Tedenski pregled - Slovenija od 19. 8. do 25. 8.

Ljubljana, 26. avgusta - Teden je prinesel začetek volilnih opravil pred oktobrskimi predsedniškimi volitvami, kulturniške kroge pa so pretresla anonimna pričevanja o domnevnih spolnih zlorabah in finančnih nepravilnostih, v ospredju katerih je novomeški umetnik. Od septembra bo nižji davek na dodano vrednost za večino energentov.

PETEK, 19. avgusta

LJUBLJANA - Vlada je sprejela sklep, da bo kmetijskim gospodarstvom v okviru ukrepov za blaženje draginje hrane s podporami pomagala pri nakupu repromateriala. Z ukrepom, vrednim okoli 15 milijonov evrov, želi zmanjšati posledice dviga proizvodnih stroškov. Do podpore bo upravičenih okoli 43.000 kmetijskih gospodarstev.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela usmeritve za hibridni način dela zaposlenih v državni upravi, ki delno delajo od doma. Priporoča sistem, ko uslužbenec en dan dela od doma, dva dni v prostorih organa, dva dni pa mešano.

MARIBOR - Okrožno sodišče je velenjskega poslovneža Tomaža Ročnika in nekdanja vodilna v Probanki, Milano Lah in Petra Lobnika, spoznalo za krive spornega poslovanja z delnicami Nove KBM, s čimer naj bi želeli konec leta 2008 izboljšati finančno sliko banke. Vsem trem je izreklo eno leto in osem mesecev zapora. Sodba še ni pravnomočna.

TUHELJ - V Termah Tuhelj v hrvaškem Zagorju so evakuirali obiskovalce vseh bazenov zaradi uhajanja dražečega plina, ki se je pojavil po nenamerni napaki pri dolivanju kemikalij. Težave z dihanjem in kašelj je imelo več ljudi, 11 so jih odpeljali v bolnišnico.

LJUBLJANA - Začel se je festival sodobne odrske umetnosti Mladi levi, na katerem se bodo do 27. 8. zvrstile številne predstave, delavnice, razstave in okrogle mize na temo gledališke in plesne umetnosti ter kritike.

PEKING - Na mednarodnem filmskem festivalu je režiser Matevž Luzar v kategoriji Forward Future osvojil nagrado za režijo filma Orkester.

MÜNCHEN - Kristjan Čeh je na evropskem prvenstvu v atletiki osvojil srebrno medaljo v metu diska.

UTRECHT - Začela se je tritedenska dirka po Španiji, na kateri kolesarski as Primož Roglič brani naslov. Njegova ekipa Jumbo-Visma je slavila na uvodnem ekipnem kronometru.

SOBOTA, 20. avgusta

GORNJA RADGONA - Na sejmišču so odprli 60. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra. Letos se je na dogodku, ki se je zaključil v četrtek, predstavljalo 1750 razstavljavcev iz 31 držav, državna partnerka pa je bila Japonska. V ospredju sejma so bili poleg klasičnih vsebin tudi razprave o prehranski varnosti ter nalogah, ki jih pred kmetijstvo in politiko postavljajo podnebne spremembe.

LJUBLJANA - V starosti 60 let je umrl akademski slikar Roman Uranjek. Bil je eden od ustanovnih članov umetniškega kolektiva Irwin in Neue Slowenische Kunst.

LJUBLJANA - V mednarodnem programu Festivala kratkega filma - FeKK je glavno nagrado žirije prejel grški film Mikrobiom režiserja Stavrosa Petropoulosa. Med slovenskimi kratkimi filmi je nagrado dobil film Sutherland v okvirju Matjaža Jamnika in Gaje Naje Rojec.

NEDELJA, 21. avgusta

LJUBLJANA - Policija je začela preverjati informacije o sumih domnevnih kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti. Na družbenih omrežjih so se pojavile anonimne izpovedi, ki direktorju festivala Fotopub iz Novega mesta Dušanu Smodeju očitajo od spolnih zlorab in podtikanja drog za posilstvo do finančnih prevar. Smodej je obtožbe zavrnil in pozval k vložitvi prijav. Dan pozneje se je odzvalo tudi kulturno ministrstvo in izrazilo ničelno toleranco do te problematike. Inštitut 8. marec je morebitnim žrtvam ponudil pravno pomoč.

LJUBLJANA - Svet krščanskih cerkva je skupaj z Islamsko skupnostjo v Sloveniji na vlado, državni zbor in državni svet konec minulega tedna naslovil skupno izjavo ob julijski odločitvi ustavnega sodišča, ki je istospolnim partnerjem omogočilo sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok. V njej izražajo "zaskrbljenost ob spreminjanju temeljnih konceptov naše družbe".

RIM - Italijanske stranke so štiri tedne pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami objavile volilne liste. Italijanska senatorka slovenskega rodu Tatjana Rojc bo nosilka liste Demokratske stranke v Furlaniji-Julijski krajini, kar ji daje realne možnosti, da bi v Rimu še naprej zastopala slovensko manjšino.

LJUBLJANA - Skozi teden je bilo v bolnišnicah zaradi covida-19 v povprečju hospitaliziranih 80 bolnikov, nekaj manj kot teden prej, ko je zdravljenje v povprečju potrebovalo 85 bolnikov. V celotnem tednu so sicer zabeležili dobrih 900 koronavirusnih okužb manj kot teden pred tem.

LJUBLJANA - Na Ljubljanskem gradu se je začel festival stand up komedije Panč. Do 25. 8. bo prizorišče za 31 nastopajočih iz Evrope, Azije in Afrike.

MÜNCHEN - Slovenski športniki so nastope na evropskih prvenstvih v bavarski prestolnici sklenili z desetimi odličji v štirih panogah: petih v športnem plezanju, dveh v atletiki, dveh v veslanju na mirnih vodah in enim v namiznem tenisu. Slednjo, srebrnega leska, je zadnji dan prvenstev osvojil namiznoteniški igralec Darko Jorgić, kajakašica Anja Osterman pa je po sobotnem srebru na 200-metrski razdalji na 500-metrski razdalji po razburljivem fotofinišu prišla še do brona.

PONEDELJEK, 22. avgusta

LJUBLJANA - Začeli so teči roki za volilna opravila za izvedbo predsedniških volitev, ki bodo 23. 10. Volivci lahko odslej s podpisi izrazijo podporo posameznim kandidatom, kandidature se lahko vlagajo do 28. 9. Kandidat potrebuje 5000 podpisov volivcev, lahko pa ga predlaga politična stranka s 3000 podpisi ali pa najmanj deset poslancev. Volilna kampanja bo uradno čez mesec dni.

LJUBLJANA - SD na letošnjih predsedniških volitvah ne bo imela svojega kandidata. Predsednica stranke Tanja Fajon je dejala, da se bodo morda v drugem krogu odločili za podporo kateremu od kandidatov.

LJUBLJANA - Po javnomnenjski anketi, ki jo je za časnik Delo opravila Mediana, imata največ podpore za predsednika države Nataša Pirc Musar (26,1 odstotka vprašanih) in Anže Logar (23,4 odstotka). Sledi jima Marta Kos s 14,1 odstotka.

LJUBLJANA - V Inštitutu 8. marec so v DZ vložili predloga zakonov o osnovni šoli in o šolski prehrani, s katerima želijo vsem osnovnošolcem zagotoviti brezplačna kosila. Podpise, potrebujejo jih vsaj 5000, bodo zbirali v okviru kampanje Za otroke gre. Predlog brezplačnih kosil je poslanska skupina SDS neuspešno predlagala pred manj kot dvema mesecema.

GORNJA RADGONA - Ministrica za kmetijstvo Irena Šinko je na sejmu Agra predstavila predlog strateškega načrta skupne evropske kmetijske politike 2023-2027 za Slovenijo. Ta predvideva 1,8 milijarde evrov sredstev, od tega 700 milijonov za neposredna plačila, čebelarstvo in vinski sektor, ter 1,1 milijarde za razvoj podeželja. Vlada bo predlog obravnavala septembra.

BRUSELJ - Skoraj polovico Evrope ogroža suša, opozarja poročilo Skupnega raziskovalnega središča (JRC), znanstvene službe Evropske komisije. Med najhuje prizadetimi državami oziroma regijami, kjer bo suša znatno zmanjšala letino poljščin, je tudi Slovenija.

TIŠINA - S pesniškim branjem udeležencev katalonsko-slovenske prevajalske delavnice in odprtjem razstave Viktorije Potočnik so se začeli Dnevi poezije in vina. Na festivalu z osrednjim dogajanjem na Ptuju se bo do konca tedna predstavilo skupno 20 pesnic in pesnikov iz desetih držav.

TOREK, 23. avgusta

LJUBLJANA - DZ je soglasno sprejel zakon o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost (DDV) za omilitev dviga cen energentov, po katerem bo od septembra do konca maja DDV na dobavo elektrike, zemeljskega plina, lesa za kurjavo ter na daljinsko ogrevanje za vse uporabnike znižan z 22 odstotkov na 9,5 odstotka. Vlada mora za to obdobje zagotoviti tudi regulacijo cen energentov, ta od 1. 9. velja za elektriko in plin.

LJUBLJANA/KIJEV - Predsednik republike Borut Pahor je na virtualnem vrhu Krimske platforme v video nagovoru potrdil neomajno podporo Slovenije suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine. Rusijo je pozval, naj umakne svoje sile s celotnega ozemlja Ukrajine. Izpostavil je vpliv vojne na varnost v Evropi, še posebej na Zahodnem Balkanu, in poudaril nujnost širitve EU.

LJUBLJANA - Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je generalnega direktorja UKC Ljubljana Jožeta Golobiča pozval k odstopu. Med glavnimi očitki vodstvu so slabi poslovni rezultati in številni zamujeni roki. Golobič je ministrove očitke zavrnil.

LJUBLJANA - Nadzorni svet SDH je za novega predsednika uprave soglasno imenoval Žigo Debeljaka. Funkcijo bo nastopil 1. 9., po izteku mandata Janeza Žlaka, ki se je s položaja predčasno sporazumno umaknil. Iz uprave SDH konec meseca sporazumno odhaja član Peter Drobež, v njej pa ostaja Janez Tomšič. Tretji član uprave trenutno ni predviden.

LJUBLJANA - Kandidaturo za predsednika republike je napovedal dolgoletni diplomat in nekdanji evropski poslanec Ivo Vajgl, in sicer z zbiranjem podpisov. Podporo so mu izrazili Spomenka Hribar, Iztok Simoniti, Rudi Rizman in Franci Kek. Zbiranje podpisov za kandidaturo na predsedniških volitvah je začel še Šentiljčan Ivan Bolfek. Skupno je zdaj kandidaturo napovedalo 14 kandidatk in kandidatov.

LJUBLJANA - Vladna služba za digitalno preobrazbo je od Slovenskega regionalno razvojnega sklada zaradi nepravilnosti zahtevala začasno ustavitev vseh aktivnosti glede izvedbe digitalnih izobraževanj, ki so za starejše od 55 let pogoj za unovčenje digitalnega bona. Sklad je 25. 8. to tudi storil. V Zvezi društev upokojencev Slovenije so ustavitev aktivnosti podprli, saj so že v času prejšnje vlade, ki je uvedla digitalne bone, opozarjali, da je 5000 razpisanih mest za izobraževanja odločno premalo glede na več kot 700.000 upravičencev. Upokojenske organizacije so opozarjale, da gre za diskriminacijo starejših.

LJUBLJANA - Stanovanjski sklad RS, ki je bil uspešen pri pridobivanju nepovratnih sredstev okoljskega ministrstva in posojila Razvojne banke Sveta Evrope v skupni vrednosti 108,25 milijona evrov, namerava do leta 2026 zgraditi 1244 javnih najemnih stanovanj po vsej državi. Na skladu so optimistični glede dosege cilja, da bo sklad leta 2025 razpolagal z 10.000 najemnimi stanovanji.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov položil venec k spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanim žrtvam. Poslanci DZ so se spominu na žrtve totalitarnih in avtoritarnih režimov poklonili z minuto molka. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je opozorila, da nas vojna v Ukrajini opominja, da se iz preteklosti nismo veliko naučili.

LJUBLJANA - Potem ko je direktor TVS Uroš Urbanija zaradi napovedi prispevka o odpovedi poslovnega sodelovanja z Mladino v TV Dnevniku od odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik zahteval določitev drugačnih delovnih nalog urednici in voditelju oddaje, Vesni Pfeiffer in Sašu Krajncu, so v DNS dopis označili za nedopustno neformalno obliko pritiska, s katero želi vodstvo podrediti novinarje in urednike. Tudi aktiv novinarjev informativnega programa TVS je so Urbaniji očital pritiske na zaposlene, kar je vodstvo RTV označilo za neutemeljen očitek. V Koordinaciji novinarskih sindikatov RTVS in Sindikatu novinarjev TVS so generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha pozvali, naj začne postopek razrešitve Urbanije.

SREDA, 24. avgusta

LJUBLJANA - Vlada je po seznanitvi s poslovanjem zdravstvenih zavodov, stanjem čakalnih dob, dostopnostjo do primarne ravni zdravstvene dejavnosti in zdravstvenim stanjem prebivalstva ugotovila "obstoj resnih motenj, ki ogrožajo stabilnost zdravstvenega sistema". Te motnje so negativno finančno poslovanje javnih zdravstvenih zavodov, dolge čakalne dobe, poslabšanje dostopnosti do primarne ravni zdravstvene dejavnosti, poslabšanje duševnega zdravja prebivalstva in padec števila novoodkritih rakavih obolenj kot posledica epidemije covida-19. Na tej podlagi namerava vlada določiti vsebino programa storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja.

BRDO PRI KRANJU - Premier Robert Golob ter minister za izobraževanje, znanost in šport Igor Papič sta na konferenci ravnateljev slovenskih vzgojno-izobraževalnih zavodov na Brdu pri Kranju izpostavila, da se novo šolsko leto začenja na konvencionalen način, v šolah in brez mask. Dotaknila pa sta se tudi drugih aktualnih tem v šolstvu. Na okrogli mizi o vzgoji in izobraževanju za trajnostni razvoj pa je Golob poudaril, da je treba trajnostni razvoj postaviti na prvo mesto v izobraževalnem sistemu.

LJUBLJANA - Premier Golob je v čestitki Ukrajini za dan neodvisnosti poudaril, da ji Slovenija v neizzvani vojni stoji ob strani in da je njena predana partnerica na poti okrevanja. Ukrajini so čestitali in izrazili podporo Slovenije tudi na zunanjem ministrstvu.

ALPBACH - Zunanja ministrica Tanja Fajon je na Evropskem forumu Alpbach v Avstriji povedala, da ni naklonjena omejevanju turističnih vizumov za ruske državljane v okviru sankcij EU proti Rusiji zaradi agresije na Ukrajino. Morebitne vizumske omejitve bi po njenem mnenju preprečile odhod tudi ljudem, ki nasprotujejo politiki ruskega predsednika Vladimirja Putina in želijo zapustiti Rusijo.

LJUBLJANA - Slovenija bi ob odstopu od pogodbe o nakupu 45 nemških bojnih vozil boxer morala plačati okoli 70 milijonov evrov pogodbenih stroškov, je poročal portal Necenzurirano. Obrambno ministrstvo je pojasnilo, da stroškov odstopa od pogodbe še ne morejo podati, iz Levice pa so prišli pozivi, naj vlada od nakupa odstopi.

SOLKAN - Hidroelektrarna Solkan je zaradi neugodnega vodostaja Soče spet zaustavila obratovanje. Gre že za tretjo zaustavitev v tem poletju. Kot so navedli v upravljavcu, bodo obratovanje agregatov elektrarne prilagajali razpoložljivemu pretoku reke Soče.

ČETRTEK, 25. avgusta

LJUBLJANA - Zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan je napovedal, da bodo od 1. 9. plačane vse opravljene zdravstvene storitve v javnem sistemu zdravstva. Uredba v zvezi s tem, ki jo je sprejela vlada, med drugim naslavlja tudi nekatere preventivne programe. Kot je pojasnil minister, bodo imeli vsi zdravstveni zavodi tako možnost izvajanja dodatnih storitev po svojih zmožnostih. Delali bodo lahko tudi "115-odstotno," je ponazoril. Ministrstvo za zdravje po njegovih zagotovilih zdravstvenim zavodom ne bo odrejalo obsega programa, ki ga morajo opraviti.

LJUBLJANA - Vlada je sprejela izhodišča za pripravo predloga rebalansa letošnjega državnega proračuna in določila nov razrez odhodkov. Ob predvideni precejšnji rasti prihodkov po novem predvideva okoli 14,5 milijarde evrov odhodkov, skoraj 600 milijonov evrov več kot v sprejetem proračunu. Nova poraba je največja v zgodovini samostojne države.

LJUBLJANA - Med 1. 1. 2020 in 2. 6. 2022 je 79 javnih uslužbencev ali 32,5 odstotka vseh zaposlenih na zaupanje funkcionarja, nadaljevalo delo v državni upravi tudi po prenehanju mandata funkcionarja, kaže analiza, ki jo je pripravilo ministrstvo za javno upravo. Ministrica Sanja Ajanović Hovnik je zanikala očitke, da gre pri analizi za lov na čarovnice.

LJUBLJANA - Vlada je imenovala Tjašo Vidic za državno sekretarko na ministrstvu za zdravje. Poleg tega je ukinila urad za centralno cenovno evidenco medicinskih pripomočkov in medicinske opreme in ustanovila direktorat za kakovost na ministrstvu za javno upravo.

LJUBLJANA - Delavci v trgovini so ob trenutnih gospodarskih razmerah in pogojih dela vse bolj nezadovoljni, inflacija pa jih postavlja na rob preživetja, je opozoril Sindikat delavcev trgovine Slovenije. Zato je sprožil peticijo Dovolj je, ki se med drugim zavzema za višje plače in ureditev delovnega časa. Če odziva ne bo, so pripravljeni tudi stavkati.

LJUBLJANA - V turističnih nastanitvenih obratih v Sloveniji so julija zabeležili rekordnih 952.000 prihodov turistov, kar je skoraj 24 odstotkov več kot julija lani. Našteli so 2,7 milijona turističnih prenočitev oz. 17,1 odstotka več kot julija lani in pet odstotkov več kot v rekordnem juliju 2019. Tuji turisti so največkrat prenočili v Ljubljani, domači v Piranu.

VELENJE - Komunalno podjetje Velenje bo s 1. 10. prekinilo dobavo zemeljskega plina odjemalcem v Sloveniji. Kot so pojasnili, kljub večkratnim zbiranjem ponudb pri dobaviteljih plina niso prejeli nobene ponudbe, na podlagi katere bi po 1. 10. lahko še dobavljali plin končnim uporabnikom.

PTUJ - Na Ptuju so slovesno odprli 26. Dneve poezije in vina. Ob tem so javno prebrali Odprto pismo Evropi, ki ga je napisala galicijska pesnica in aktivistka Chus Pato. Na festivalu se bo do sobote predstavilo 20 pesnikov iz desetih držav. Letošnja posebna gosta sta Carolyn Forche iz ZDA in Poljak Tomasz Rozycki.

snk/jes
© STA, 2022