Pregled - svet, 10. 8. (dan)

Ljubljana, 10. avgusta - Pregled dogodkov v svetu v sredo, 10. avgusta.

BERLIN/KIJEV - Skupina sedmih gospodarsko najbolj razvitih držav (G7) je obsodila rusko zasedbo jedrske elektrarne Zaporožje v istoimenski ukrajinski regiji in Moskvo pozvala, naj Kijevu nemudoma vrne nadzor nad elektrarno. Rusija je sicer za četrtek zahtevala sestanek Varnostnega sveta ZN, na katerem naj bi razpravljali o nedavnem obstreljevanju nuklearke. Ruske sile, ki zasedajo elektrarno, so sporočile, da želijo nuklearko povezati z električnim omrežjem na leta 2014 anektiranem Krimu, kar pa bi bilo po mnenju vodje ukrajinske jedrske agencije Energoatom Petrota Kotina nevarno početje.

PEKING - Kitajska je za zdaj končala z vojaškimi vajami v okolici Tajvana, so sporočili iz Pekinga in dodali, da so učinkovito preizkusili bojne sposobnosti vojske. Kitajska vojska je vaje izvajala od prejšnjega tedna kot odziv na obisk predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi v Taipeiju. Kljub zaključku vaj bodo spremembe razmer v Tajvanski ožini še naprej deležne velike pozornosti. Kitajska vojska namreč načrtuje redne patrulje na tem območju, nadaljevala pa naj bi tudi z vojaškim usposabljanjem in drugimi pripravami.

BRUSELJ - Število primerov okužb z opičjimi kozami v Evropi še naprej narašča, vendar v nekaterih državah cepiva proti tej bolezni ni dovolj oziroma zaloge kopnijo. Evropska komisija je naročila več kot 163.000 doz cepiva proti opičjim kozam, vendar pa so nekatere članice EU, denimo Francija, pohitele in tudi same nabavile večje količine cepiva. Govorec komisije Adalbert Jahnz je v torek povedal, da so zmogljivosti proizvodnje cepiva omejene in da trenutno tečejo pogovori s podjetjem o ukrepih za povečanje zmogljivosti.

AMSTERDAM - Evropska agencija za zdravila (Ema) namerava jeseni odobriti cepivo podjetja Pfizer/BioNTech, ki je prilagojeno za zaščito pred podrazličicama BA.4 in BA.5 različice omikron. Omenjeni podrazličici namreč povzročata nov val okužb po svetu. Do odobritve bi lahko prišlo kmalu po pričakovani odobritvi dveh drugih prilagojenih cepiv podjetja Pfizer/BioNTech in konkurenčnega podjetja Moderna, ki sta usmerjeni proti prvotni različici virusa in prejšnji podrazličici omikrona BA.1.

TALLINN/HELSINKI - Premierki Estonije in Finske, Kaja Kallas in Sanna Marin, sta evropske države pozvali, naj prenehajo izdajati turistične vizume Rusom. Opozorili sta, da Rusi, ki želijo zaobiti prepoved potovanja v EU z letalom, v Evropo prihajajo preko kopenske meje s tema dvema članicama EU in schengenskega območja. Premierki ocenjujeta, da ruskim turistom ne bi smeli dovoliti počitnic v Evropi, medtem ko Rusija nadaljuje vojno v Ukrajini. EU naj bi predlog preučila na neformalnem srečanju ministrov članic EU še ta mesec.

MOSKVA/KIJEV/BRATISLAVA - Dobava ruske nafte vzdolž južnega kraka naftovoda Družba na Madžarsko, Češko in Slovaško, ki je bila več dni prekinjena, se bo kmalu nadaljevala, je sporočila slovaška naftna rafinerija Slovnaft. Kot so v družbi potrdili, sta se Ukrajina in Rusija dogovorili o kompromisnem predlogu. V skladu z načrtom bi madžarska energetska družba Mol in njena slovaška hčerinska družba Slovnaft Ukrajini začasno plačevali tranzitne dajatve. Slovnaft je že nakazal prvo plačilo.

NEW YORK - Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump se je pritožil, da mu je bil prepovedan vstop na njegovo posestvo na Floridi, kjer so zvezni agenti FBI izvedli preiskavo, pri tem pa namignil, da bi lahko agenti tam "podtaknili dokaze". Medtem v New Yorku na zaslišanju glede njegovih spornih poslovnih praks ni želel odgovarjati na vprašanja. Trump kot tudi njegova otroka Ivanka in Don mlajši bi morali biti pod prisego zaslišani že julija, vendar pa je bil njihov nastop zaradi smrti prve žene Donalda Trumpa, Ivane Trump, preložen. Ivanka in Don ml. sta medtem že bila zaslišana.

WASHINGTON - Ameriški predsednik Joe Biden je v torek v Beli hiši v prisotnosti veleposlanikov obeh držav podpisal ratifikacijske dokumente za vstop Finske in Švedske v zvezo Nato. Ob tem je dejal, da je zavezništvo danes trdnejše kot kadarkoli, s Finsko in Švedsko pa bo najmočnejše doslej. Državi sta za članstvo zaprosili maja zaradi ruske invazije na Ukrajino.

NEW YORK - Prvi mož Tesle Elon Musk je pred začetkom sodne bitke s Twitterjem prodal za skoraj sedem milijard dolarjev Teslinih delnic. Kot je ob prodaji zapisal najbogatejši Zemljan, je pomembno, da se v primeru, da bi Twitter na sodišču uspel, prepreči urgentna prodaja delnic avtomobilskega proizvajalca. Twitter Muska toži zaradi neizvedenega prevzema. Aprila, ko se je Musk še pripravljal na prevzem Twitterja, je za financiranje posla prodal za okoli 8,5 milijarde dolarjev Teslinih delnic.

LONDON - Vsem otrokom, starim od enega do devetih let, ki živijo na širšem območju Londona, bo ponujeno cepljenje proti otroški paralizi, potem ko so od februarja v londonskih odpadnih vodah odkrili 116 vzorcev tega virusa. V okviru nujne kampanje cepljenja bo tako cepivo ponujeno skoraj milijonu otrok, tudi tistim, ki so se že cepili. V Veliki Britaniji velja, da je otroška paraliza bolezen preteklosti, saj je bila leta 2003 Evropa razglašena za celino brez otroške paralize, a je zdajšnje dogajanje bolj zapleteno. Odkriti vzorci virusa v Londonu so namreč povezani s cepivom proti otroški paralizi, ki se uporablja v drugih državah, in ne z "divjim" virusom otroške paralize, ki se pojavlja le še v Afganistanu in Pakistanu.

BORDEAUX - Ogenj, ki je na jugozahodu Francije v juliju uničil več tisoč hektarjev gozda, se je med hudo sušo in zadnjim vročinskim valom znova razplamtel. Od torka popoldne je zgorelo dodatnih 6000 hektarjev borovega gozda, evakuirali so več tisoč ljudi. S požarom se bori 1000 gasilcev ob podpori letal za gašenje. Po besedah notranjega ministra Geralda Darmanina bosta v roku 24 ur svoja letala za gašenje požarov poslali še Italija in Švedska.

PARIZ - Belega kita oziroma kita belugo, ki je prejšnji teden zataval v reko Seno in tam obtičal, so med poskusom reševanja morali uspavati. V reševalni akciji so kita sicer hoteli prepeljati v bazen z morsko vodo v francoskem pristanišču Ouistreham, kjer bi žival nekaj dni še opazovali in zdravili, preden bi jo izpustili na odprto morje. To je bil že drugi kit, ki je letos zataval v francosko reko, potem ko je pred približno dvema mesecema v Seno zataval kit ubijalec, bolj znan kot orka. Tudi ta je, kljub poskusom pristojnih organov, da bi ga usmerili nazaj proti oceanu, poginil.

akt/akt
© STA, 2022