Pregled - Slovenija, 10. 8. (sreda)

Ljubljana, 10. avgusta - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v /dan/, XX. /mesec/.

LJUBLJANA - Dan po medijskih razkritjih izkoriščanja tujih delavcev je odstopil glavni inšpektor za delo Jadranko Grlić. Kot so pojasnili na Inšpektoratu RS za delo, je odstopil zaradi različnih pogledov z vodstvom ministrstva za delo. Možnost menjave na vrhu inšpektorata je v torek omenil tudi minister Luka Mesec. Težava je, da take zgodbe vedno zaznajo nevladne organizacije in preiskovalni novinarji. Inšpekcija bi morala biti tista, ki take zgodbe zazna, je dejal minister in pojasnil, da je o težavah govoril tudi z inšpektorji.

LJUBLJANA - Dragan Barbutovski odhaja z mesta v. d. direktorja Urada vlade za komuniciranje (Ukom). Premier Robert Golob na njegovo mesto predlaga nekdanjo novinarko RTV Slovenija, sedanjo poklicno predsednico sveta delavcev in predstavnico zaposlenih v nadzornem svetu RTV Slovenija Petro Bezjak Cirman. Vlada bo o zamenjavi na čelu Ukoma predvidoma odločala v prihodnjih dneh.

LJUBLJANA - V novem šolskem letu bosta ključna ukrepa za omejevanje koronavirusnih okužb prezračevanje in izločanje okuženih iz šolskega procesa. Na NIJZ priporočajo samotestiranje v domačem okolju, ki ga šolski sindikat Sviz podpira. Je bil pa glavni tajnik tega sindikata Branimir Štrukelj kritičen, ker ta ni bil vključen v posvetovanja o protokolih za omejevanje novega koronavirusa, ki bodo veljali v vzgoji in izobraževanju v novem šolskem letu.

LJUBLJANA - Nacionalna koordinatorka programa cepljenja pri NIJZ Marta Grgič Vitek k odločitvi za cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 poziva predvsem oskrbovance domov za starejše. Po zadnjih priporočilih ga posebej priporočajo starejšim od 80 let in ranljivim kroničnim bolnikom. V torek so v Sloveniji potrdili 1714 okužb z novim koronavirusom. Na intenzivni negi je 12 bolnikov, umrlo je šest bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo.

KOPER - Požar pod Socerbom je v večji meri pod nadzorom in se ne širi več. Popoldne je ogenj gasilo približno 150 ljudi ob pomoči sedmih helikopterjev in dveh kanaderjev. Ti dve letali je Italija kljub sprva drugačnim napovedim vendarle usmerila na to območje.

ANKARA - Slovenski in turški predsednik Borut Pahor in Recep Tayyip Erdogan sta potrdila dobre in prijateljske odnose med državama. Pogovarjala sta se tudi o vojni v Ukrajini in o Zahodnem Balkanu, glede katerega sta se dogovorila za novo srečanje septembra. Dan je bil namenjen tudi gospodarskemu sodelovanju. V Ankari je tako potekala poslovna okrogla miza z udeležbo slovenskih in turških podjetij, na kateri je ob Pahorju udeležence nagovoril gospodarski minister Matjaž Han. Oba sta izpostavila priložnosti na področju naložb.

BRUSELJ - EU je na dobri poti do izpolnitve cilja, v skladu s katerim morajo biti njena skladišča plina do 1. novembra letos 80-odstotno napolnjena. Po podatkih Gas Infrastructure Europe so trenutno 72,4-odstotno polna. Slovenija skladišč plina nima, slovenska podjetja imajo večino zalog shranjenih v skladiščih avstrijskih podjetij.

LJUBLJANA - Komisija za preprečevanje korupcije, ki je zaključila obravnavo anonimne prijave glede očitkov o zaposlitvi Maje Tašner Vatovec v kabinetu ministra za delo Luke Mesca, ni potrdila kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije. Postopek v zadevi je zato ustavila.

LJUBLJANA - Računsko sodišče je izvedlo revizijo poslovanja Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU) v letu 2020 in o tem izreklo negativno mnenje. Med drugim je ugotovilo, da je SAZU vsem javnim uslužbencem izplačala plačo za dan, ko so bili odsotni z dela, storitve programske opreme, ki so na voljo brezplačno, pa je naročala na trgu.

LJUBLJANA - Poročilo o nadzoru nad delom nacionalnega preiskovalnega urada je po pisanju Dnevnika pokazalo nekatere nepravilnosti pri preiskavi nabav zaščitne in medicinske opreme. Večjih kršitev ali nepravilnosti naj ne bi pokazal, a pregledi posameznih primerov potrjujejo, da se vodstvu NPU ni mudilo z zaključkom preiskave.

MARIBOR - Pošta Slovenije je z avgustom spremenila cene poštnih storitev. Cena pošiljanja standardnega pisma v notranjem prometu je višja za sedem centov in znaša 0,69 evra, cena prednostnega standardnega pisma pa je višja za osem centov in znaša 0,75 evra. Cena za priporočeno pismo v notranjem prometu je višja za povprečno 22 odstotkov, cene pošiljanja paketov so v povprečju višje za šest odstotkov. Razlogi za podražitev so višji stroški energentov, povišanje cen prevozov, dvig stroškov dela ter upadanje storitev klasične pisne korespondence.

LJUBLJANA - Letošnji 25. Mladi levi, ki bodo potekali med 19. in 27. avgustom v Ljubljani, ponovno prinašajo bogat nabor predstav in drugega dogajanja, ki ga je sestavila nova kuratorska tričlanska ekipa v sestavi Mojca Jug, Klara Drnovšek Solina in Lea Kukovičič. Letos sta posebnost festivala dve otvoritveni predstavi istočasno prihodnji petek.

ŠMARJE PRI JELŠAH - Po petih letih se je zaključila obnova župnijske cerkve Marije Vnebovzete v Šmarju pri Jelšah. Naložba je bila vredna 1,5 milijona in je obsegala sanacijo vlage v zidovih, razširitev cerkvene ladje z novim vhodnim prizidkom, obnovo notranjosti s tlaki, klopmi, freskami, kipi, razsvetljavo in oltarjem ter obnovo zunanjosti.

bdo/bdo
© STA, 2022