Tatjana Rojc bo nosilka liste italijanske Demokratske stranke v Furlaniji-Julijski krajini

Trst, 16. avgusta - Italijanska senatorka slovenskega rodu Tatjana Rojc bo nosilka liste italijanske Demokratske stranke za senat v Furlaniji-Julijski krajini na septembrskih parlamentarnih volitvah v Italiji, danes poroča Primorski dnevnik. Tako bi lahko znova zastopala slovensko manjšino, saj ji prvo mesto na listi omogoča realne možnosti za izvolitev, dodaja Večer.

Ljubljana.
Senatorka v italijanskem parlamentu, zamejska Slovenka Tatjana Rojc.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Vodstvo italijanske Demokratske stranke (PD) je sinoči odločalo o sestavi kandidatnih list za predčasne parlamentarne volitve, ki bodo 25. septembra. Tržaško Slovenko Tatjano Rojc so uvrstili na prvo mesto v okrožju dežele Furlanije-Julijske krajine, kar ji bo zelo verjetno omogočilo izvolitev v senat. Tako vsaj kažejo trenutne javnomnenjske raziskave, poroča Večer.

Na drugem mestu na listi kandidatov PD za senat - zgornji dom italijanskega parlamenta - je Furlan Franco Coppola. Nosilka kandidatne liste PD za spodnji dom oziroma poslansko zbornico je Debora Serracchiani, dosedanja vodja poslanske skupine. Na drugem mestu je deželni sekretar stranke Cristiano Shaurli, še dodaja Primorski dnevnik.

V zadnjem času so se med slovensko manjšino v Italiji v luči prihajajočih volitev pojavljale skrbi, da bi lahko izgubili svojega predstavnika v parlamentu. V nasprotju s Slovenijo, kjer imata manjšini zagotovljeno mesto v državnem zboru, italijanska ureditev namreč manjšinam predstavnikov ne zagotavlja. Vse je odvisno od dobre volje političnih strank.

Poleg tega bodo septembrske parlamentarne volitve v Italiji potekale po novi volilni zakonodaji. Z njo so zmanjšali število parlamentarcev, posledično tudi iz Furlanije-Julijske krajine (FJK), kjer živi večina Slovencev. V poslansko zbornico bodo iz FJK izvolili osem in ne več 13 poslancev, v senatu pa bodo štirje namesto dosedanjih sedmih predstavnikov iz FJK.

Tatjana Rojc je kot edina italijanska parlamentarka slovenskega rodu v senatu v zadnjem mandatu, ki se je začel leta 2018, zastopala interese slovenske manjšine. Med drugim je predlagala spremembo italijanske ustave, ki bi zagotovila izvolitev slovenskega predstavnika.

Rojčeva je sicer literarna kritičarka in jezikoslovka. V širšem slovenskem okolju je znana tudi zaradi dolgoletnega sodelovanja s pisateljem Borisom Pahorjem, bila je urednica nekaterih njegovih knjig, še piše Večer.

lkr/akt
© STA, 2022