Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 7. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

KIJEV/DUNAJ - Vodja Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) Rafael Grossi je v soboto pozval k takojšnjemu končanju vojaških spopadov v okolici ukrajinske jedrske elektrarne Zaporožje. Opozoril je, da je tveganje za jedrsko nesrečo povsem realno. Elektrarna je bila v napadih namreč poškodovana.

KIJEV - Iz ukrajinskih pristanišč so izplule še štiri ladje, natovorjene med drugim s koruzo in sončničnim oljem. Ladje, namenjene v Turčijo, Italijo in na Kitajsko, so na poti v Istanbul, da bi jih tam pregledali, preden bodo nadaljevale pot. Še ena prazna ladja je medtem dobila dovoljenje za plovbo do Ukrajine za natovarjanje.

JERUZALEM - Na območju Gaze je od petka, ko so izraelske sile začele najnovejši napad na pripadnike skupine Islamski džihad, umrlo 32 ljudi, od tega šest otrok, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Medtem je izraelska vojska sporočila, da so v napadih ubili še enega od vodij Islamskega džihada v Gazi.

PEKING - Kitajska je nadaljevala obsežne vojaške vaje v Tajvanski ožini, ki je začela po obisku predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na otoku sredi tedna. Vaje, v katerih sodelujejo pomorske in letalske sile, po tajvanskih trditvah pa so simulacija napada na otok, naj bi se sicer danes končale.

ZAGREB - Nekaj oseb, ki so bile hudo poškodovane v sobotni nesreči avtobusa s poljskimi romarji na Hrvaškem, je še vedno v kritičnem stanju. Štiri osebe so se že vrnile domov. V nesreči je sicer umrlo 12 ljudi, 28 ljudi zdravijo v bolnišnicah.

DALLAS - Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump je na konferenci ameriških konservativcev pozval k razpustitvi ministrstva za izobraževanje zaradi spornega vprašanja spolne vzgoje in identitete v šolah. V ZDA je namreč aktualna razprava o kulturni vojni v povezavi z vprašanji spolne identitete.

RIM/FRANKFURT - Nemški letalski prevoznik Lufthansa pritiska na vlado odhajajočega italijanskega premiera Maria Draghija, da bi prodala italijansko državno letalsko družbo ITA Airways. V Lufthansi jih skrbi, da bi po septembrskih volitvah postopek privatizacije v Rimu lahko ustavili.

KÖLN - Nemški letalski prevoznik Lufthansa se z britansko energetsko družbo Shell dogovarja o možnosti dobave trajnostnega goriva za letala, ki je izdelano brez uporabe fosilnih virov. S tem bi partnerja tlakovala pot razogljičenju letalske industrije.

DŽAKARTA - Japonski proizvajalec avtomobilov Toyota namerava v prihodnjih petih letih vložiti 1,8 milijarde dolarjev za vzpostavitev regionalnega proizvodnega središče za električna vozila v Indoneziji. V prihodnjih štirih letih pa namerava predstaviti tudi več vrst hibridnih električnih vozil.

NEW YORK - Avstrijec Max Hollein bo v prihodnje prevzel še več odgovornosti v priznanem newyorškem Metropolitanskem muzeju umetnosti. 53-letni Hollein, ki je že direktor od leta 2018, bo julija 2023 prevzel še mesto generalnega direktorja muzeja in tako nasledil dosedanjega generalnega direktorja Daniela H. Weissa.

sk/mrn/sg/rbi/las/bdo/xe/mlj/sk
© STA, 2022