Pregled - šport, 15. 8. (ponedeljek)

Ljubljana, 15. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v ponedeljek, 15. avgusta.

RIM - Slovenski plavalec Peter John Stevens se je na evropskem prvenstvu v Rimu uvrstil v finale na 50 m prsno. S časom 27,27 je bil 11 stotink hitrejši od dopoldanskega časa ter v polfinalu skupno zasedel peto mesto. Finale bo na sporedu v torek ob 18.12.

MÜNCHEN - Poljakinja Aleksandra Lisowska je osvojila prvo zlato medaljo na evropskem prvenstvu v atletiki v Münchnu. Zmagala je v maratonu, med atleti je bil v tej disciplini Slovenec Primož Kobe 61., predzadnji med uvrščenimi, 17 maratoncev pa je odstopilo. Tina Šutej se je z prvim mestom v kvalifikacijah gladko uvrstila v sredin finale skoka s palico. V maratonu je med atleti slavil domačin Richard Ringer, Hrvat Filip Mihaljević je osvojil naslov v suvanju krogle z 21,88 metra, med atletinjami je bila v isti disciplini najboljša Nizozemka Jessica Schilder, na 10.000 m je zlato osvojila Kenijka Yasemin Can, ki nastopa za Turčijo.

MÜNCHEN - Slovenki Tjaša Kotnik in Tajda Lovšin sta dobili uvodni obračun skupinskega dela evropskega prvenstva v odbojki na mivki v Münchnu. V skupini G sta z 2:0 (18, 18) ugnali italijansko navezo Claudia Scampoli/Margherita Bianchin. Za neposredni preboj v osmino finala se bosta Kotnikova in Lovšinova v sredo pomerili z Nemkama Chantal Laboureur in Sarah Schulz. Nemki sta v prvem današnjem obračunu v skupini G ugnali avstrijski sestri Dorino in Ronjo Klinger z 2:0 (10, 13). V primeru poraza bosta Slovenki dobili še priložnost v dodatnih kvalifikacijah za nastop v osmini finala.

MÜNCHEN - Slovenski kolesar Eduard Žalar je na evropskem prvenstvu v nemškem Münchnu v kolesarstvu na stezi zabeležil zadnje, 20. mesto v vožnji na čas na 1000 m. S časom 1:08,313 je bil v kvalifikacijah daleč od tekmecev, ki so se prebili v izločilne boje najboljše osmerice.

MÜNCHEN - Slovenska namiznoteniška igralka Ana Tofant si je po današnji zmagi že zagotovila nastop v glavnem delu turnirja posameznic na evropskem prvenstvu v Münchnu. Peter Hribar in Deni Kožul sta prav tako zabeležila zmagi v predtekmovalnih skupinah in sta blizu preboju na glavni turnir. Poraza sta vpisali Katarina Stražar in Sara Tokić.

MARIBOR - Negativen niz nogometašev Maribora, ki so po petih krogih slovenskega prvenstva na zadnjem mestu lestvice Prve lige Telemach, je povod za spremembo na klopi. Kot so vijoličasti danes zapisali na spletni strani, Radovan Karanović ni več trener Maribora. Njegov naslednik še ni znan. Sodelovanje s trenerjem, ki je spomladi v Ljudski vrt vrnil naslov prvaka, v novi sezoni pa mu ni uspelo najti izhoda iz krize, je s 15. avgustom končano, so zapisali pri ekipi iz Maribora.

LJUBLJANA - Nogometaši Olimpije so v 5. krogu Prve lige Telemach premagali Gorico z 2:0 (0:0).

LJUBLJANA - Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič bo v petek v Utrechtu lahko startal na dirki po Španiji, je danes poročal nizozemski portal WielerFlits, novico pa so nato uradno potrdili tudi pri Jumbo Vismi. Slovenec, ki se je na minuli francoski pentlji huje poškodoval, je po zdravniškem pregledu prejel zeleno luč za nastop na Vuelti. Trikratni zaporedni zmagovalec Vuelte je bil po hudem padcu na dirki po Franciji dlje časa vprašljiv za nastop na španski pentlji, danes pa je postalo znano, da bo Slovenec lahko dirkal na Nizozemskem in lovil še četrto zmago.

MAASTRICHT - Nekdanji zmagovalec Gira ter svetovni prvak v vožnji na čas, Nizozemec Tom Dumoulin, je zaključil kolesarsko kariero, je njegova ekipa Jumbo-Visma sporočila v izjavi za javnost. Enaintridesetletnik iz Maastrichta je v začetku junija dejal, da bo vztrajal do konca sezone, a je danes predčasno sklenil bogato kariero.

KOEBENHAVN - Kolumbijski kolesarski zvezdnik Egan Bernal se bo po hudih poškodbah in dolgotrajnem okrevanju po januarski nesreči na treningu v torek vrnil v tekmovalni pogon, je v izjavi za javnost sporočilo njegovo moštvo Ineos Grenadiers. Nekdanji zmagovalec dirke po Franciji in Italiji bo nastopil na petdnevni preizkušnji po Danski.

LJUBLJANA - Ruski teniški igralec Danil Medvedjev je tudi na današnji lestvici ATP prvi igralec sveta, a je glede na minuli teden izgubil skoraj tisoč točk. Drugouvrščeni Nemec Alexander Zverev za njim zaostaja za zgolj 125 točk, tretji pa je Španec Rafael Nadal. Slovenski igralci so daleč od najboljših; nobenega ni med prvimi 300 igralci. Slovenski igralci so daleč od najboljših. Aljaž Bedene je minuli teden izgubil kar 60 mest in je 344., obenem pa je tudi edini Slovenec med "top 600" na svetu. Tomas Lipovšek Puches je nazadoval na 624. mesto, Blaž Rola pa je padel za 149 mest in je 681.

LJUBLJANA - Poljakinja Iga Swiatek tudi na današnji teniški lestvici WTA ostaja trdno zasidrana na prvem mestu. Med najboljšimi je prišlo do nekaj sprememb, po letu dni se v prvo deseterico vrača zmagovalka turnirja WTA 1000 v Torontu, Romunka Simona Halep. Najboljša Slovenka Kaja Juvan je zadržala 67. mesto, Tamara Zidanšek pa je 84. igralka sveta.

ad/jz/alz/zza/ad
© STA, 2022