Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 8. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

GAZA - Po posredovanju Egipta je v nedeljo zvečer začelo veljati premirje med Izraelom in borci Islamskega džihada, ki je prekinilo večdnevne spopade v Gazi. Nekaj izstrelkov je padlo še v minutah po določenem roku, toda kasneje ni bilo nobenih poročil o nadaljevanju nasilja. Ameriški predsednik Joe Biden in odposlanec ZN za Bližnji vzhod Tor Wennesland sta pozdravila premirje in pozvala vse vpletene, naj ga dosledno upoštevajo.

TAIPEI/PEKING - Kitajska vojska izvaja nove vojaške vaje v okolici Tajvana, čeprav naj bi po prvotnih napovedih z njimi zaključila v nedeljo. Kitajska se je s tem uprla pozivom mednarodne skupnosti, naj preneha z vojaškimi vajami, s katerimi je začela minuli teden, potem ko je Taipei obiskala predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Tajvanske sile naj bi v torek začele z lastnimi vojaškimi vajami.

TOKIO/ZAPOROŽJE - Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je na novinarski konferenci v Tokiu obsodil napade na nuklearko v Zaporožju, pri čemer zanje ni neposredno obtožil niti Rusije niti Ukrajine, ki druga drugo obtožujeta obstreljevanja območij blizu elektrarne. Guterres je pozval, naj se inšpektorjem Mednarodne agencije ZN za jedrsko energijo IAEA omogoči dostop do jedrske elektrarne v Zaporožju, ki je največja v Evropi.

BOGOTA - Gustavo Petro je v nedeljo prisegel kot prvi levičarski predsednik Kolumbije in napovedal temeljite reforme v državi, ki jo pestita ekonomska in socialna neenakost, inflacija ter nasilje, povezano s preprodajo drog. 62-letni Petro je kolumbijske oborožene skupine pozval, naj odložijo orožje. Med kampanjo je obljubil, da bo zvišal davke za bogate, vlagal v zdravstvo in izobraževanje ter reformiral policijo.

RIM - V bližini pristaniškega mesta Savona v severnoitalijanski pokrajini Ligurija divja hud požar. Ognjeni zublji, ki od sobote ogrožajo gozdove blizu krajev Arnasco in Villanova d'Albenga, se še naprej nevarno širijo. Razmere so se ponoči zaostrile v bližini letališča Villanova, kjer so morali evakuirati 120 ljudi. Na kraškem območju dežele Furlanije-Julijske krajine so se razmere po hudih požarih v zadnjih tednih umirile.

KABUL - V afganistanski prestolnici Kabul je bilo po podatkih Združenih narodov v napadih v minulih dneh ubitih ali ranjenih več kot 120 ljudi. Napadi so se zgodili v pretežno šiitskih predelih mesta. Misija ZN v Afganistanu je talibanske oblasti pozvala, naj zagotovijo večjo varnost manjšinam, da bodo lahko te svoje verske obrede praznovale brez grožnje z napadi.

HELSINKI - Na Finskem zaradi vojne v Ukrajini beležijo rekordno število beguncev. V državo se je zateklo približno 37.000 beguncev iz Ukrajine. Njihovo število je preseglo dosedanji rekord, ki so ga zabeležili na vrhuncu begunske krize leta 2015. Po podatkih Združenih narodov je iz Ukrajine zaradi ruskega napada doslej skupno zbežalo že 6,3 milijona ljudi.

TBILISI - Mineva 14 let od začetka petdnevne vojne, v katero sta se leta 2008 zapletli Rusija in Gruzija zaradi separatističnih gruzijskih republik Abhazija in Južna Osetija. V luči ruske invazije na Ukrajino je vprašanje samooklicanih proruskih republik v Gruziji znova aktualno, gruzijske oblasti pa pozivajo h koncu okupacije na miren način.

lkr/lkr
© STA, 2022