Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 5. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

PEKING/TAIPEI - Kitajske oblasti so sporočile, da so uvedle sankcije proti predsednici predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi in njenim ožjim družinskim članom, potem ko je ameriška kongresnica obiskala Tajvan. Kitajska vojska nadaljuje z vojaškimi vajami ob Tajvanu. Po navedbah Taipeia so kitajska bojna letala in ladje prečkala sredinsko črto, ki poteka vzdolž Tajvanske ožine.

TOKIO - ZDA ne bodo dovolile Kitajski, da izolira Tajvan, je v Tokiu, zadnji postaji svoje azijske turneje, dejala predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi. Z japonskim premierjem Fumiom Kishido sta v luči povečanih napetosti v Tajvanski ožini potrdila zavezo o tesnem sodelovanju za ohranitev miru v regiji.

MOSKVA - Po tem ko so v Rusiji v četrtek ameriško košarkarico Brittney Griner obsodili na devet let zapora zaradi tihotapljenja in posedovanja marihuane, je ruski zunanji minister Sergej Lavrov dejal, da se je Rusija na predsedniški ravni pripravljena pogovarjati o izmenjavi zapornikov. Zunanji minister ZDA Antony Blinken je dejal, da bodo sledili tej ponudbi.

ODESA/ISTANBUL - Iz ukrajinskih pristanišč Črnomorsk in Odesa so izplule še tri ladje z žitom, je sporočilo turško obrambno ministrstvo. Iz Odese je ladja Navistar,ki ima na krovu 33.000 ton žita odplula proti Irski. Iz Črnomorska sta na pot krenili dve ladji s po 12.000 tonami žita, ki sta namenjeni v Veliko Britanijo oziroma v Turčijo.

KIJEV - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je nevladno organizacijo za človekove pravice Amnesty International obtožil, da si prizadeva ponuditi amnestijo teroristični državi in prenesti odgovornost z agresorja na žrtev, potem ko je ta v četrtek objavila poročilo, v katerem ukrajinskim silam očita kršenje mednarodnega prava in ogrožanje civilistov. AI je sicer ob objavi poročila poudaril, da očitki, uperjeni proti Kijevu, nikakor ne upravičujejo ruske agresije.

DALLAS - Madžarski premier Viktor Orban je v četrtek na letni konferenci za konservativno politično akcijo v Teksasu pozval konservativce v Evropi in ZDA, naj združijo moči v svetovnem boju proti liberalcem, ker poteka spopad civilizacij, v katerem morajo zmagati. Orban je nedavno sprožil ogorčenje zaradi izjav proti ustvarjanju rasno mešanih narodov v nagovoru madžarski manjšini v Romuniji. Zagotovil je, da krščanski politiki ne morejo biti rasisti.

DUNAJ - Na Dunaju poteka nov krog pogovorov o oživitvi mednarodnega dogovora o iranskem jedrskem programu. V četrtek sta se na ločenem srečanju sešli delegaciji Irana in Rusije, danes naj bi se pogovorov udeležili še predstavniki preostalih podpisnic dogovora iz leta 2015 - Velike Britanije, Francije, Nemčije, ZDA in Kitajske. Predstavniki ZDA in Irana naj se ne bi srečali neposredno. Gre za prvi krog pogovorov od marca, ko so leta 2021 začeta pogajanja o ponovni pridružitvi ZDA sporazumu zastali.

LONDON - Tekmeca za vodenje britanske konservativne stranke in položaj predsednika britanske vlade Liz Truss in Rishi Sunak sta na včerajšnjem televizijskem soočenju predstavila svoje načrte za spopadanje z recesijo, ki jo napoveduje angleška centralna banka. Nekdanji finančni minister Sunak je dejal, da bi znižanje davkov, ki ga zagovarja Trussova, še zvišalo inflacijo in stroške zadolževanja. Trussova pa je izpostavila, da je napoved recesije sicer zaskrbljujoča, vendar pa da ta ni neizogibna, v kolikor bodo sprejeti drzni ukrepi.

KNIN - V Kninu na Hrvaškem poteka osrednja slovesnost ob dnevu zmage, domovinske hvaležnosti in veteranov ter ob 27. obletnici vojaške operacije Nevihta, s katero se je leta 1995 končala vojna na Hrvaškem. Slovesnosti se udeležuje celoten državni vrh.

WASHINGTON - Ameriška vlada je v četrtek zaradi širjenja okužb izbruh opičjih koz razglasila za grožnjo javnemu zdravju. Minister za zdravje Xavier Becerra je Američane pozval, naj izbruh bolezni jemljejo resno, čeprav so utrujeni zaradi pandemije covida-19. V ZDA se je doslej z opičjimi kozami okužilo 7100 ljudi, z novim koronavirusom pa 92 milijonov. Odločitev zvezne vlade bo omogočila lažje črpanje proračunskih in drugih sredstev v boju proti tej bolezni ter napotitev dodatnega zdravstvenega osebja.

AUSTIN - Porota v teksaškem Austinu je ameriškemu desničarskemu skrajnežu in provokatorju Alexu Jonesu včeraj naložila plačilo štirih milijonov dolarjev odškodnine staršema otroka, ki je bil leta 2012 ubit med pokolom na osnovni šoli Sandy Hook v Newtownu. Jones je več let trdil, da je bil pokol otrok na šoli izmišljotina levičarjev, starši pobitih pa da so plačani igralci.

WASHINGTON - Po četrtkovem udaru strele v Washingtonu v bližini Bele hiše so štirje ljudje, dva moška in dve ženski, utrpeli hude poškodbe in so v kritičnem stanju, so sporočili predstavniki reševalnih služb iz ameriške prestolnice. Vse poškodovane so prepeljali v bližnje bolnišnice. Strela je udarila v park Lafayette v neposredni bližini Bele hiše. Zaradi lokacije incidenta so žrtvam med prvimi pomagali pripadniki tajne službe ZDA.

PATTAYA - V nočnem klubu v provinci Chonburi na Tajskem je izbruhnil požar, v katerem je umrlo najmanj 13 ljudi, več kot 40 pa jih je bilo poškodovanih. Tajski premier Prayut Chan-O-Cha je izrazil sožalje družinam žrtev in odredil preiskavo dogodka.

vb/vb
© STA, 2022