kirchner zaradi obtožb korupcije zahteval dvanajst let zapora in dosmrtno prepoved opravljanja javnih funkcij.
        BUDIMPEŠTA - Madžarska vlada je odpustila vodjo državne meteorološke agencije in njenega namestnika, in sicer dva dni po tem, ko so zaradi napovedi slabega vremena oziroma neviht in močnega vetra prestavili velik ognjemet, načrtovan ob madžarskem državnem prazniku.

TOREK, 23. avgusta

        KIJEV - Ukrajina je gostila virtualni vrh Krimske platforme, na katerem so zahodni voditelji potrdili, da nezakonite ruske priključitve Krima ne bodo nikoli priznali. Moskvo so tudi opozorili pred novimi aneksijami.
        KIJEV - Ukrajina in več članic EU, med njimi so sosednje države in baltske države, so z namenom krepitve regionalnega sodelovanja ustanovile t.i. Kijevsko pobudo.
        KIJEV - Ukrajina je obtožila Rusijo, da organizira nezakonite množične posvojitve ukrajinskih otrok z zasedenih območij v Ukrajini. Tujcem v več mestih v Sibiriji naj bi dali več kot tisoč otrok iz Mariupolja.
        BRATISLAVA - Slovaška bo v zameno za dobavo 30 oklepnih vozil BVP-1 sovjetske izdelave Ukrajini dobila 15 nemških tankov Leopard 2 A4.
        DALLAS - Dallas v ameriški zvezni državi Teksas so po obilnem deževju prizadele obsežne poplave. S podobnimi težavami so se spopadali tudi v zveznih državah Louisiana, Arkansas in Nova Mehika.

SREDA, 24. avgusta

        KIJEV/BRUSELJ/WASHINGTON - Minilo je natanko šest mesecev od začetka ruske invazije na Ukrajino, ki je obenem praznovala tudi 31. dan neodvisnosti. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob tem obljubil, da se bodo za zmago borili do konca in ne bodo popuščali.
        WASHINGTON - Predsednik ZDA Joe Biden je napovedal skoraj 3 milijarde dolarjev dodatne vojaške pomoči Ukrajini, kar je največ doslej.
        KIJEV/DNIPROPETROVSK - V ruskem napadu na železniško postajo Čapline v osrednji Ukrajini je bilo ubitih najmanj 25 ljudi, še 31 je bilo ranjenih. Ruske oblasti so priznale odgovornost za napad ter zatrdile, da je bilo ubitih več kot 200 ukrajinskih vojakov.
        BERLIN - Z visokim do skrajnim tveganjem pomanjkanja vode do leta 2050 se sooča 17 odstotkov prebivalstva Evrope oz. območja, kjer ustvarijo 13 odstotkov njenega bruto domačega proizvoda, so opozorili v okoljski organizaciji Svetovni sklad za naravo. Najbolj sta ogroženi Grčija in Španija.
        MOSKVA - Ruska policija je pridržala Jevgenija Roizmana, enega od zadnjih opozicijskih politikov, ki še ni pristal za zapahi. Nekdanjega župana uralskega mesta Jekaterinburg so pridržali zaradi domnevne diskreditacije ruske vojske, zaradi česar mu grozi do deset let zapora.
        WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je napovedal, da bo večina ameriških univerzitetnih diplomantov, ki odplačujejo študentska posojila, dobila olajšavo v višini 10.000 dolarjev, s čimer želi nasloviti več desetletij trajajoče težave na tem področju.
        
ČETRTEK, 25. avgusta

        KIJEV - Ukrajinsko jedrsko elektrarno v Zaporožju, ki je pod ruskim nadzorom, so po poškodbi daljnovodov odklopili iz ukrajinskega električnega omrežja, je sporočil ukrajinski operater Energoatom. Poudarili so, da varnostni sistemi delujejo. Kot je opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, se je Evropa soočila z možnostjo jedrske katastrofe.
        MOSKVA - Ruski predsednik Vladimir Putin je podpisal ukaz o desetodstotnem povečanju števila vojakov v ruski vojski, ki naj bi po novem štela približno dva milijona ljudi.
        ALŽIR - Francoski predsednik Emmanuel Macron je prispel na tridnevni obisk v Alžirijo, namenjen izboljšanju odnosov med Parizom in Alžirom. Alžirija je pomembna dobaviteljica zemeljskega plina za Evropo, a plin naj ne bi bil predmet obiska.
        TAIPEI - Tajvan je predlagal načrte za rekordno povečanje obrambnih izdatkov za prihodnje leto. Ti naj bi se povečali na 19 milijard dolarjev in med drugim vključujejo sredstva za povečanje pomorskih in zračnih zmogljivosti.
        ŽENEVA - Za posledicami covida-19 je letos umrlo milijon ljudi, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija.

snk/vb
© STA, 2022