Pregled - šport do 12. ure

Ljubljana, 5. avgusta - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu do 12. ure.

LJUBLJANA - Slovenska odbojkarska reprezentanca se od prejšnje srede pripravlja na svetovno prvenstvo, ki se bo v Ljubljani začelo čez 21 dni. Varovanci Marka Lebedewa so pozabili na neprepričljive predstave v ligi narodov in zatrjujejo, da bodo storili vse, da se na domačem prvenstvu predstavijo v boljši luči. Optimizem in voljo jim veča stanje, v katerem so se zbrali na zaključnih pripravah. V Ljubljano, kjer so začeli treninge v športni dvorani OŠ Maksa Pečarja v Črnučah, so za razliko od maja, ko so se začeli pripravljati na ligo narodov, prišli v polni zasedbi in vsi tudi zdravi. Med njimi pa vseeno ni več Alena Šketa, ki je po klubski sezoni izgubil dolgo trenažno obdobje, pred dnevi postal tudi očka, tako da avstralski selektor nanj za svetovno prvenstvo ne računa.

LJUBLJANA - Kolesarje med 11. in 21. avgustom v Münchnu čaka evropsko prvenstvo. Slovenija bo na Bavarskem imela 14 tekmovalk in tekmovalcev. V moški konkurenci bodo na cestni dirki tekmovali Luka Mezgec, Domen Novak, Jaka Primožič, Tilen Finkšt, David Per, Kristijan Koren, Jan Tratnik in Matic Žumer. Slednja bosta dirkala tudi v vožnji na čas. Na ženski cestni dirki bodo slovenske barve zastopale Urška Žigart, Špela Kern in Eugenija Bujak, ta pa se bo merila tudi v vožnji na čas. V gorskem kolesarstvu bosta v krosu tekmovala Tanja Žakelj v ženski in Rok Naglič v moški konkurenci, na velodromu pa se bo preizkusil Eduard Žalar, in sicer v sprintu ter na 1000 metrov.

PORTOROŽ - Portorož bo med 11. in 18. septembrom gostil teniški turnir WTA Zavarovalnica Sava. Potem ko je bilo že pred časom jasno, da se bo tam od tenisa uradno poslovil Blaž Kavčič, pa so iz Tenisa Slovenije sporočili tudi to, da bo Portorož zadnja karierna postaja Katarine Srebotnik. Kot so dodali pri zvezi, bo več podrobnosti znanih do konca meseca. Srebotnikova je v karieri osvojila štiri turnirje WTA med posameznicami, toda njeno pot je še bolj zaznamovalo igranje dvojic, v katerih se je 4. julija 2011 po zmagi v Wimbledonu s Kveto Peschke povzpela na prvo mesto med dvojicami na lestvici WTA. Skupaj je osvojila 39 naslovov v dvojicah, med njimi pet turnirjev za grand slam v kategoriji mešanih dvojic in en turnir za grand slam v ženskih dvojicah.

ZÜRICH - Angleška ženska nogometna reprezentanca se je po nedavnem slavju na evropskem prvenstvu na lestvici Mednarodne nogometne zveze Fife povzpela za štiri mesta in je zdaj četrta. Vodi še vedno reprezentanca ZDA, zmagovalka prvenstva Severne in Srednje Amerike ter Karibov. Finalistke zadnjega EP v Angliji Nemke so na drugem mestu, tretje pa so Švedinje. Od evropskih ekip so v deseterici še Francija na petem, Nizozemska na šestem ter Španija na osmem mestu. Slovenija je 45.

BERGAMO - Italijanski nogometni prvoligaš Atalanta, katerega član je še vedno slovenski reprezentant Josip Iličić, je za 15 milijonov evrov in nekaj dodatnih bonusov pripeljal nigerijskega reprezentanta Ademolo Lookmana, je poročal Football Italia. Prihod Lookmana pomeni, da Atalanta lahko Alekseja Mirančuka spusti na zdravniške preglede k Torinu, kjer bo igral kot posojen nogometaš z možnostjo odkupa.

MOSKVA - Dan po tem, ko so v Rusiji ameriško košarkarico Brittney Griner obsodili na devet let zapora zaradi tihotapljenja in posedovanja marihuane, je ruski zunanji minister Sergej Lavrov danes dejal, da se je Rusija na predsedniški ravni pripravljena pogovarjati o izmenjavi zapornikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Washington predlaga izmenjavo zapornikov, ki vključuje tudi ruskega preprodajalca orožja Viktorja Bouta, znanega tudi pod vzdevkom "prodajalec smrti", poroča britanski BBC, ki se sklicuje na ameriške medije. Bout v ZDA prestaja 25-letno zaporno kazen. Američani naj bi ga zamenjali za Grinerjevo in nekdanjega ameriškega marinca Paula Whelana, ki ima ameriški, britanski, kanadski in irski potni list, leta 2020 pa so ga obsodili na 16 let zaporne kazni zaradi vohunjenja.

lr/ic/gj/lr
© STA, 2022