Pregled - Slovenija, 15. 8. (ponedeljek)

Ljubljana, 15. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v ponedeljek, 15. avgusta.

BREZJE/LJUBLJANA/PTUJ/NOVA GORICA - Ob največjem Marijinem prazniku, prazniku Marijinega vnebovzetja, so v cerkvah po državi potekale slovesne maše. V najbolj obiskanem slovenskem romarskem središču na Brezjah je osrednjo mašo vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore. V pridigi je pozval ljudi, naj v današnjih težkih časih živijo po Božji besedi in prispevajo k sožitju, sodelovanju ter prizadevanjem za mir. Zavzel se je tudi za svetost življenja in izpostavil pomen družine ter da otrok potrebuje tako mamo kot očeta. V Sloveniji je praznik Marijinega vnebovzetja ali veliki šmaren od leta 1992 dela prost dan, letos pa je verska središča po državi po dveh letih epidemioloških omejitev obiskalo precej več ljudi.

LJUBLJANA - V nedeljo so v Sloveniji ob 274 PCR-testih in 1821 hitrih antigenskih testih potrdili 497 okužb z novim koronavirusom. Ob nekaj več izvedenih testih je to 20 več kot minulo soboto. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno 20.015 aktivnih primerov okužb, kar je 19 več kot dan prej in 1585 manj kot pred tednom dni.

LJUBLJANA - V domovih za starejše bo pri soočanju z napovedanim jesenskim valom epidemije covida-19 pomembno tudi prezračevanje. To je po podatkih skupnosti socialnih zavodov v celoti ustrezno urejeno pri približno polovici vseh socialnovarstvenih zavodov. Po podatkih, ki jih je skupnost dobila od večine svojih članov, jih tri četrtine uporablja tako mehansko kot naravno prezračevanje, torej prezračevanje z odpiranjem oken, petina le naravno in manj kot pet odstotkov le mehansko. Da prezračevanje ponekod ni ustrezno urejeno, so opazili tudi na ministrstvu za delo kjer razmišljajo, da bi jeseni objavili razpise za prezračevalne sisteme oz. za UV robote.

LJUBLJANA - Združenje Manager vlado poziva k razvojni davčni politiki. Kot so zapisali v pozivu, v gospodarstvu že leta opozarjajo in pozivajo k razbremenitvi plač zaposlenih. Delo v Sloveniji je v primerjavi s primerljivimi evropskimi državami posebej visoko obremenjeno, kar po njihovi oceni pomeni predvsem coklo razvoju in konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Prestrukturiranje davkov in drugih dajatev naj gre po njihovem prepričanju v smeri manjše obremenitve dela, sploh najbolj produktivnih zaposlenih.

LJUBLJANA - Iz moštva Jumbo Visma so sporočili, da bo slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič v petek v Utrechtu lahko startal na dirki po Španiji. Roglič, ki se je na minuli francoski pentlji huje poškodoval, je po zdravniškem pregledu prejel zeleno luč za nastop na tritedenski dirki, na kateri bo branil lanski naslov. Na Vuelti bodo Rogliču kot kapetanu ekipe pomagali Američan Sepp Kuss, Nizozemci Robert Gesink, Sam Oomen in Mike Teunissen, Italijan Edoardo Affini ter Avstralca Chris Harper in Rohan Dennis.

NOVO MESTO - V Novem mestu se je začela 22. mednarodna jazzovska delavnica s spremljajočim festivalom Jazzinty, na kateri pričakujejo nekaj več kot 70 udeležencev iz desetih evropskih držav. Potekala bo do vključno sobote. Prireditelji Jazzintyja bodo po šestletnem premoru vnovič podelili nagrado za najboljšo slovensko jazzovsko skladbo jazzon.

jes/jes
© STA, 2022