Pregled - svet do 12. ure

Ljubljana, 3. avgusta - Pregled dogodkov v svetu do 12. ure.

TAIPEI/PEKING - Predsednica predstavniškega doma ZDA Nancy Pelosi se je na Tajvanu sestala s tamkajšnjo predsednico Tsai Ing-wen in zagotovila, da bodo ZDA "vedno na strani Tajvana", kar dokazuje tudi njen obisk. Kitajska medtem v morju blizu Tajvana izvaja vojaške vaje, kar je Taipei označil kot kršitev tajvanskih teritorialnih voda in pravil ZN.

BERLIN - Nemški kancler Olaf Scholz je ocenil, da bi podaljšanje obratovanja nemških jedrskih elektrarn, ki naj bi jih zaprli konec letošnjega leta, "lahko bilo smiselno". Razprava o tem se v Nemčiji krepi spričo vse bolj negotove dobave ruskega plina. Scholz je Moskvi sicer očital namerno blokado dostave plinske turbine za Severni tok 1.

RIM - Italijanska levosredinska Demokratska stranka (PD) ter manjša sredinska stranka Akcija in njena partnerica +Evropa so v torek sklenile dogovor o skupnem nastopu na predčasnih parlamentarnih volitvah prihodnji mesec. Skupaj želijo premagati italijansko desnico, na kateri sodeč po anketah prednjačijo Bratje Italije pod vodstvom Giorgie Meloni.

TOPEKA - Večina volivcev ameriške konservativne zvezne države Kansas je v torek na referendumu zavrnila prepoved pravice do umetne prekinitve nosečnosti. Referendum se je na predlog republikancev nanašal na ustavni amandma, s katerim bi državnemu kongresu omogočili popolno prepoved splava. Volivci so ga zavrnili s 60 proti 40 odstotkom.

WASHINGTON - Ameriško zunanje ministrstvo je v torek Američane, ki so v tujini, opozorilo, naj bodo previdni, saj po likvidaciji vodje Al Kaide Ajmana al Zavahirija obstaja povečana nevarnost nasilja. Trenutne informacije namreč kažejo, da teroristične organizacije nadaljujejo načrtovanje terorističnih napadov na ameriške interese v več regijah po svetu, so opozorili.

PEKING - V napadu z nožem v vrtcu v vrtcu v provinci Jiangxi na jugovzhodu Kitajske so ubiti trije ljudje, še šest pa je bilo ranjenih, je sporočila tamkajšnja policija. Napad je izvedel zamaskiran moški, ki ga policija še išče. Starost žrtev ni znana.

WASHINGTON - ZDA so v torek napovedale nov krog sankcij proti pripadnikom ruske elite, med katerimi je tudi nekdanja ruska telovadka in domnevna partnerka ruskega predsednika Vladimirja Putina Alina Kabajeva. Sankcije proti njej in drugim posameznikom, ki so povezani s Putinovim režimom, vključujejo prepoved potovanj v ZDA in zamrznitev premoženja v ZDA, če ga tam imajo.

NAYPYITAW - Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na srečanju v Mjanmaru tam vladajoči vojaški hunti izrazil podporo Moskve pri njenih prizadevanjih za "stabilizacijo države". Med svojim prvim obiskom v Mjanmaru od državnega udara je tudi spomnil, da je hunta za prihodnje leto napovedala volitve in dodal, da ji želijo, da bo "njihova država še močnejša in uspešnejša".

NEUM - Na območju mesta Neum v BiH od torka divja obsežen požar, ki ga gasilcem še ni uspelo spraviti pod nadzor. Plameni so ogrozili celo stanovanjske hiše in začasno ustavili promet proti notranjosti države. Tamkajšnje oblasti so Hrvaško zaprosile za kanader, ki bi pomagal pri gašenju. Na pomoč prihaja tudi helikopter vojske BiH.

LOS ANGELES - Že posnetega filma Batgirl ne bodo prikazali niti v kinematografih niti ponudnik pretočnih storitev. Studio Warner Bros je namreč opustil adaptacijo stripa, so v torek poročali Variety, Hollywood Reporter in drugi mediji. Film, ki je stal več kot 70 milijonov dolarjev in je bil v fazi postprodukcije, naj bi bil konec leta prikazan na pretočni storitvi HBO Max.

spo/spo
© STA, 2022