Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 14. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Zahod pozval k uvedbi sankcij proti ruski jedrski industriji zaradi jedrske elektrarne v Zaporožju. Rusija in Ukrajina se medsebojno obtožujeta za napade na največjo evropsko nuklearko, ki jo nadzorujejo ruske sile. Rusija elektrarno zlorablja za zastraševanje ljudi ter izsiljevanje ukrajinskega vodstva in celega sveta, je dejal Zelenski.

NEW YORK - Pisatelja Salmana Rushdieja, ki je bil v petek v ZDA večkrat zaboden, so odklopili z ventilatorja in diha sam, prav tako govori, je sporočil njegov agent Andrew Wylie. Napadalec, 24-letni Američan libanonskega rodu Hadi Matar, ki je obtožen poskusa umora, pa se je izrekel za nedolžnega.

JERUZALEM - V streljanju v bližini Zidu žalovanja je bilo ranjenih najmanj osem ljudi, od tega trije huje. Napada je osumljen Palestinec, ki ga je policija nekaj ur po napadu aretirala. Napadalec je streljal na avtobus, ki je judovske vernike peljal k molitvi.

CANBERRA - Na letališču v Canberri je prišlo do streljanja. Incident ni terjal žrtev, avstralska policija pa je strelca že ujela. Moški naj bi deloval sam, razmere na letališču pa so pod nadzorom.

PARIZ - Požari so letos v Evropi opustošili že skoraj 660.000 hektarjev površin, kar je rekord v tem delu leta od začetka zbiranja podatkov leta 2006, so sporočili iz evropskega informacijskega sistema za gozdne požare (EFFIS). Čeprav so države v Sredozemlju običajno glavna prizorišča požarov v Evropi, se letos z njimi spopada večji del stare celine.

SPLIT - Neposreden vzrok smrti hrvaškega novinarja Vladimirja Matijanića, ki je umrl 5. avgusta zaradi covida-19, je bil najverjetneje pljučni edem, je pokazalo v soboto objavljeno obdukcijsko poročilo. Novinar, ki ga kljub številnim klicem v bolnišnico niso hospitalizirali, bi imel možnost preživetja, če bi ga pravočasno sprejeli, piše portal Index.hr.

GABORONE/JOHANNESBURG - V Bocvani in Južni Afriki so neznani storilci v ločenih primerih zastrupili več kot 150 belohrbtih jastrebov, ki veljajo za ogroženo vrsto, so sporočili tamkajšnji naravovarstveniki in opozorili, da tem pticam zaradi pobojev grozi izumrtje. Zastrupitve jastrebov na jugu Afrike sicer niso redke, saj ti opozarjajo na nezakonite aktivnosti lovcev.

PEKING - Proizvajalci avtomobilov so julija trgovcem z avtomobili na Kitajskem prodali 2,42 milijona vozil, kar je skoraj 30 odstotkov več kot julija lani, je sporočilo kitajsko združenje avtomobilskih proizvajalcev CAAM. Najbolj se je povečala prodaja električnih avtomobilov, ki se je več kot podvojila na 593.000 vozil.

NÜRNBERG - V Nemčiji beležijo rekordno število odprtih delovnih mest. V drugem četrtletju jih je bilo po podatkih Inštituta za raziskave zaposlovanja IAB na voljo 1,93 milijona, kar je 11 odstotkov več kot v prvem trimesečju. Na letni ravni se je število prostih delovnih mest v drugem četrtletju povečalo za 66 odstotkov.

BEOGRAD - Srbska letalska družba Air Serbia je v juliju prepeljala prek 400.000 potnikov, kar je za 47 odstotkov več kot julija lani. V Sarajevo je z Air Serbia minuli mesec letelo 67 odstotkov potnikov več kot julija lani, v Skopje 71 odstotkov več, v Zagreb in Ljubljano pa 52 oz. 35 odstotkov več.

sk/msc/rpe/rbi/zc/tib/sk
© STA, 2022