Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Promet na cestah in mejnih prehodih ponekod zgoščen, zastoj pred Karavankami vse daljši

Ljubljana, 14. avgusta - Promet na slovenskih cestah je sredi enega prometno najbolj obremenjenih obdobij v poletni turistični sezoni ponekod zgoščen. Čakalne dobe so daljše na nekaterih mejnih prehodih s Hrvaško, zastoj pred predorom Karavanke na meji z Avstrijo pa je vse daljši.

Hrvaška.
Prometna kolona na hrvaški avtocesti.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Medtem ko na avstrijski strani predora Karavanke zastoja ni več, pa se na slovenski strani pri Hrušici ta v popoldanskih urah podaljšuje. Trenutno je po poročanju Prometno informacijskega centra za državne ceste RS dolg šest kilometrov, predor v smeri proti Sloveniji zaradi varnosti občasno zapirajo. Zaprt je tudi uvoz Hrušica proti Karavankam.

Na kranjski policijski upravo voznike opozarjajo, naj oblikujejo reševalni pas. Spominjajo tudi, da je izvoz za smer Jesenice pri Lipcah dovoljen samo za lokalni promet. Alternativa za domačine in lokalni promet je tudi izvoz Lesce, tranzit pa naj po opozorilih kranjskih policistov ostane na avtocesti.

Na podravski avtocesti pred mejnim prehodom Gruškovje proti Hrvaški je zastoj še naprej dolg en kilometer. Za vstop v Slovenijo morajo vozniki čakati več kot dve uri, za vstop na Hrvaško pa do pol ure.

Do zastojev še naprej prihaja tudi na državni cesti pred mejnim prehodom Jelšane na poti proti Kvarnerju. Na Jelšanah je tako za izstop iz Slovenije treba trenutno čakati več kot dve uri, na vstop pa do eno uro. Na bližnjem mejnem prehodu Starod je čakalna doba za izstop iz Slovenije do ene ure, do zastojev prihaja tudi na državni cesti pred prehodom.

Na mejnem prehodu Dragonja v Istri se za izstop iz Slovenije in vstop v državo čaka do ene ure. Do ene ure se pri izstopu iz Slovenije čaka tudi na alternativnem prehodu Sečovlje, pri vstopu pa do pol ure. Zastoji so še naprej tudi na cestah pred prehodoma Dragonja in Sečovlje.

Za vstop v Slovenijo se med eno in dvema urama čaka tudi na mejnem prehodu Obrežje v Posavju, spet se je nekoliko povečal tudi pritisk na mejni prehod Metlika v Beli krajini.

Drugod na omrežju avtocest in državnih cest se zastoji, kot je običajno za poletje, pojavljajo tudi med Lescami in Bledom ter med Izolo in Strunjanom.

Ta konec tedna sicer zaradi ponedeljkovega praznika Marijinega vnebovzetja in dejstva, da so v Avstriji, Italiji, velikem delu Nemčije ter drugod po Evropi sredi poletnih počitnic, velja za enega bolj prometno obremenjenih. Še večjo zgostitev prometnih tokov se v smeri proti notranjosti države pričakuje v ponedeljek, ob sprostitvi tovornega prometa po podaljšanem prazničnem vikendu pa tudi v torek.

jes/jes
© STA, 2022